Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
GMS523 | Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6.00 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu ders, yiyecekle ilgili kültürel faktörleri (örneğin coğrafya, etnik grup, dini inançlar, ve eğitim) ve yiyeceğin kendisini (tipik yemekler, özel durumlara has yiyecekler, yemekler ve hizmet) tutarlı ve özlü bir şekilde tahlil edebilecek biçimde tasarlanmıştır. Dünya mutfak kültürlerinin farklı boyutları boyutları ile incelenmesi ve keşfedilmesi dersin temel amacıdır.
Öğr. Gör. Atıf AKKİL, Öğr. Gör. Selçuk KARAÇAM
1 | Farklı kültürlerdeki mutfakların tarihini ve geleneklerini anlama. |
2 | Çeşitli mutfakların malzemelerini, pişirme tekniklerini ve yemeklerini öğrenme. |
3 | Farklı mutfak kültürlerinin beslenme alışkanlıklarını ve yemek servisi geleneklerini değerlendirme. |
4 | Kültürler arası etkileşimleri ve mutfak kültürlerinin evrimini analiz etme. |
5 | Karşılaştırmalı bir perspektifle mutfak kültürlerinin farklılıklarını ve benzerliklerini anlama. |
Birinci Öğretim
YOK
YOK
Seçilen Ülkelerin mutfak kültürleri aşağıdaki temel boyutlar ile incelenmektedir: Mutfak kültürünün tarihsel gelişimi Bölgelere göre gözlenen farklılıklar Mutfak mimarisi ve araç gereçleri, Yeme ve içmede kullanılan temel malzemeler Yemek çeşitleri, gündelik kullanılan yiyecekler ve lüks yiyecekler Pişirme yöntemleri, Yiyecek ve içeceklerin imajı Gündelik görüntüsü içinde yeme-içme Sofra düzeni ve adabı Yiyecek ve içeceklerin servisi
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı: Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri Temel kavramların tanımlanması ve açıklanması. | ||
2 | Güney Amerika Mutfak Kültürü. | ||
3 | Amerika Mutfak Kültürü. | ||
4 | Uzak Doğu Mutfak Kültürü | ||
5 | Güney Avrupa Mutfak Kültürü | ||
6 | Kuzey Avrupa Mutfak Kültürü | ||
7 | Ara sınav | ||
8 | Güney Afrika Mutfak Kültürü | ||
9 | Kuzey Afrika Mutfak Kültürü | ||
10 | Orta Asya Mutfak Kültürü | ||
11 | Orta Doğu Mutfak Kültürü | ||
12 | Araştırma Makale Analizi Tartışma ve Değerlendirme | ||
13 | Araştırma Makale Analizi Tartışma ve Değerlendirme | ||
14 | Araştırma Makale Analizi Tartışma ve Değerlendirme | ||
15 | Final Sınavı |
Dünya Mutfak Kültürleri (2020), Editör: Nilüfer ŞAHİN PERÇİN, Beta Basım Yayım Dağıtım Mehmet Sarıışık (Ed.), Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. Mehmet Sarıışık (Ed.), Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. Düriye Bozok, Cevdet Avcıkurt, Murat Doğdubay, Mehmet Sarıoğlan ve Göksel Kemal Girin, Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2018.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı | 1 | 50 | 50 |
Makale Kritik Etme | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 140 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |