GERİ DÖN

Önlisans Programları


Nişantaşı Meslek Yüksekokulu - Ortopedik Protez ve Ortez - - Ortopedik Protez ve Ortez



Program Tanımları

Nişantaşı üniversitesi; Nişantaşı Meslek Yüksekokulu olarak 2009 yılında kurulmuştur. 2010-2011 eğitim öğretim yılında Nişantaşı 69 / 5000Meslek Yüksekokulunda (MYO) Ortopedik Protez ve Ortez Programı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Ortopedik Protez ve Ortez öğretiminin verildiği program süresi toplam dört dönemden oluşmak üzere iki yıl olarak verilmektedir.

Öğrenciler eğitim öğretim programındaki tüm şartları ve mezuniyet için gerekli yetkinlikleri sağladıklarında “Ortopedik Protez ve Ortez” alanında ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

Ön lisans

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde öSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. üniversiteye giriş hakkında daha detaylı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Daha önce herhangi bir yükseköğretimde öğrenim görmüş öğrencilerin aldıkları dersler, "Yüksek Öğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Programları Arası Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik," Kurumlar Arası Çift Anadal, Yan Dal ve Kredi Transferi ". . Ayrıca her akademik yıl başında bilgisayar ve yabancı dil derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler, Üniversite tarafından yapılan muafiyet sınavına girebilirler.

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen temel yeterlilik testi (TYT) sonucuna göre kabul edilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler ise üniversiteye şahsen başvurmaları dahilinde kabul edildikleri takdirde programa kaydolabilirler. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Bu program, ülkemizde yaygın olarak bulunan ortopedik protez ve ortez bölümlerine nitelikli teknik eleman yetiştirmek amacıyla meslek lisesi bünyesinde oluşturulan bir programdır. Öğrenciler, Ösym sınavı tytpuan türünden aldıkları puanlarla programa kayıt olabilirler. El, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bu organların işlevlerini kısmen yerine getirecek yapay organ (protez) veya yardımcı cihazların (ortez) üretiminde birçok teknikte uzman personelin eğitilmesinin önemi uygulanır. Herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut bölümleri. Açık. Donanımlı teknik eleman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu program, kalifiye teknik eleman ihtiyacını karşılayabilecek sağlık teknisyenlerini (ortopedik protez ve ortez teknisyenleri) yetiştirmektedir. Kas-iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren patolojilerde çeşitli nedenler ve ağrılar Küçültme, güçlendirme, hareketsizleştirme, düzeltici ve destekleyici amaçlarla dayanıklı, estetik ve fonksiyonel ortezler yapabilen sağlık teknisyenlerinin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 Ortopedik protez ve ortez teknikerleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel hastanelerin rehabilitasyon bölümleri ve ilgili protez ve yardımcı cihazlar atölyelerinde çalışabilecekleri gibi kendilerine ait özel atölyeler açarak da mesleklerini uygulayabilirler.

Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları durumda; biyomedikal mühendisliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler

Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. öğrenciler, her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olabilmesi için o dersi aldığı dönem not ortalamasının en az 1.80 olması gerekir. Daha detaylı bilgi için lütfen Ders Planı bölümündeki ilgili dersi inceleyiniz.  

öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için programda yer alan derslerin (toplam 120 AKTS Karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bununla birlikte her yarıyıl için yarıyıl ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 1.80 ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir.

Tam Zamanlı

ÖĞR. GÖR. HİLAL GURBET ÇİFTÇİ E-MAİL: hilal.ciftci@nisantasi.edu.tr ADRES: Maslak Mahallesi, Taşyoncası Sokak, No: 1V ve No:1Y Sarıyer-İSTANBUL - Bina Kodu : 34481742

Birinci yıl iletişim becerileri kursları, Protez Ortez atölyesinde uygulamalı dersler alırken öğrencilere kas iskelet sistemi, protez / ortez ile ilgili temel bilgileri öğretir ve ikinci yılda bilgi ve beceri ve tutum kazanırlar. İkinci ve dördüncü dönemlerde klinik çalışma ve klinik uygulama tesisleri bulunmaktadır. Program, pratik kurslarla yoğun bir şekilde organize edilmiştir ve herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır. Öğrenciler, teorik derslerden edindikleri bilgileri Ortopedik Protez Ortez laboratuvarında uygulama imkanı bulmaktadır. Çeşitli nedenlerle organ kaybına uğramış kişilerin günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak, vücut kısımlarına uygulanan yardımcı aletlerin tasarımında, yapımında, onarımında kullanılacak cihaz, ekipman ve sarf malzemeleri ile donatılmıştır, işlevi kısmen yerine getirecektir. Kayıp organın vücut kısımlarını destekler, korur ve onarır


