Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
OASC271 | Gıda Mevzuatı ve Meslek Etiği | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4.00 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
Gıdaların çeşitli kalite özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik bilgi ve becerileri geliştirmek.
Öğr. Gör.Çağla Çetinkaya
1 | Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek. |
2 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek. |
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek. |
4 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek. |
5 | Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek. |
6 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak. |
7 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak. |
Birinci Öğretim
Ön koşulu olan ders yoktur.
Yok
Gıdaların çeşitli kalite özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik kontrol ve analiz yöntemleri, kalite uygulamaları ve standartları, HACCP, gıda kanunu, gıda kodeksi, gıda mevzuatı, tebliğ ve yönetmelikler, gıda standartları.
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Kalite, kalite kontrol temel kavramları ve organizasyonu | |||
2 | Gıdalarda proses ve kalite kontrol kriterleri | |||
3 | Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP, 5S, Kaizen | |||
4 | Gıdalarda kalite kontrol uygulamaları: ISO 9000, ISO 22000 Analiz ve test yöntemleri, akreditasyon ve validasyon | |||
5 | Farklı gıdaların üretiminde kalite uygulamaları | |||
6 | Gıda kanunu | |||
7 | Gıda denetleme esasları, denetleyiciler ve meslek etiği | |||
8 | Türk Gıda Kodeksi: Amaç, kapsam ve tanımlar | |||
9 | Ara sınav | |||
10 | Türk Gıda Kodeksi: Katkı maddeleri ve etiketleme | |||
11 | Gıda üretim ve satış yerlerine ilişkin mevzuat | |||
12 | Gıda üretim ve satış yerlerine ilişkin mevzuat | |||
13 | Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen uygulamalarına ilişkin yönetmelik Türk Gıda Kodeks Yönetmeliği Farklı gıdalara ait tebliğler ve standartlar | |||
14 | Gıda üretim ve satış yerlerinde hijyen uygulamalarına ilişkin yönetmelik Türk Gıda Kodeks Yönetmeliği Farklı gıdalara ait tebliğler ve standartlar | |||
15 | Final sınavı |
Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Detay Yayıncılık,
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 1 | 40 | 40 |
Soru-Yanıt | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 106 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 4 |