Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında faaliyetine başlamıştır. Program İlk öğrencilerini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında kabul etmiştir, ilk mezunlarını 2015'te vermiştir.
Derece: Aşçılık Önlisans Diploması Unvan: Aşçı
Önlisans Derecesi (EQF-LLL 5. Düzey)
TC Vatandaşları : Programa, TYT puan türüne göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. ÖSYM tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin, ilan edilen kayıt tarihlerinde, mali yükümlülüklerini tamamlayarak kesin kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklular: Yabancı uyruklu öğrenciler Üniversite Senatosu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilir. Lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. https://obis.nisantasi.edu.tr/Ogrenci/Ogr0143/Default.aspx?lang=tr-TR Yatay Geçiş: Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Lütfen ilgili mevzuatı inceleyiniz. Nişantaşı Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretimi Yatay Geçiş Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/TYTM-5-_onlisans_ve_lisans_ogretimi_yatay_gecis_yonergesi_-_23.10.2013.pdf Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Değişim Öğrencileri: Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile çerçevesi belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.
Öğrencilerin önceki öğrenim ve kazanımları, “İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Önceden Kazanılmış Yeterliliklerin Tanınması, Ders Eşdeğerlik ve İntibak Esasları Yönergesi” ne uygun olarak tanınabilir ve bu doğrultuda gerekli derslerden muafiyet sağlanabilir. Yönergeye ulaşmak için link: https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/onceden-kazanilmis-yeterliliklerin-taninmasi-ders-esdegerlik-ve-intibak-esaslari-yonergesi-40120395.pdf
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, “Mezuniyet Koşulları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Vizyon: Dünya yiyecek ve içecek sektörünün gelişimine ve ülkemizin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlayacak nitelikte donanımlı aşçılar yetiştirmek, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli aşçılar yetiştiren bir meslek yüksekokulu olmaktır. Misyon: Ülkemizde ve Dünyada hizmet veren yiyecek ve içecek işletmelerinde görev alacak nitelikli, yaratıcı, kendini geliştirmeye açık, değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilecek, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmektir. Amaç/Hedefler: • Gıda ürününü iyi yapmak ve sunmak • Doğru iş planını uygulayabilme • Çalıştığı firmanın maliyet analizini iyi yapabilen • Mesleği ile ilgili konularda yabancı dili etkin olarak kullanabilmek. • Mutfakta ekip halinde çalışma bilinci • İş sağlığı konusunda bilgili • Çalıştığı mutfaktaki tüm teknolojik ekipmanları kullanabilme • İdari becerilere sahip olma ve gerektiğinde lider olma becerisi Genel Bilgi: "Bölümde öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri ileri teknolojik ekipmanlar ile donatılmış 4 adet aşçılık ve 1 adet pastacılık eğitim mutfakları bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı’nın amacı; Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü ve medeniyetler beşiği olan Türkiye’nin yiyecek içecek sektörünün ihtiyacı olan mesleki bilgi ve becerilere sahip, geniş görüş sahibi, farklılığını ortaya koyabilecek mezunlar yetiştirmektir.
Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), havalimanı ve hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, soğuk şefi, pastane şefi, kasap, demi şefi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü gibi kadrolarda çalışabilirler.
Öğrenciler ÖSYM tarafından belirlenen programlara dikey geçiş yaparak lisans mezunu olabilirler. Program mezunları ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili 4 yıllık (lisans) bölümlerine yerleşebilirler. Dikey geçiş yapılabilecek ilgili lisans bölümlerinin listesine ÖSYM DGS Kılavuzu’ndan ulaşabilirsiniz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/DGS/tablo2_29052023.pdf
Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredat’ta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Sınav ve Başarı Değerlendirme Sistemi Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/04S2-2-_sinav_ve_basari_degerlendirme_sistemi_yonergesi_23.06.2015.pdf Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-yabanci-diller-bolumu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-1692554390.pdf Nişantaşı Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Nişantaşı Tömer) Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-turkce-ogretimi-uygulama-ve-arastirma-merkezi-nisantasi-tomer-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-676221518.pdf
Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için müfredatta yer alan derslerin (toplam en az 120 AKTS karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini de başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Nişantaşı Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-diploma-diploma-eki-ve-diger-belgelerin-duzenlenmesine-iliskin-yonerge-511959282.pdf
Tam Zamanlı
Program Başkanı: ÖĞR.GÖR. ŞULE ÇELİK KİŞ Eposta: sule.celikkis@nisantasi.edu.tr Tel: +90 (212) 2101010 Adres: Neotech Kampüs, Maslak Mah., Taşyoncası Sok. No: 1V ve No: 1Y, 34398 Sarıyer/İstanbul
Kampüsümüzde öğrencilerin kullanabileceği 260 adet derslik alanı ve sekiz adet amfi mevcuttur. Bu alanların toplam büyüklüğü 27,588,74 m2 ve toplam oturum kapasitesi ise 17,340 kişidir. Bölümde öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri ileri teknoloji ekipmanlar ile donatılmış 4 adet aşçılık ve 1 adet pastacılık eğitim mutfağı bulunmaktadır.
1 | Gastronomi bilimi, yiyecek ve içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında edindiği bilgi ile kuramsal bilgileri yerinde kullanabilecektir. |
2 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir. |
3 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir. |
4 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilecektir. |
5 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirebilecektir. |
6 | Menü tasarımında edindiği tasarım bilgileri ile görsel unsurları ortaya koyabilecektir. |
7 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk almayı benimseyebilecektir. |
8 | Mutfak Sanatları ve yönetimine ilişkin projeleri organize edebilecektir. |
9 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek hususunda sorumluluk hissedecektir. |
10 | Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilecektir. |
11 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinleri aşçılık ile ilişkilendirebilecektir. |
12 | Bir yabancı dili kullanarak mutfak sanatları ve yönetiminde meslektaşları ile iletişim kurabilmek için isteklilik gösterebilecektir. |
13 | Mutfak sanatları ve yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde çalıştırabilecektir. |
14 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere hassasiyet gösterecektir. |
0. Dönem | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
HAZ | İngilizce | İngılızce Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
TMR | Türkçe | Türkçe Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | ||||||
1. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC151 | Türkçe | Yıyecek İçecek Tarıhı ve Kültürü | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | 3 | |
OASC157 | Türkçe | Gastronomı Bılımıne Gırış | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
OASC159 | Türkçe | Mutfak Yönetımı ve Tasarımı | Zorunlu | 2 | - | - | 5 | 2 | |
OASC161 | Türkçe | Gıda Teknolojısı | Zorunlu | 2 | - | - | - | 2 | |
OATA153 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OTRD153 | Türkçe | Türk Dılı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
OYDL181 | İngilizce | İngılızce I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
Toplam | 15 | 4 | 0 | 14 | 17 | ||||
2. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC152 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | 3 | |
OASC158 | Türkçe | Hıjyen ve Sanıtasyon | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OASC160 | Türkçe | İçecek Bılımı ve Önolojı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 6 | 2 | |
OASC162 | Türkçe | Turızm İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | 3 | |
OATA154 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OTRD154 | Türkçe | Türk Dılı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
OYDL182 | İngilizce | İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
Toplam | 14 | 6 | 0 | 24 | 17 | ||||
3. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC259 | Türkçe | Türk Mutfağı Kültürü ve Uygulaması | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | 2 | |
OASC265 | Türkçe | Mutfak Akımları ve Gelışımı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | 2 | |
OASC267 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları II | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC269 | Türkçe | Pastacılık ve Ekmekçılığe Gırış | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC271 | Türkçe | Gıda Mevzuatı ve Meslek Etığı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
OASC273 | Türkçe | Meslekı İngılızce | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OSTJ251 | Türkçe | Staj / Bıtırme Projesı I | Zorunlu | - | - | - | 4 | - | |
Toplam | 8 | 16 | 0 | 26 | 16 | ||||
4. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC266 | Türkçe | İlerı Pastacılık ve Ekmekçılık | Zorunlu | 1 | 4 | - | - | 3 | |
OASC270 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları III | Zorunlu | 1 | 4 | - | - | 3 | |
OASC276 | Türkçe | Yöresel Türk Mutfakları | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
OASC278 | Türkçe | İlerı İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC280 | Türkçe | Dünya Mutfakları | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
OASC282 | Türkçe | Beslenme İlkelerı ve Menü Tasarlama | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
OSTJ252 | Türkçe | Staj / Bıtırme Projesı II | Zorunlu | - | - | - | - | - | |
Toplam | 10 | 16 | 0 | 4 | 18 |
1 | Gastronomi bilimi, yiyecek ve içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında edindiği bilgi ile kuramsal bilgileri yerinde kullanabilecektir. |
2 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir. |
3 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir. |
4 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilecektir. |
5 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirebilecektir. |
6 | Menü tasarımında edindiği tasarım bilgileri ile görsel unsurları ortaya koyabilecektir. |
7 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk almayı benimseyebilecektir. |
8 | Mutfak Sanatları ve yönetimine ilişkin projeleri organize edebilecektir. |
9 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek hususunda sorumluluk hissedecektir. |
10 | Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilecektir. |
11 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinleri aşçılık ile ilişkilendirebilecektir. |
12 | Bir yabancı dili kullanarak mutfak sanatları ve yönetiminde meslektaşları ile iletişim kurabilmek için isteklilik gösterebilecektir. |
13 | Mutfak sanatları ve yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde çalıştırabilecektir. |
14 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere hassasiyet gösterecektir. |
0. Dönem | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
HAZ | İngilizce | İngılızce Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
TMR | Türkçe | Türkçe Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | ||||||
1. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC157 | Türkçe | Gastronomı Bılımıne Gırış | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | 3 | |
OASC159 | Türkçe | Mutfak Yönetımı ve Tasarımı | Zorunlu | 2 | - | - | 5 | 2 | |
OASC161 | Türkçe | Gıda Teknolojısı | Zorunlu | 2 | - | - | 5 | 2 | |
OATA153 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OTRD153 | Türkçe | Türk Dılı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
OYDL181 | İngilizce | İngılızce I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | 3 | |
Toplam | 12 | 4 | 0 | 26 | 14 | ||||
2. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC152 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | 3 | |
OASC158 | Türkçe | Hıjyen ve Sanıtasyon | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OASC160 | Türkçe | İçecek Bılımı ve Önolojı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 5 | 2 | |
OASC162 | Türkçe | Turızm İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | 3 | |
OATA154 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OTRD154 | Türkçe | Türk Dılı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
OYDL182 | İngilizce | İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | 3 | |
Toplam | 14 | 6 | 0 | 29 | 17 | ||||
3. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC259 | Türkçe | Türk Mutfağı Kültürü ve Uygulaması | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | 2 | |
OASC265 | Türkçe | Mutfak Akımları ve Gelışımı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | 2 | |
OASC267 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları II | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC269 | Türkçe | Pastacılık ve Ekmekçılığe Gırış | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC277 | Türkçe | İlerı İngılızce I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
SECASC3 | Türkçe | ASC 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
Toplam | 6 | 14 | 0 | 22 | 13 | ||||
4. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC266 | Türkçe | İlerı Pastacılık ve Ekmekçılık | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC268 | Türkçe | Aşçılık Bıtırme Projesı | Zorunlu | 2 | - | - | 6 | 2 | |
OASC270 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları III | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC278 | Türkçe | İlerı İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OSTJ250 | Türkçe | Staj / Bıtırme Projesı | Zorunlu | - | - | - | 6 | - | |
SECASC4 | Türkçe | ASC 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
Toplam | 6 | 10 | 0 | 28 | 11 | ||||
SECASC3 - ASC 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC271 | Türkçe | Gıda Mevzuatı ve Meslek Etığı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC273 | Türkçe | Meslekı İngılızce | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC275 | Türkçe | Restoran Yönetımı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC279 | Türkçe | Gıda Sektöründe Tedarık Zıncırı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
SECASC4 - ASC 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC272 | Türkçe | Ulusal Mutfaklar | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC274 | Türkçe | Yıyecek İçecek Otomasyon Sıstemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC276 | Türkçe | Yöresel Türk Mutfakları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC280 | Türkçe | Dünya Mutfakları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC282 | Türkçe | Beslenme İlkelerı ve Menü Tasarlama | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 |
1 | Gastronomi bilimi, yiyecek ve içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında edindiği bilgi ile kuramsal bilgileri yerinde kullanabilecektir. |
2 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir. |
3 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir. |
4 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilecektir. |
5 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirebilecektir. |
6 | Menü tasarımında edindiği tasarım bilgileri ile görsel unsurları ortaya koyabilecektir. |
7 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk almayı benimseyebilecektir. |
8 | Mutfak Sanatları ve yönetimine ilişkin projeleri organize edebilecektir. |
9 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek hususunda sorumluluk hissedecektir. |
10 | Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilecektir. |
11 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinleri aşçılık ile ilişkilendirebilecektir. |
12 | Bir yabancı dili kullanarak mutfak sanatları ve yönetiminde meslektaşları ile iletişim kurabilmek için isteklilik gösterebilecektir. |
13 | Mutfak sanatları ve yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde çalıştırabilecektir. |
14 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere hassasiyet gösterecektir. |
0. Dönem | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
HAZ | İngilizce | İngılızce Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
TMR | Türkçe | Türkçe Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | ||||||
1. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC151 | Türkçe | Yıyecek İçecek Tarıhı ve Kültürü | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | 3 | |
OASC157 | Türkçe | Gastronomı Bılımıne Gırış | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC159 | Türkçe | Mutfak Yönetımı ve Tasarımı | Zorunlu | 2 | - | - | 5 | 2 | |
OASC161 | Türkçe | Gıda Teknolojısı | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OASC179 | Türkçe | İşçı Sağlığı ve Güvenlığı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 4 | 2 | |
OATA153 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OTRD153 | Türkçe | Türk Dılı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
OYDL181 | İngilizce | İngılızce I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | 3 | |
Toplam | 16 | 6 | 0 | 30 | 19 | ||||
2. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC152 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC158 | Türkçe | Hıjyen ve Sanıtasyon | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OASC160 | Türkçe | İçecek Bılımı ve Önolojı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 5 | 2 | |
OASC162 | Türkçe | Turızm İşletmecılığı | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | 3 | |
OASC164 | Türkçe | İlk Yardım Eğıtımı | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OATA154 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
OTRD154 | Türkçe | Türk Dılı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
OYDL182 | İngilizce | İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | 3 | |
Toplam | 16 | 6 | 0 | 30 | 19 | ||||
3. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC259 | Türkçe | Türk Mutfağı Kültürü ve Uygulaması | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | 2 | |
OASC265 | Türkçe | Mutfak Akımları ve Gelışımı | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | 2 | |
OASC267 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları II | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC269 | Türkçe | Pastacılık ve Ekmekçılığe Gırış | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC277 | Türkçe | İlerı İngılızce I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
SECASC3 | Türkçe | ASC 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
Toplam | 6 | 14 | 0 | 22 | 13 | ||||
4. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC266 | Türkçe | İlerı Pastacılık ve Ekmekçılık | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC270 | Türkçe | Mutfak Uygulamaları III | Zorunlu | 1 | 4 | - | 6 | 3 | |
OASC278 | Türkçe | İlerı İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OSTJ254 | Türkçe | Staj / Bıtırme Projesı | Zorunlu | - | - | - | 4 | - | |
SECASC4 | Türkçe | ASC 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
Toplam | 4 | 10 | 0 | 20 | 9 | ||||
SECASC3 - ASC 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC271 | Türkçe | Gıda Mevzuatı ve Meslek Etığı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC273 | Türkçe | Meslekı İngılızce | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC279 | Türkçe | Gıda Sektöründe Tedarık Zıncırı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC289 | Türkçe | Banket Organızasyonları | Seçmeli | 2 | - | - | 4 | 2 | |
SECASC4 - ASC 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
OASC276 | Türkçe | Yöresel Türk Mutfakları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC280 | Türkçe | Dünya Mutfakları | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC282 | Türkçe | Beslenme İlkelerı ve Menü Tasarlama | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC292 | Türkçe | Restoran Servısı Eğıtımı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 | |
OASC294 | Türkçe | Yıyecek - İçecek Servısı Eğıtımı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | 3 |