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2019-2020 Müfredatı- RPT

Program Çıktıları

1 Protez ve ortezler ile ilgili temel düzeydeki bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olmak
2 Uygulama alanında karşılaşılan öngörülemeyen ve karmaşık sorunları çözmek için bir ekip üyesi alarak sorumluluk alabilme.
3 Protez ve ortezlerle ilgili bilgi ve sonuçları toplamak, yorumlamak, duyurmak, temel bilgileri ve kullanımı yorumlamak ve değerlendirmek, noktaları tanımlamak ve analiz etmek, kanıtlara çözüm geliştirmek.
4 Her türlü iletişim aracını kullanarak alanındaki temel bilgi ve becerileri düzeyinde düşüncelerini aktarabilmek
5 Alanında ihtiyaç duyulan ve dahil edilen konularla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
6 Alanı ile ilgili verilerin toplanması ve sonuçların duyurulması aşamalarında sosyal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak.
7 Protez ve ortez üretimi ve uygulaması alanındaki yenilikleri takip etmek ve bunu iş süreçlerine aktarmak
8 Alanında edindiği temel bilgi ve becerileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilme, öğrenme ihtiyaçlarını belirleyip karşılayabilme.
9 En az bir yabancı dilin genel hedef bilgilerini takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
10 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kültürel değerler ve çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli farkındalığa sahip olmak.
11 Kamu ve özel sektör kuruluşlarında alanıyla ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanmak.
12 Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak etkin kullanma yeterliliğine sahip olmanın yanı sıra hukuk dili ve hukuk yazışmaları hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip olmak.
13 Atatürk'ün alandaki ilke ve inkılaplarını ve Cumhuriyet'in temelini benimser.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OSAG151 İngilizce Tıbbı Termınolojı Zorunlu 2 - - 5 2
OSAG153 Türkçe Anatomı Zorunlu 2 - - 5 2
OSAG155 Türkçe Tıbbı Etık ve Hasta Hakları Zorunlu 2 - - 4 2
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL171 Türkçe İngılızce Yazma Becerılerı I Zorunlu 1 1 - 4 2
OYDL173 Türkçe İngılızce Okuma ve Anlama Becerılerı I Zorunlu 1 1 - 4 2
OYDL175 Türkçe İngılızce Dıl Bılgısı I Zorunlu 1 1 - 4 2
Toplam 13 3 0 31 16
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
OPRT152 Türkçe Malzeme Bılgısı Zorunlu 2 1 - 6 3
OSAG152 Türkçe Fızyolojı Zorunlu 2 - - 3 2
OSAG154 Türkçe İlk ve Acıl Yardım Zorunlu 2 - - 5 2
OSAG156 İngilizce Sağlıkta Temel Becerıler Zorunlu 1 1 - 2 2
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL172 Türkçe İngılızce Yazma Becerılerı II Zorunlu 2 - - 4 2
OYDL174 Türkçe İngılızce Okuma ve Anlama Becerılerı II Zorunlu 2 - - 4 2
OYDL176 Türkçe İngılızce Dıl Bılgısı II Zorunlu 2 - - 4 2
Toplam 17 2 0 33 19
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OISG263 İngilizce İşçı Sağlığı ve Güvenlığı Zorunlu 2 - - 2 2
ORPT251 Türkçe Ortez ve Protezde Meslekı Uygulama I Zorunlu 2 2 - 6 3
ORPT253 Türkçe Protez I Zorunlu 2 - - 4 2
ORPT255 Türkçe Ortez I Zorunlu 2 - - 4 2
ORPT257 Türkçe Kınezıyolojı - Bıyomekanık Zorunlu 1 1 - 4 2
ORPT259 Türkçe Ortopedı Zorunlu 2 - - 3 2
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
OYDL253 Türkçe Sağlık İngılızcesı Zorunlu 1 1 - 3 2
Toplam 12 4 0 30 15
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORPT252 Türkçe Ortez ve Protezde Meslekı Uygulama II Zorunlu 2 2 - 6 3
ORPT254 Türkçe Protez II Zorunlu 2 - - 4 2
ORPT256 Türkçe Ortez II Zorunlu 2 - - 4 2
ORPT258 Türkçe Ortez – Protez Analız Değerlendırılmesı Zorunlu 2 2 - 3 3
ORPT260 Türkçe Protezde Bıyomekanık Prensıpler Zorunlu 2 - - - 2
ORPT262 Türkçe Nörolojı Zorunlu 2 - - 3 2
ORPT264 Türkçe Teknık Resım Zorunlu 1 1 - 3 2
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
Toplam 13 5 0 23 16

2020-2021 Müfredatı-RPT

Program Çıktıları

1 Protez ve ortezler ile ilgili temel düzeydeki bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olmak
2 Uygulama alanında karşılaşılan öngörülemeyen ve karmaşık sorunları çözmek için bir ekip üyesi alarak sorumluluk alabilme.
3 Protez ve ortezlerle ilgili bilgi ve sonuçları toplamak, yorumlamak, duyurmak, temel bilgileri ve kullanımı yorumlamak ve değerlendirmek, noktaları tanımlamak ve analiz etmek, kanıtlara çözüm geliştirmek.
4 Her türlü iletişim aracını kullanarak alanındaki temel bilgi ve becerileri düzeyinde düşüncelerini aktarabilmek
5 Alanında ihtiyaç duyulan ve dahil edilen konularla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
6 Alanı ile ilgili verilerin toplanması ve sonuçların duyurulması aşamalarında sosyal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak.
7 Protez ve ortez üretimi ve uygulaması alanındaki yenilikleri takip etmek ve bunu iş süreçlerine aktarmak
8 Alanında edindiği temel bilgi ve becerileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilme, öğrenme ihtiyaçlarını belirleyip karşılayabilme.
9 En az bir yabancı dilin genel hedef bilgilerini takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
10 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kültürel değerler ve çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli farkındalığa sahip olmak.
11 Kamu ve özel sektör kuruluşlarında alanıyla ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanmak.
12 Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak etkin kullanma yeterliliğine sahip olmanın yanı sıra hukuk dili ve hukuk yazışmaları hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip olmak.
13 Atatürk'ün alandaki ilke ve inkılaplarını ve Cumhuriyet'in temelini benimser.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
ORPT157 Türkçe Ortez I Zorunlu 2 - - 3 2
ORPT159 Türkçe Malzeme Bılgısı Zorunlu 2 2 - 6 3
OSAG151 Türkçe Tıbbı Termınolojı Zorunlu 2 - - 5 2
OSAG153 Türkçe Anatomı Zorunlu 2 - - 5 2
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 4 0 30 16
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ORPT154 Türkçe Protez I Zorunlu 3 - - - 3
ORPT156 Türkçe Ortez II Zorunlu 2 - - - 2
OSAG170 Türkçe Fızyolojı Zorunlu 2 - - 5 2
OSAG174 Türkçe İlk ve Acıl Yardım Zorunlu 2 - - 5 2
OSAG176 Türkçe Sağlıkta Temel Becerıler Zorunlu 1 2 - 5 2
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 16 4 0 26 18
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORPT251 Türkçe Ortez ve Protezde Meslekı Uygulama I Zorunlu 2 2 - 6 3
ORPT261 Türkçe Protez II Zorunlu 3 - - 6 3
ORPT263 Türkçe Kınezyolojı – Bıyomekanık Zorunlu 2 2 - - 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
SECORP3 Türkçe ORP 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 7 4 0 16 9
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORPT252 Türkçe Ortez ve Protezde Meslekı Uygulama II Zorunlu 2 2 - 6 3
ORPT262 Türkçe Nörolojı Zorunlu 2 - - - 2
ORPT266 Türkçe Ortopedı Zorunlu 3 - - 6 3
ORPT268 Türkçe Ortez ve Protezde Teknık Resım Zorunlu 1 2 - - 2
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
SECORP4 Türkçe ORP 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 8 4 0 12 10
SECORP3 - ORP 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OISG279 Türkçe İşçı Sağlığı ve Güvenlığı Seçmeli 1 2 - 4 2
OSAG255 Türkçe Tıbbı Etık ve Hasta Hakları Seçmeli 2 - - 4 2
OYDL257 Türkçe Sağlık İngılızcesı Seçmeli 1 2 - 4 2
SECORP4 - ORP 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORPT270 Türkçe Ortez – Protez Analız Değerlendırılmesı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORPT272 Türkçe Protezde Bıyomekanık Prensıpler Seçmeli 1 2 - 4 2
OSAG270 Türkçe Sağlıkta Kalıte ve Akredıtasyon Seçmeli 1 2 - 4 2