Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
OASC276 | Yöresel Türk Mutfakları | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4.00 | 3.00 |
Önlisans
Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Yöresel Türk Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Yöresel Türk Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu.
Öğr. Gör. Şule Çelik Kiş
1 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir. |
2 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir. |
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri değerlendirebilecektir. |
4 | Türk mutfağının kültürel temellerini anlatabilecektir. |
5 | Yerel özelliği olan malzemeyi tanıyarak uygun teknikleri ustalıkla kullanabilecektir. |
6 | Geleneksel, yöresel Türk yemeklerinin modernleştirilmesi hususunda hassasiyet gösterecektir. |
7 | Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki yöreye özgü farklı menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri sıralayabilecektir. |
Birinci Öğretim
Ön koşul olan ders yoktur.
Yok
Yöresel Türk mutfaklarına ait reçeteler
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Tanışma, ders planının paylaşılması ve Türk Mutfağı hakkında bilgiler | |||
2 | Yöresel çorbalar | Yöresel çorbalar | ||
3 | Salata ve Aperatif | Salata ve Aperatif | ||
4 | Yöresel dolma ve yaprak sarmalar | Yöresel dolma ve yaprak sarmalar | ||
5 | Zeytinyağlılar | Zeytinyağlılar | ||
6 | Köfte çeşitleri | Köfte çeşitleri | ||
7 | Sulu yemekler ve pilav | Sulu yemekler ve pilav | ||
8 | Hamur işleri | Hamur işleri | ||
9 | Vize Haftası | Vize Haftası | ||
10 | Kebap çeşitleri | Kebap çeşitleri | ||
11 | Saray mutfağı | Saray mutfağı | ||
12 | Sütlü tatlılar | Sütlü tatlılar | ||
13 | Şerbetli tatlılar | Şerbetli tatlılar | ||
14 | Hamurlu tatlılar | Hamurlu tatlılar | ||
15 | final sınavı | final sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 1 | 48 | 48 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 101 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 7 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 |