GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - Beslenme ve Diyetetik (Tezsiz) - - Beslenme ve Diyetetik (Tezsiz)



Program Tanımları

Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans programı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanlığına bağlı olarak kurulmuştur. Program ilk öğrencilerini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş, ilk mezunlarını 2023’de vermiştir.

Derece: Yüksek Lisans Diploması

Yükseklisans (Tezsiz) Derecesi (EQF-LLL 7. Düzey)

Adayların Anasanat Dalı Başkanlığının önerisi Enstitü Kurulu onayı ile değerlendirme kriterleri her dönem başında belirlenir. Adayların yazılı/sözlü bilim sınavına girmesi veya portfolyo sunması istenebilir. Kriterlere uyan ve sınavlardan başarılı bulunan öğrenciler akademik takvimde sunulan tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini tamamlamalıdır. Adaylar, Anasanat Dalı Başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Kurulu tarafından uygun bulunan ve YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olmalıdır. Yabancı Dil ve ALES puanları, ÖSYM tarafından belirlenen geçerli tarihlerde alınmış olmalıdır. Programın kayıt şartı her dönem başında belirlenir ve ilan edilir. İlgili mevzuatı ayrıca inceleyebilirsiniz. Lisansüstü Programlarına Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/yabanci-uyruklu-ogrenci-adaylarinin-lisansustu-programlara-basvuru-ve-kabul-yonergesi 51916405.pdf Yabancı Uyruklu öğrenciler için lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. https://international.nisantasi.edu.tr/sayfa/prospective-students-673674

Öğrencilerin önceki öğrenim ve kazanımları, yönetmeliklere uygun olarak tanınabilir ve bu doğrultuda gerekli derslerden muafiyet sağlanabilir. Tanınma ve muafiyet işlemleri için öğrencinin başvurusu, Anabilim Dalı Başkanlığı'nın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile gerçekleşir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, “Mezuniyet Koşulları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Beslenme ve Diyetetik (Tezli / Tezsiz) Yüksek Lisans programı, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı’na bağlı olarak kurulmuş olup; proje tabanlı incelemeler ve laboratuvar çalışmalarıyla desteklenen uygulama tabanlı bir lisansüstü programıdır. Program kapsamında sektörün ihtiyaçlarını karşılamak, sağlık aktivitelerde etkin ve verimliliği sağlamak, özel sağlık kuruluşlarında ve kamu kurumlarında sağlıklı beslenme stratejilerinin doğru belirlenmesini sağlayarak toplumsal ve ekonomik faydanın artmasını gerçekleştirmeye yönelik akademik çalışmalar sürdürülecektir. Programda beslenme ve diyetetik bilimine ilişkin uygulama esaslarını öğrenmeye, uzmanlık alanlarına göre proje ve sağlık yönetimi yönünü geliştirebilmeye ve ilgili alanda hakim olan bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda altyapı oluşturabilmeye yönelik program içi ve program dışı seçmeli dersler sunulmaktadır.

Beslenme ve sağlık danışmanlığı yapabilirler, hastanelerde veya sağlık merkezlerinde diyetisyen olarak çalışabilirler.

Öğrenciler tezli yüksek lisans programlarına devam edebilirler.

Yüksek lisans/Doktora programındaki dersler için genel olarak bir ara sınav ve bir de final sınavı yapılmaktadır. Sınavlarda yazılı sınav dışında ayrıca dönem projesi, araştırma, makale yazma, sunum gibi yöntemler de uygulanabilir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredat’ta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği h ps://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/lisansustu-egi m-ve-ogrem-yonetmeligi-1119485741.pdf

Beslenme ve Diyetetik tezli yüksek lisans programına kabul edilen öğrencilerin yüksek lisans eğitimlerini tamamlayarak mezun olabilmeleri için ilk iki yarıyılda toplam 21 kredilik 7 adet dersi başarıyla geçmeleri gerekir. Buna ilave olarak, program öğrencilerinin ikinci yarıyılda bir seminer dersi ile üçüncü ve dördüncü yarıyılda yüksek lisans tez çalışmasından başarılı olmaları gerekmektedir. Programı tamamlamak için minimum süre 4 yarıyıl, maksimum süre ise 6 yarıyıldır. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği h ps://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/lisansustu-egi m-ve-ogrem-yonetmeligi-1119485741.pdf Nişantaşı Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge h ps://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-diploma-diploma-eki-ve-diger-belgelerin-duzenlenmesine-iliskin-yonerge 511959282.pdf

Tam Zamanlı

Anabilim Dalı Başkanı Kamil Serkan Uzyol Dr. Öğr. Üyesi Kamil Serkan UZYOL İletişim: kamilserkan.uzyol@nisantasi.edu.tr. Telefon: +90(212)2101010 Adres: Neotech Kampüs, Maslak Mah., Taşyoncası Sok. No: 1V ve No: 1Y, 34398 Sarıyer/İstanbul

Beslenme ve Diyetetik programı, öğrencilere araştırma yapma, laboratuvar çalışmalarına katılma, danışmanlardan akademik destek alma, kütüphane kaynaklarına erişme ve stajlar aracılığıyla pratik deneyim kazanma gibi bir dizi fırsat sunmaktadır. Bu program, öğrencilere beslenme ve diyetetik alanında kapsamlı bir bilgi ve beceri seti kazandırmayı amaçlamaktadır. Böylece, öğrenciler akademik kariyerlerine devam edebilir, araştırma yapabilir veya sağlık sektöründe ilgili pozisyonlarda çalışabilirler.


Program Çıktıları

1 1. Beslenme bilimini ve temel besin öğelerini anlamak.
2 2. İnsan anatomisi ve fizyolojisiyle ilgili temel bilgilere sahip olmak.
3 3. Besin gereksinimlerini hesaplamak ve değerlendirmek.
4 4. Beslenme ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi anlamak ve tedavi yaklaşımları geliştirmek.
5 5. Farklı yaş grupları ve özel durumlar için beslenme danışmanlığı yapmak.
6 6. Beslenme programlarını bireysel ve toplumsal düzeyde tasarlamak.
7 7. Yemek planlaması ve menü oluşturma becerilerini geliştirmek.
8 8. Beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek ve geliştirmek için danışmanlık yapmak.
9 9. Besin güvenliği ve hijyen konularında bilinçli olmak ve uygulamaları takip etmek.
10 10. İleri beslenme araştırmalarını analiz etmek ve uygulamak.
11 11. İletişim ve eğitim becerilerini kullanarak bireylere ve gruplara beslenme eğitimi vermek.
12 12. Etik prensipleri ve mesleki standartları takip etmek.
13 13. Beslenme politikalarını ve toplumsal sağlık stratejilerini değerlendirmek.
14 14. İşbirliği ve liderlik becerilerini geliştirmek.
15 15. Mesleki gelişim için güncel araştırmaları ve uygulamaları takip etmek.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2022-2023 Lisansüstü Müfredatı-BDY(Tezsiz)

