GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC276 Yöresel Türk Mutfakları Seçmeli Ders Grubu 2 4 4.00 3.00

Önlisans



Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Yöresel Türk Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Yöresel Türk Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu.


Öğr. Gör. Şule Çelik Kiş


1 Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir.
2 Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir.
3 Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri değerlendirebilecektir.
4 Türk mutfağının kültürel temellerini anlatabilecektir.
5 Yerel özelliği olan malzemeyi tanıyarak uygun teknikleri ustalıkla kullanabilecektir.
6 Geleneksel, yöresel Türk yemeklerinin modernleştirilmesi hususunda hassasiyet gösterecektir.
7 Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki yöreye özgü farklı menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri sıralayabilecektir.

Birinci Öğretim


Her öğrenci dersin ilk haftasında paylaşılan derse giriş ve hijyen kurallarına uymakla yükümlüdür. Kurallara uymayan öğrenci derse alınmaz. Her ders tam vaktinde başlar, kuralların kontrolleri ile derse giriş gerçekleşir. Uygulama dersine geç kalan öğrenci derse alınmaz. Vize ve final sınavları teorik sınav+uygulama sınavı veya yalnızca uygulama sınavı şeklinde gerçekleşebilir. Teorik sınav ve uygulama sınavının aynı anda gerçekleştiği sınav sistemi iki şekilde uygulanır: 1) Teorik sınav belli bir puantaja sahiptir. Öğrenci teorik sınav sorularını yanıtlamasa dahi uygulama sınavına girebilir. 2) Teorik sınavdan geçer not alamayan öğrenci uygulama sınavına giremez. Bu koşul uygulanacaksa, sınav öncesinde sınavda uyulması gereken kurallar açıklanırken dersin öğretim elemanı tarafından öğrencilere bildirilir. Yönetmelik gereği uygulama derslerinde devam zorunluluğu %80'dir. Devamsızlıklar haftalık olarak sisteme işlenir. Derste sağlık raporu geçerli değildir. Uygulama dersleri gruplar halinde işlenmektedir. Her öğrenci uygulama ders gruplarında yer aldığı ders saatinde derse katılım sağlamalıdır. Diğer grupların ders saatlerinde katılım sağlanamaz.


Yok


Yöresel Türk mutfaklarına ait reçeteler


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma, ders planının paylaşılması ve Türk Mutfağı hakkında bilgiler
2 Yöresel çorbalar Yöresel çorbalar
3 Salata ve Aperatif Salata ve Aperatif
4 Yöresel dolma ve yaprak sarmalar Yöresel dolma ve yaprak sarmalar
5 Zeytinyağlılar Zeytinyağlılar
6 Köfte çeşitleri Köfte çeşitleri
7 Sulu yemekler ve pilav Sulu yemekler ve pilav
8 Hamur işleri Hamur işleri
9 Vize Haftası Vize Haftası
10 Kebap çeşitleri Kebap çeşitleri
11 Saray mutfağı Saray mutfağı
12 Sütlü tatlılar Sütlü tatlılar
13 Şerbetli tatlılar Şerbetli tatlılar
14 Hamurlu tatlılar Hamurlu tatlılar
15 final sınavı final sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama/Pratik 1 48 48
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 26 26
Toplam İş Yükü (saat) 101

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
ÖÇ 2 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
ÖÇ 3 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
ÖÇ 4 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
ÖÇ 5 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
ÖÇ 6 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
ÖÇ 7 5 4 3 2 5 4 3 2 4 3 2 5 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek