GERİ DÖN

Önlisans Programları


Nişantaşı Meslek Yüksekokulu - Deniz Ulaştırma ve İşletme - - Deniz Ulaştırma ve İşletme



Program Tanımları

Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı 2013'te kurulmuş olup, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyetlerini yürütmektedir Program ilk öğrencilerini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş, ilk mezunlarını 2015'te vermiştir.

Derece: Deniz Ulaştırma ve İşletme Önlisans Diploması

Önlisans Derecesi (EQF-LLL 5. Düzey)

TC Vatandaşları : Programa, TYT puan türüne göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. ÖSYM tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin, ilan edilen kayıt tarihlerinde, mali yükümlülüklerini tamamlayarak kesin kayıt yapƨrmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklular: Yabancı uyruklu öğrenciler Üniversite Senatosu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilir. Lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. htps://international.nisantasi.edu.tr/sayfa/prospective-students-673674 Yatay Geçiş: Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Lütfen ilgili mevzuatı inceleyiniz. Nişantaşı Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretimi Yatay Geçiş Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/TYTM-5-_onlisans_ve_lisans_ogretimi_yatay_gecis_yonergesi_-_23.10.2013.pdf Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Tüm öğrenciler için Gemi Adamı Sağlık Raporu gereklidir.

Öğrencilerin önceki öğrenim ve kazanımları, “İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Önceden Kazanılmış Yeterliliklerin Tanınması, Ders Eşdeğerlik ve İntibak Esasları Yönergesi” ne uygun olarak tanınabilir ve bu doğrultuda gerekli derslerden muafiyet sağlanabilir. Yönergeye ulaşmak için link: https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/onceden-kazanilmis-yeterliliklerin-taninmasi-ders-esdegerlik-ve-intibak-esaslari-yonergesi-40120395.pdf

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, “Mezuniyet Koşulları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Vizyon: Denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu gemi adamlarını iş hayatına uyumlu bir şekilde yetiştirmek ve denizcilik sektörünün sorunlarına yönelik etkin ve verimli çözümler üretmektir. Misyon: Ulusal ve uluslararası denizcilik sektörüne nitelikli vardiya zabiti yetiştirmek, gerek Türkiye gerekse de çevre ülke denizcilerine STCW eğitimi vermek ve uluslararası denizcilik sektörünün gelişimine yönelik akademik çalışmalar yapmaktır. Amaç/Hedefler: 1. Deniz Ulaştırma ve İşletme programının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alandaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazandırmak ve yerinde kullanabilmelerini sağlamak, 2. Deniz Ulaştırma ve İşletme alanıyla ile ilgili uygulamalar için mesleki ortamı, modern teknikleri ve araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmelerini sağlamak, 3. Alanı ile ilgili tüm donanımlara sahip olmuş bir şekilde nitelikli güverte vardiya zabiti olarak çalışabilecek düzeye gelmelerini sağlamak.

Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde vardiya zabiti/kaptan olarak hizmet vereceklerdir. Mezunlar ayrıca denizcilik, brokerlik, denizcilik sigortacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki görevlerde de çalışabileceklerdir.

Program mezunları ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili 4 yıllık (lisans) bölümlerine yerleşebilirler. Dikey geçiş yapılabilecek ilgili lisans bölümlerinin listesine ÖSYM DGS Kılavuzu’ndan ulaşabilirsiniz https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/DGS/tablo2_29052023.pdf.

Dönem başında ilgili derse kayıt yapƨran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredat’ta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Sınav ve Başarı Değerlendirme Sistemi Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/04S2-2-_sinav_ve_basari_degerlendirme_sistemi_yonergesi_23.06.2015.pdf Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-yabanci-diller-bolumu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-1692554390.pdf Nişantaşı Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Nişantaşı Tömer) Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-turkce-ogretimi-uygulama-ve-arastırma-merkezi-nisantasi-tomer-egitimogretim-ve-sinav-yonergesi-676221518.pdf

Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için müfredatta yer alan derslerin (toplam en az 120 AKTS karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini de (aşağıdaki Müfredatı inceleyiniz) başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-diploma-diploma-eki-ve-diger-belgelerin-duzenlenmesine-iliskin-yonerge-511959282.pdf

Tam Zamanlı

Program Başkanı: Kemal Eker Eposta: kemal.eker@nisantasi.edu.tr Telefon: +90(212)2101010 Adres: Neotech Kampüs, Maslak Mah., Taşyoncası Sok. No: 1V ve No: 1Y, 34398 Sarıyer/İstanbul

Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı bünyesinde; Gemicilik Laboratuvarı, Seyir Laboratuvarı, Deniz Emniyeti ve Gemi Güvenlik Laboratuvarı, ECDIS Simülatörü (Radar/ARPA Simülatörü içerir), GMDSS Simülatörü ve Köprüüstü Simülatörü (Radar/ARPA Simülatörü içerir) bulunmaktadır.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2019-2020 Müfredatı-DUI

Program Çıktıları

1 Denizcilik alanında gerekli temel bilgileri bulur, tanımlar ve kullanır.
2 Denizcilik disiplinini, örf ve adetlerini açıklar ve kullanır.
3 Ulusal ve uluslararası teknik gemicilik terimlerini tanımlar ve çalışma esnasında bunları kullanır.
4 Denizcilik sektörünün sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki küresel ve toplumsal etkilerini, güncel sorunlara ve bunların hukuki sonuçlarına ilişkin çözümleri öngörür.
5 Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve STCW 78 düzenlemelerini ve diğer denizcilikle ilgili Ulusal ve uluslararası kuralları açıklar ve kullanır.
6 Gemideki tüm cihaz, donanım ve neşriyatları kullanır
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları gerek bağımsız çalışarak gerek de kolektif çalışarak çözer.
8 Yükleme ve boşaltma sırasında yükleri sınıflandırır, taşıma özelliklerini bulur ve geminin güvenli seyri için gerekli denge ve stabiliteyi hesaplar.
9 Meteorolojik tahminler yaparak, gemiyi, yükü ve personeli olası tehlikelerden koruma için gerekli kararları verir.
10 Denizcilik İngilizcesini gerekli yerlerde kullanır.
11 Temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojileri bilgisini gerekli yerlerde kullanır.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OBLG161 Türkçe Bılgı ve İletışım Teknolojılerı Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI101 Türkçe Matematık I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI103 Türkçe Denızcılık Kımyası Zorunlu 2 - - - 2
ODUI105 Türkçe Seyır I Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI107 Türkçe Fızık I Zorunlu 2 - - 2 2
ODUI109 Türkçe Gemıcılık I Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI113 Türkçe Denızde Güvenlık I Zorunlu 2 2 - 4 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL101 Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 3 - - 2 3
Toplam 20 10 0 27 25
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI102 Türkçe Matematık II Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI104 Türkçe Fızık II Zorunlu 1 2 - - 2
ODUI106 Türkçe Seyır II Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI112 Türkçe Gemıde Sağlık Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI114 Türkçe Vardıya Standartları I Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI166 Türkçe Denızde Güvenlık II Zorunlu 1 2 - 5 2
ODUI168 Türkçe Gemıcılık II Zorunlu 1 2 - 4 2
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL102 Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 2 - 2 3
Toplam 16 14 0 30 23
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI201 Türkçe Seyır III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI205 Türkçe Denızde Güvenlık III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI207 Türkçe Denızcılık İngılızcesı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI209 Türkçe Denız Hukuku Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI211 Türkçe Denız Meteorolojısı Zorunlu 2 - - - 2
ODUI213 Türkçe Gemı Yapısı ve Dengesı Zorunlu 2 2 - 4 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
Toplam 12 8 0 22 16
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI202 Türkçe Seyır IV Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI204 Türkçe Denızde Haberleşme Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI206 Türkçe Gemı Manevrası Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI208 Türkçe Denızcılık İngılızcesı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI210 Türkçe Yük İstıf Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI212 Türkçe Uluslararası Denızcılık Sözleşmelerı Zorunlu 3 - - 3 3
ODUI214 Türkçe Elektronık Seyır Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI216 Türkçe Denızde Güvenlık IV Zorunlu 2 1 - - 3
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
Toplam 14 13 0 22 21

2020-2021 Müfredatı-DUI

Program Çıktıları

1 Denizcilik alanında gerekli temel bilgileri bulur, tanımlar ve kullanır.
2 Denizcilik disiplinini, örf ve adetlerini açıklar ve kullanır.
3 Ulusal ve uluslararası teknik gemicilik terimlerini tanımlar ve çalışma esnasında bunları kullanır.
4 Denizcilik sektörünün sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki küresel ve toplumsal etkilerini, güncel sorunlara ve bunların hukuki sonuçlarına ilişkin çözümleri öngörür.
5 Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve STCW 78 düzenlemelerini ve diğer denizcilikle ilgili Ulusal ve uluslararası kuralları açıklar ve kullanır.
6 Gemideki tüm cihaz, donanım ve neşriyatları kullanır
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları gerek bağımsız çalışarak gerek de kolektif çalışarak çözer.
8 Yükleme ve boşaltma sırasında yükleri sınıflandırır, taşıma özelliklerini bulur ve geminin güvenli seyri için gerekli denge ve stabiliteyi hesaplar.
9 Meteorolojik tahminler yaparak, gemiyi, yükü ve personeli olası tehlikelerden koruma için gerekli kararları verir.
10 Denizcilik İngilizcesini gerekli yerlerde kullanır.
11 Temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojileri bilgisini gerekli yerlerde kullanır.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OBLG161 Türkçe Bılgı ve İletışım Teknolojılerı Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI101 Türkçe Matematık I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI103 Türkçe Denızcılık Kımyası Zorunlu 2 - - 4 2
ODUI105 Türkçe Seyır I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI107 Türkçe Fızık I Zorunlu 2 - - 2 2
ODUI109 Türkçe Gemıcılık I Zorunlu 2 2 - 5 3
ODUI113 Türkçe Denızde Güvenlık I Zorunlu 2 2 - 4 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL101 Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 3 - - 2 3
Toplam 20 10 0 31 25
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI102 Türkçe Matematık II Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI104 Türkçe Fızık II Zorunlu 1 2 - 2 2
ODUI112 Türkçe Gemıde Sağlık Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI114 Türkçe Vardıya Standartları I Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI166 Türkçe Denızde Güvenlık II Zorunlu 1 2 - 5 2
ODUI168 Türkçe Gemıcılık II Zorunlu 1 2 - 4 2
ODUI170 Türkçe Seyır II Zorunlu 2 2 - 3 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL102 Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 2 - 2 3
Toplam 16 14 0 30 23
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI201 Türkçe Seyır III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI203 Türkçe Vardıya Standartları II Zorunlu 3 - - 3 3
ODUI205 Türkçe Denızde Güvenlık III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI207 Türkçe Denızcılık İngılızcesı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI209 Türkçe Denız Hukuku Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI213 Türkçe Gemı Yapısı ve Dengesı Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI215 Türkçe Lıderlık Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI219 Türkçe Denızde Haberleşme I Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI221 Türkçe Elektronık Seyır I Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI223 Türkçe Lıderlık ve Emnıyet Kalıte Yönetımı Zorunlu 1 2 - 3 2
Toplam 17 16 0 33 25
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI202 Türkçe Seyır IV Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI206 Türkçe Gemı Manevrası Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI208 Türkçe Denızcılık İngılızcesı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI210 Türkçe Yük İstıf Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI212 Türkçe Uluslararası Denızcılık Sözleşmelerı Zorunlu 3 - - 3 3
ODUI218 Türkçe Denızde Haberleşme II Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI220 Türkçe Elektronık Seyır II Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI222 Türkçe Teknık İşletmecılık Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI224 Türkçe Denız Meteorolojısı Zorunlu 2 - - 3 2
Toplam 16 14 0 30 23