Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
OASC280 | Dünya Mutfakları | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4.00 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
dünya mutfaklarını öğretmek
Öğr.Gör. Mustafa TEZEL Öğr.Gör. Selçuk KARAÇAM
1 | Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek. |
2 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek |
3 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek |
4 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek |
5 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek |
6 | Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek |
7 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek |
8 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek |
9 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek |
10 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek |
11 | Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek |
12 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak |
13 | Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek |
14 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek |
15 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak |
Birinci Öğretim
ön koşul gerektiren ders yoktur
Yok
Geleneksel Kıta ve Ulusal mutfaklarının genel yapısı. Geleneksel Mutfaklarda kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Ulusal mutfaklara has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Ders hakkında Genel Bilgi Kıtalar ve Coğrafyalar Popüler Kültür | Ders hakkında Genel Bilgi Kıtalar ve Coğrafyalar Popüler Kültür | ||
2 | Güney Avrupa – İtalya Mutfak Kültürü | Güney Avrupa – İtalya Mutfak Kültürü | ||
3 | Fransa Mutfak Kültürü | Fransa Mutfak Kültürü | ||
4 | İspanya Mutfak Kültürü | İspanya Mutfak Kültürü | ||
5 | Orta Doğu Mutfakları Türkiye – Yunanistan | Orta Doğu Mutfakları Türkiye – Yunanistan | ||
6 | Mısır, Lübnan, Suriye ve Israil Mutfak Kültürü | Mısır, Lübnan, Suriye ve Israil Mutfak Kültürü | ||
7 | Kuzey Afrika Mutfakları Fas, Cezayir, Tunus Mutfak Kültürü | Kuzey Afrika Mutfakları Fas, Cezayir, Tunus Mutfak Kültürü | ||
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | ||
9 | Uzak Doğu Mutfakları Japonya Mutfak Kültürü | Uzak Doğu Mutfakları Japonya Mutfak Kültürü | ||
10 | Çin Mutfak Kültürü | Çin Mutfak Kültürü | ||
11 | Çin Mutfak Kültürü | Çin Mutfak Kültürü | ||
12 | Güney Doğu Asya Mutfakları Tayland – Vietnam – Hindistan Mutfak Kültürü | Güney Doğu Asya Mutfakları Tayland – Vietnam – Hindistan Mutfak Kültürü | ||
13 | Karayib Denizi Ada Mutfakları Kuba, Jameika, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Porto Riko Mutfak Kültürü | Karayib Denizi Ada Mutfakları Kuba, Jameika, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Porto Riko Mutfak Kültürü | ||
14 | Meksika Mutfak Kültürü | Meksika Mutfak Kültürü | ||
15 | final sınavı | final sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
30 iş günü / proje
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 25 | 25 |
Uygulama/Pratik | 1 | 23 | 23 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 99 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 3 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 2 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 2 | 5 | 3 |
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 8 | 5 | 4 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 2 | 4 | 5 |
ÖÇ 9 | 5 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 5 |
ÖÇ 10 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 11 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | |
ÖÇ 12 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 13 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 14 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 |
ÖÇ 15 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |