Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
BVD515 | Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6.00 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı, besinlerde bulunan endokrin bozucuların tanımını yapmak, etkilerini ve potansiyel sağlık risklerini öğretmek, bu tür maddelere maruziyeti azaltma stratejilerini ele almak ve öğrencilere besinlerdeki endokrin bozucular hakkında farkındalık ve bilinç kazandırmaktır.
1 | Türkçe: Endokrin bozucuların tanımı ve etkileri |
2 | Türkçe: Besinlerde bulunan yaygın endokrin bozucu maddeler |
3 | Türkçe: Endokrin bozucuların insan sağlığına etkileri ve riskleri |
4 | Türkçe: Endokrin bozucu maddelerin tespiti ve analizi yöntemleri |
5 | Türkçe: Endokrin bozucuların önlenmesi ve düzenlemeleri |
Birinci Öğretim
YOK
YOK
Bu dersin amacı, besinlerde bulunan endokrin bozucuların tanımını yapmak, etkilerini ve potansiyel sağlık risklerini öğretmek, bu tür maddelere maruziyeti azaltma stratejilerini ele almak ve öğrencilere besinlerdeki endokrin bozucular hakkında farkındalık ve bilinç kazandırmaktır.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Endokrin Bozuculara Giriş | ||
2 | Endokrin Sistem ve Fonksiyonları | ||
3 | Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucuların Tanımı ve Sınıflandırılması | ||
4 | Endokrin Bozucuların Sağlık Üzerindeki Etkileri | ||
5 | Hormonal Düzenleyici Maddelere Maruziyet ve Sağlık Riskleri | ||
6 | Tarım ve Gıda Üretiminde Kullanılan Kimyasallar ve Endokrin Bozucu Potansiyelleri | ||
7 | Plastik Maddeler ve Endokrin Bozucu Etkileri | ||
8 | Pestisitler ve Endokrin Bozucu Potansiyelleri | ||
9 | Gıda Ambalajlarında Bulunan Endokrin Bozucular | ||
10 | Deniz Ürünlerinde ve Su Kaynaklarında Endokrin Bozucular | ||
11 | Gıda İşleme ve Pişirme Süreçlerinin Endokrin Bozucu Etkileri | ||
12 | Endokrin Bozucuların Analiz Yöntemleri ve Tespit | ||
13 | Endokrin Bozuculara Maruziyeti Azaltma Stratejileri | ||
14 | Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucularla İlgili Güncel Araştırmalar ve Tartışmalar |
1 `Endocrine Disruptors in Food` - Food and Agriculture Organization (FAO) 2 `Endocrine Disruptors and Food Safety` - Rolf Halden 3 `Endocrine Disruptors: Effects on Male and Female Reproductive Systems` - R. Thomas Zoeller, Andrea C. Gore
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 72 | 72 |
Final Sınavı | 1 | 76 | 76 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |