GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC282 Beslenme İlkeleri ve Menü Tasarlama Seçmeli Ders Grubu 2 4 4.00 3.00

Önlisans



Öğrencilerin çeşitli besin öğelerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su) öğrenerek ve ,menü planlama ilke ve prensiplerine hakim olarak farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.


Öğr. Gör. Şule Çelik Kiş


1 Sağlıklı beslenme ilkelerini ve pişirme tekniklerini anlatabilecektir.
2 Menü planlama ve tasarımını sağlıklı beslenme ile ilişkilendirebilecektir.
3 Farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama tekniklerini uygulayabilecektir.
4 Temel beslenme ilkeleri hakkında doğru bilgiyi ayırt edebilecektir.
5 Mutfak teknikleri ile sağlıklı beslenme biçimlerinin uygulamaları arasında ilgi kurabilecektir.

Birinci Öğretim



Yok


sağlıklı beslenme ilkeleri ve pişirme tekniklerinin öğrencilere aktarılması. menü planlama ve tasarımının öğretilmesi


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma, ders planının paylaşılması ve içerik hakkında temel bilgiler
2 Beslenme ve enerji metabolizması
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Yağlar
6 Vitaminler
7 Mineraller ve su
8 ARA SINAV
9 Menü kavramı ve çeşitleri
10 Menü planlamayı etkileyen temel faktörler
11 Menülerde standart reçete kavramı
12 Tabak planlama ilkeleri ve kalori hesabı
13 Özel gruplar için menülerin planlanması
14 Özel gruplar için menülerin planlanması
15 Final

Menü ve Yönetim, Prof. Dr. Bahattin Rızaoğlu, Yrd. Doç. Dr. Murat Hançer,Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Öğr. Gör. Nazife Küçükaslan,Prof. Dr. Sıdıka BULDUK



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 5 5
Derse Katılım 1 15 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 101

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 4 4 5 4 5 4 5 4 2 5 4 2 4
ÖÇ 2 5 4 1 4 1 2 4 2 4 5 1 5 1 4
ÖÇ 3 5 4 5 4 5 3 5 2 2 5 3 5 2 4
ÖÇ 4 2 5 5 4 5 2 1 4 2 5 3 5 2 5
ÖÇ 5 3 2 4 5 3 4 4 5 3 5 2 3 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek