GERİ DÖN

Önlisans Programları


Nişantaşı Meslek Yüksekokulu - Radyo ve Televizyon Programcılığı - - Radyo ve Televizyon Programcılığı



Program Tanımları

Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı 2012’de kurulmuş olup, Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Program ilk öğrencilerini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş, ilk mezunlarını 2014’te vermiştir.

Derece: Radyo ve Televizyon Programcılığı Önlisans Diploması Unvan: Radyo ve Televizyon Teknikeri

Önlisans Derecesi (EQF-LLL 5. Düzey)

TC Vatandaşları : Programa, TYT puan türüne göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. ÖSYM tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin, ilan edilen kayıt tarihlerinde, mali yükümlülüklerini tamamlayarak kesin kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklular: Yabancı uyruklu öğrenciler Üniversite Senatosu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilir. Lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. https://international.nisantasi.edu.tr/sayfa/prospective-students-673674 Yatay Geçiş: Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Lütfen ilgili mevzuatı inceleyiniz. Nişantaşı Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretimi Yatay Geçiş Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/TYTM-5-_onlisans_ve_lisans_ogretimi_yatay_gecis_yonergesi_-_23.10.2013.pdf Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Değişim Öğrencileri: Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile çerçevesi belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Öğrencilerin önceki öğrenim ve kazanımları, “İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Önceden Kazanılmış Yeterliliklerin Tanınması, Ders Eşdeğerlik ve İntibak Esasları Yönergesi” ne uygun olarak tanınabilir ve bu doğrultuda gerekli derslerden muafiyet sağlanabilir. Yönergeye ulaşmak için link: https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/onceden-kazanilmis-yeterliliklerin-taninmasi-ders-esdegerlik-ve-intibak-esaslari-yonergesi-40120395.pdf

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, “Mezuniyet Koşulları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Vizyon: Radyo ve Televizyon Programcılığı alanında, ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim almış, yaratıcı, yenilikçi ve etik değerlere sahip programcılar yetiştirmek; değişen medya ortamına uyum sağlayabilen, sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilen ve alanında öncü rol oynayabilen mezunlar vermek. Misyon: Radyo ve Televizyon Programcılığı alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak; programcılığın farklı türlerini ve tekniklerini öğretmek; etik ve sorumlu yayıncılık ilkelerini aşılamak; sektörün önde gelen isimleriyle öğrencileri buluşturmak ve mezunların iş hayatına hazır hale gelmelerini sağlamak. Amaç/Hedefler: Radyo ve Televizyon Programcılığı alanının temel kavramlarını, kuramlarını ve modellerini öğrencilere kazandırmak. Farklı program türlerini ve formatlarını tanımak ve uygulamak. Program yapımcılığının teknik ve estetik yönlerini öğrenmek. Etik ve sorumlu yayıncılık ilkelerini kavramak. Yaratıcı ve yenilikçi programlar üretebilme becerisi kazandırmak. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip mezunlar yetiştirmek. Genel Bilgi: Radyo ve Televizyon Programcılığı, görsel-işitsel medya aracılığıyla kitlelere hitap eden programların planlanması, üretilmesi ve sunulmasını içeren bir alandır. Bu programda öğrenciler, radyo ve televizyon programcılığının farklı türlerini ve tekniklerini öğrenir, etik ve sorumlu yayıncılık ilkelerini kavrar ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip olurlar.

Bu programdan mezun olan öğrenciler çok yönlü becerilere sahip olarak yayın sektöründe iş bulabilir. Mezun öğrenciler kameraman, yönetmen, programcı, metin yazarı, senarist, yapımcı, sunucu ve haberci olabilir. Mezun öğrenciler radyo ve televizyonda teknik görevleri rahatlıkla yürütebilecek yeterliliğe sahip olurlar. Mezunlar, ayrıca basın sektöründe, internet gazeteciliğinde ve film yapım şirketlerinde de görev alabilirler.

Program mezunları ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili 4 yıllık (lisans) bölümlerine yerleşebilirler. Dikey geçiş yapılabilecek ilgili lisans bölümlerinin listesine ÖSYM DGS Kılavuzu’ndan ulaşabilirsiniz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/DGS/tablo2_29052023.pdf

Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredat’ta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Sınav ve Başarı Değerlendirme Sistemi Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/04S2-2-_sinav_ve_basari_degerlendirme_sistemi_yonergesi_23.06.2015.pdf Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-yabanci-diller-bolumu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-1692554390.pdf Nişantaşı Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Nişantaşı Tömer) Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-turkce-ogretimi-uygulama-ve-arastirma-merkezi-nisantasi-tomer-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-676221518.pdf

Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için müfredatta yer alan derslerin (toplam en az 120 AKTS karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini de (aşağıdaki Müfredatı inceleyiniz) başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Nişantaşı Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-diploma-diploma-eki-ve-diger-belgelerin-duzenlenmesine-iliskin-yonerge-511959282.pdf

Tam Zamanlı

Program Başkanı: Metin Yasan Eposta: metin.yasan@nisantasi.edu.tr Telefon: +90(212)2101010 Adres: Neotech Kampüs, Maslak Mah., Taşyoncası Sok. No: 1V ve No: 1Y, 34398 Sarıyer/İstanbul

Radyo ve Televizyon Programcılığı programı; bütünüyle kitle iletişim sektörünün talep ettiği temel elemanı yetiştirmeye yönelik tasarlanmıştır. Müfredatının oluşturulması sürecinde mevzuata da bağlı kalınarak büyük ölçüde sektör temsilcilerinin desteği alınmıştır. Bu doğrultuda uygulamalı eğitime yoğunlaşılarak mezunlarımızın kolay ve iyi şartlarda istihdam edilebilirliğinin altyapısı hazırlanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla geliştirilen programda televizyon stüdyosu, 2 adet fotoğraf stüdyosu, 1 adet kurgu birimi, kurgu ve grafik ve animasyon üzerine yazılımlarla donatılan bilgisayar laboratuvarları, kameralar, tripodlar, mikrofonlar, ışık kaynakları, ses ekipmanları ve fotoğraf makinelerinden oluşan imkanlar bulunmaktadır.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2019-2020 Müfredatı-RTV

Program Çıktıları

1 Mezun öğrenciler, alanlarındaki güncel bilgileri kullanarak temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiyi anlar ve aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine geçiş yapabilir.
2 Alan ile ilgili temel bilgi ve uygulamaları yazılı ve sözlü iletişimle aktarabilir ve bağımsız olarak temel düzeyde bir çalışma yürütebilir.
3 Alanla ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları bir ekip üyesi olarak çözebilir, sorumluluk alır ve düşüncelerini uzman olmayan bireylere de iletebilir.
4 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanarak Radyo ve Televizyon Programcılığı ile ilgili problemleri tanımlar ve çözüm yolları geliştirir.
5 Haber toplar, yazar, röportaj yapar; kurgu tekniklerini ve teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanarak radyo ve televizyon programları geliştirir ve metin ve senaryo hazırlar.
6 Mezun öğrenciler yaşam boyu öğrenme bilinci geliştirir ve eğitimini aynı alanda bir ileri düzeye taşıyabilir.
7 Meslek ile ilgili yasal mevzuatı tanır ve mesleki etik kurallara uygun şekilde hareket eder.
8 TV kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarında gerçekleştirilecek farklı türdeki yapımlarda görev alabilir.
9 Sinema sanatının tarihsel ve teknolojik gelişim sürecini analiz eder ve bu sürecin günümüz medya içerikleri üzerindeki etkilerini değerlendirir.
10 Farklı türdeki yapımları analiz eder ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
11 Görüntünün temel ilkelerini kavrar ve bu bilgiye dayanarak kullandığı araç-gereçlerle uygulama yapar.
12 Farklı türde yapımların kurgusunu ve düzenlemelerini yaparak görsel yaratım kapasitesini geliştirir; reklam kampanyaları ve grafik tasarımı alanlarında etkinlik gösterir.
13 Bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanır ve bu dilde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
14 Atatürk ilke ve inkılapları hakkında bilgi edinir.
15 Türk dilini doğru kullanarak resmi yazışmalar yapar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV153 Türkçe Senaryo I Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV155 Türkçe Görüntü Düzenlemesı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV161 Türkçe Temel Kamera Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV185 Türkçe Kurgu Teknıklerı I Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - - 3
Toplam 14 8 0 24 18
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV152 Türkçe Radyo ve Televızyon Programcılığı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV154 Türkçe Senaryo II Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV164 Türkçe Ses ve Görüntü Teknıklerı Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV186 Türkçe Kurgu Teknıklerı II Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - - 3
Toplam 14 8 0 20 18
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF275 Türkçe Grafık ve Anımasyon I Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV265 Türkçe Fılm Yapımı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV267 Türkçe Dıksıyon ve Spıkerlık Zorunlu 1 2 - 5 2
ORTV277 Türkçe Aydınlatma Estetığı Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV281 Türkçe Vıdeo Çekım Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV283 Türkçe Haber Toplama ve Yazma Zorunlu 2 2 - - 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
Toplam 8 12 0 16 14
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF276 Türkçe Grafık ve Anımasyon II Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV256 Türkçe Fılm Yapımı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV268 Türkçe Televızyon Draması Zorunlu 2 2 - - 3
ORTV270 Türkçe Bıtırme Projesı Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV274 Türkçe Fılm Eleştırısı Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV284 Türkçe Alternatıf Medya Zorunlu 2 2 - 6 3
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
Toplam 9 12 0 13 15

2020-2021 Müfredatı-RTV

Program Çıktıları

1 Mezun öğrenciler, alanlarındaki güncel bilgileri kullanarak temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiyi anlar ve aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine geçiş yapabilir.
2 Alan ile ilgili temel bilgi ve uygulamaları yazılı ve sözlü iletişimle aktarabilir ve bağımsız olarak temel düzeyde bir çalışma yürütebilir.
3 Alanla ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları bir ekip üyesi olarak çözebilir, sorumluluk alır ve düşüncelerini uzman olmayan bireylere de iletebilir.
4 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanarak Radyo ve Televizyon Programcılığı ile ilgili problemleri tanımlar ve çözüm yolları geliştirir.
5 Haber toplar, yazar, röportaj yapar; kurgu tekniklerini ve teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanarak radyo ve televizyon programları geliştirir ve metin ve senaryo hazırlar.
6 Mezun öğrenciler yaşam boyu öğrenme bilinci geliştirir ve eğitimini aynı alanda bir ileri düzeye taşıyabilir.
7 Meslek ile ilgili yasal mevzuatı tanır ve mesleki etik kurallara uygun şekilde hareket eder.
8 TV kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarında gerçekleştirilecek farklı türdeki yapımlarda görev alabilir.
9 Sinema sanatının tarihsel ve teknolojik gelişim sürecini analiz eder ve bu sürecin günümüz medya içerikleri üzerindeki etkilerini değerlendirir.
10 Farklı türdeki yapımları analiz eder ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
11 Görüntünün temel ilkelerini kavrar ve bu bilgiye dayanarak kullandığı araç-gereçlerle uygulama yapar.
12 Farklı türde yapımların kurgusunu ve düzenlemelerini yaparak görsel yaratım kapasitesini geliştirir; reklam kampanyaları ve grafik tasarımı alanlarında etkinlik gösterir.
13 Bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanır ve bu dilde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
14 Atatürk ilke ve inkılapları hakkında bilgi edinir.
15 Türk dilini doğru kullanarak resmi yazışmalar yapar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV153 Türkçe Senaryo I Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV155 Türkçe Görüntü Düzenlemesı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV161 Türkçe Temel Kamera Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV185 Türkçe Kurgu Teknıklerı I Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 8 0 30 18
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV152 Türkçe Radyo ve Televızyon Programcılığı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV154 Türkçe Senaryo II Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV164 Türkçe Ses ve Görüntü Teknıklerı Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV186 Türkçe Kurgu Teknıklerı II Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 8 0 30 18
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF275 Türkçe Grafık ve Anımasyon I Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV265 Türkçe Fılm Yapımı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV267 Türkçe Dıksıyon ve Spıkerlık Zorunlu 1 2 - 5 2
ORTV283 Türkçe Haber Toplama ve Yazma Zorunlu 2 2 - 6 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
SECRTV3 Türkçe RTV 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 6 8 0 22 10
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF276 Türkçe Grafık ve Anımasyon II Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV256 Türkçe Fılm Yapımı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV268 Türkçe Televızyon Draması Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV284 Türkçe Alternatıf Medya Zorunlu 2 2 - 6 3
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - 4 -
SECRTV4 Türkçe RTV 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 7 8 0 22 11
SECRTV3 - RTV 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV277 Türkçe Aydınlatma Estetığı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV279 Türkçe Reklamcılık Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV281 Türkçe Vıdeo Çekım Seçmeli 1 2 - 4 2
OYDL259 Türkçe Almanca I Seçmeli 2 - - 4 2
SECRTV4 - RTV 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV270 Türkçe Bıtırme Projesı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV274 Türkçe Fılm Eleştırısı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV278 Türkçe Belgesel Fılm Seçmeli 1 2 - 4 2
OYDL260 Türkçe Almanca II Seçmeli 2 - - 4 2

