| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
|---|---|---|---|---|---|---|
| OASC282 | Beslenme İlkeleri ve Menü Tasarlama | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4.00 | 3.00 |
Önlisans
Öğrencilerin çeşitli besin öğelerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su) öğrenerek ve ,menü planlama ilke ve prensiplerine hakim olarak farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.
Öğr. Gör. Şule Çelik Kiş
| 1 | Sağlıklı beslenme ilkelerini ve pişirme tekniklerini anlatabilecektir. |
| 2 | Menü planlama ve tasarımını sağlıklı beslenme ile ilişkilendirebilecektir. |
| 3 | Farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama tekniklerini uygulayabilecektir. |
| 4 | Temel beslenme ilkeleri hakkında doğru bilgiyi ayırt edebilecektir. |
| 5 | Mutfak teknikleri ile sağlıklı beslenme biçimlerinin uygulamaları arasında ilgi kurabilecektir. |
Birinci Öğretim
Yok
sağlıklı beslenme ilkeleri ve pişirme tekniklerinin öğrencilere aktarılması. menü planlama ve tasarımının öğretilmesi
| Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Tanışma, ders planının paylaşılması ve içerik hakkında temel bilgiler | |||
| 2 | Beslenme ve enerji metabolizması | |||
| 3 | Karbonhidratlar | |||
| 4 | Proteinler | |||
| 5 | Yağlar | |||
| 6 | Vitaminler | |||
| 7 | Mineraller ve su | |||
| 8 | ARA SINAV | |||
| 9 | Menü kavramı ve çeşitleri | |||
| 10 | Menü planlamayı etkileyen temel faktörler | |||
| 11 | Menülerde standart reçete kavramı | |||
| 12 | Tabak planlama ilkeleri ve kalori hesabı | |||
| 13 | Özel gruplar için menülerin planlanması | |||
| 14 | Özel gruplar için menülerin planlanması | |||
| 15 | Final |
Menü ve Yönetim, Prof. Dr. Bahattin Rızaoğlu, Yrd. Doç. Dr. Murat Hançer,Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Öğr. Gör. Nazife Küçükaslan,Prof. Dr. Sıdıka BULDUK
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
| Derse Katılım | 1 | 15 | 15 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
| Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 101 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 2 | 5 | 4 | 2 | 4 |
| ÖÇ 2 | 5 | 4 | 1 | 4 | 1 | 2 | 4 | 2 | 4 | 5 | 1 | 5 | 1 | 4 |
| ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 2 | 2 | 5 | 3 | 5 | 2 | 4 |
| ÖÇ 4 | 2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 2 | 1 | 4 | 2 | 5 | 3 | 5 | 2 | 5 |
| ÖÇ 5 | 3 | 2 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 2 | 3 | 5 | 3 |