Program Çıktıları

1 1. Beslenme bilimini ve temel besin öğelerini anlamak.
2 2. İnsan anatomisi ve fizyolojisiyle ilgili temel bilgilere sahip olmak.
3 3. Besin gereksinimlerini hesaplamak ve değerlendirmek.
4 4. Beslenme ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi anlamak ve tedavi yaklaşımları geliştirmek.
5 5. Farklı yaş grupları ve özel durumlar için beslenme danışmanlığı yapmak.
6 6. Beslenme programlarını bireysel ve toplumsal düzeyde tasarlamak.
7 7. Yemek planlaması ve menü oluşturma becerilerini geliştirmek.
8 8. Beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek ve geliştirmek için danışmanlık yapmak.
9 9. Besin güvenliği ve hijyen konularında bilinçli olmak ve uygulamaları takip etmek.
10 10. İleri beslenme araştırmalarını analiz etmek ve uygulamak.
11 11. İletişim ve eğitim becerilerini kullanarak bireylere ve gruplara beslenme eğitimi vermek.
12 12. Etik prensipleri ve mesleki standartları takip etmek.
13 13. Beslenme politikalarını ve toplumsal sağlık stratejilerini değerlendirmek.
14 14. İşbirliği ve liderlik becerilerini geliştirmek.
15 15. Mesleki gelişim için güncel araştırmaları ve uygulamaları takip etmek.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık Zorunlu - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
BVD501 Türkçe Semıner Zorunlu - - - - -
BVD502 Türkçe Bıtırme Projesı Zorunlu - - - - -
LEE501 Türkçe Araştırma ve Sunum Teknıklerı Zorunlu 3 - - 12 3
LEE597 Türkçe Bıtırme Projesı Zorunlu - - - - -
SECBVDD Türkçe Beslenme ve Dıyetetık Program Dışı Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - 3
SECBVDİ Türkçe Beslenme ve Dıyetetık Program İçı Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - 3
Toplam 3 0 0 12 9
SECBVDD - Beslenme ve Diyetetik Program Dışı Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
BTT509 Türkçe İstatıstık Verı Analızı Ve Karar Alma Seçmeli 3 - - 6 3
BYT517 Türkçe İmmobılıze Enzım Teknoljısı Seçmeli 3 - - 6 3
GMS509 Türkçe Gıda Sektöründe Tedarık Zıncırı Yönetımı Seçmeli 3 - - 6 3
GMS523 Türkçe Karşılaştırmalı Mutfak Kültürlerı Seçmeli 3 - - 6 3
HAN511 Türkçe Egzersız Ve Spor Psıkolojısı Seçmeli 3 - - 6 3
SECBVDİ - Beslenme ve Diyetetik Program İçi Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
BVD503 Türkçe İç Hastalıklarında Beslenme ve Dıyet Tedavısı Seçmeli 3 - - 6 3
BVD504 Türkçe Genetık Beslenme ılışkısı Seçmeli 3 - - 6 3
BVD505 Türkçe Sporcu Beslenmesınde Besın Desteklerı Seçmeli 3 - - 6 3
BVD506 Türkçe Gastroıntestınal Fızyolojı ve Beslenme Seçmeli 3 - - 6 3
BVD507 Türkçe Küresel Sağlık Seçmeli 3 - - 6 3
BVD508 Türkçe Çocuk ve Ergenlık Dönemınde Beslenme Seçmeli 3 - - 6 3
BVD509 Türkçe Enteral ve Parenteral Beslenme Seçmeli 3 - - 6 3
BVD510 Türkçe Metabolık Hastalıklarda Beslenme Seçmeli 3 - - 6 3
BVD511 Türkçe Beslenme Eğıtımı ve Danışmanlığı Seçmeli 3 - - 6 3
BVD512 Türkçe Beslenme ve İlaç Etkıleşımı Seçmeli 3 - - 6 3
BVD513 Türkçe Beslenme Bılımlerınde Araştırma Teknıklerı ve Bıyoıstatıstık Seçmeli 3 - - 6 3
BVD514 Türkçe Besın Güvenlığı ve İlgılı Yasal Düzenlemeler Seçmeli 3 - - 6 3
BVD515 Türkçe Besınlerde Bulunan Endokrın Bozucular Seçmeli 3 - - 6 3
BVD516 Türkçe Fonksıyonel Besınler Seçmeli 3 - - 6 3
BVD517 Türkçe Fıtoterapı Seçmeli 3 - - 6 3
BVD518 Türkçe Barıatrık Cerrahı ve Beslenme Seçmeli 3 - - 6 3
BVD519 Türkçe Toplu Beslenme Sıstemlerınde Yönetım ve Organızasyon Seçmeli 3 - - 6 3