2024-2025 Müfredatı-RTV

Program Çıktıları

1 Mezun öğrenciler, alanlarındaki güncel bilgileri kullanarak temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiyi anlar ve aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine geçiş yapabilir.
2 Alan ile ilgili temel bilgi ve uygulamaları yazılı ve sözlü iletişimle aktarabilir ve bağımsız olarak temel düzeyde bir çalışma yürütebilir.
3 Alanla ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları bir ekip üyesi olarak çözebilir, sorumluluk alır ve düşüncelerini uzman olmayan bireylere de iletebilir.
4 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarını kullanarak Radyo ve Televizyon Programcılığı ile ilgili problemleri tanımlar ve çözüm yolları geliştirir.
5 Haber toplar, yazar, röportaj yapar; kurgu tekniklerini ve teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanarak radyo ve televizyon programları geliştirir ve metin ve senaryo hazırlar.
6 Mezun öğrenciler yaşam boyu öğrenme bilinci geliştirir ve eğitimini aynı alanda bir ileri düzeye taşıyabilir.
7 Meslek ile ilgili yasal mevzuatı tanır ve mesleki etik kurallara uygun şekilde hareket eder.
8 TV kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarında gerçekleştirilecek farklı türdeki yapımlarda görev alabilir.
9 Sinema sanatının tarihsel ve teknolojik gelişim sürecini analiz eder ve bu sürecin günümüz medya içerikleri üzerindeki etkilerini değerlendirir.
10 Farklı türdeki yapımları analiz eder ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
11 Görüntünün temel ilkelerini kavrar ve bu bilgiye dayanarak kullandığı araç-gereçlerle uygulama yapar.
12 Farklı türde yapımların kurgusunu ve düzenlemelerini yaparak görsel yaratım kapasitesini geliştirir; reklam kampanyaları ve grafik tasarımı alanlarında etkinlik gösterir.
13 Bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanır ve bu dilde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
14 Atatürk ilke ve inkılapları hakkında bilgi edinir.
15 Türk dilini doğru kullanarak resmi yazışmalar yapar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV103 Türkçe Temel Kamera Zorunlu 1 1 - 4 2
ORTV115 Türkçe Kurgu Teknıklerı I Zorunlu 3 - - 4 3
ORTV117 Türkçe İletışıme Gırış Zorunlu 2 1 - 5 3
ORTV119 Türkçe Senaryo I Zorunlu 2 2 - 5 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 6 0 29 18
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV112 Türkçe Kurgu Teknıklerı II Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV114 Türkçe Görsel Estetık Zorunlu 3 - - 5 3
ORTV116 Türkçe Radyo ve Televızyon Programcılığı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV118 Türkçe Senaryo II Zorunlu 2 2 - 5 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 8 0 30 18
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV201 Türkçe Dıksıyon ve Spıkerlık Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV215 Türkçe Fılm Yapımı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV219 Türkçe Grafık ve Anımasyon Zorunlu 1 2 - 3 2
ORTV221 Türkçe Haber Toplama ve Yazma Zorunlu 2 2 - 4 3
ORTV223 Türkçe Reklamcılık Zorunlu 2 - - 4 2
ORTV225 Türkçe Ses ve Görüntü Teknıklerı Zorunlu 1 2 - 4 2
SECRTV3 Türkçe RTV 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 9 10 0 22 14
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV216 Türkçe Televızyon Draması Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV220 Türkçe Alternatıf Medya Zorunlu 2 2 - 4 3
ORTV224 Türkçe Fılm Yapımı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV226 Türkçe Dıjıtal Radyo Programcılığı Zorunlu 2 1 - 4 3
ORTV228 Türkçe TV ve Sınemada Yapımcılık Zorunlu 2 1 - 4 3
OSTJ254 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı Zorunlu - - - 5 -
SECRTV4 Türkçe RTV 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 10 8 0 23 15
SECRTV3 - RTV 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OISL291 Türkçe Gırışımcılık Seçmeli 1 2 - 4 2
OKRY275 Türkçe Karıyer Planlama Seçmeli 2 - - 4 2
ORTV227 Türkçe Aydınlatma Estetığı Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV229 Türkçe Medya Okuryazarlığı Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV231 Türkçe Televızyon Programcılığı Uygulamaları Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV233 Türkçe Transmedya Hıkayecılığı Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV235 Türkçe Vıdeo Çekım Seçmeli 2 2 - 4 3
OYPY275 Türkçe Yapay Zeka Teknolojılerı Seçmeli 2 2 - 4 3
SECRTV4 - RTV 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV200 Türkçe Göstergebılım Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV202 Türkçe Fılm Eleştırısı Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV230 Türkçe Belgesel Fılm Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV232 Türkçe Görüntü Yönetmenlığı Seçmeli 2 2 - 4 3
ORTV234 Türkçe Uygulama Projesı Seçmeli 2 2 - 4 3