GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezsiz) - - Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezsiz)



Program Tanımları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans programı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde,Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanlığına bağlı olarak 2016'da kurulmuştur. Program ilk öğrencilerini 2016-2017 yılında kabul etmiştir. Program ilk mezunlarını 2017’de vermiştir.

Derece: Yüksek Lisans Diploması

Yükseklisans (Tezsiz) Derecesi (EQF-LLL 7. Düzey)

Adayların Anasanat Dalı Başkanlığının önerisi Enstitü Kurulu onayı ile değerlendirme kriterleri her dönem başında belirlenir. Adayların yazılı/sözlü bilim sınavına girmesi veya portfolyo sunması istenebilir. Kriterlere uyan ve sınavlardan başarılı bulunan öğrenciler akademik takvimde sunulan tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini tamamlamalıdır. Adaylar, Anasanat Dalı Başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Kurulu tarafından uygun bulunan ve YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir lisans diplomasına sahip olmalıdır. Yabancı Dil ve ALES puanları, ÖSYM tarafından belirlenen geçerli tarihlerde alınmış olmalıdır. Programın kayıt şartı her dönem başında belirlenir ve ilan edilir. İlgili mevzuatı ayrıca inceleyebilirsiniz. Lisansüstü Programlarına Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/yabanci-uyruklu-ogrenci-adaylarinin-lisansustu-programlara-basvuru-ve-kabul-yonergesi 51916405.pdf Yabancı Uyruklu öğrenciler için lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. https://international.nisantasi.edu.tr/sayfa/prospective-students-673674

Öğrencilerin önceki öğrenim ve kazanımları, yönetmeliklere uygun olarak tanınabilir ve bu doğrultuda gerekli derslerden muafiyet sağlanabilir. Tanınma ve muafiyet işlemleri için öğrencinin başvurusu, Anabilim Dalı Başkanlığı'nın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile gerçekleşir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, “Mezuniyet Koşulları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Üretim faktörlerinin ülkeler üzerinde mobil olması, uluslararası turizm faaliyetlerinin hız kazanması ve ticari ilişkiler; bireylerin farklı zamanlar itibariyle farklı ülkelerde; hatta farklı ülkelerin farklı bölgelerinde olmalarını beraberinde getirmektedir. Ancak nerede olursa olsun bireyin temel fizyolojik ihtiyacı olan gıda ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Bireyler, farklı yerlerde bulunduklarında kendi yemek kültürlerine ait ürünleri talep edebilecekleri gibi, gittikleri bölgenin kültürünü yansıtan gıda ürünlerini de talep edebileceklerdir. Bu doğrultuda restoranların veya otellerin çeşitli yörelere, bölgelere veya ülkelere ait kültürleri yansıtan mutfak ve tasarımları gerçekleştirecek uzmanlara büyük gereksinimleri bulunmaktadır. Ayrıca yiyecek ve içeceklerin yapılmasının yanı sıra buradaki en önemli aşama ürünlerin sunuluş biçimidir. Gastronomi uzmanı kişinin yiyecek ve içecekleri iyi yaparak, iyi sunması; çalıştığı işletmenin sürdürülebilir müşteri sahibi olmasına da büyük katkı sağlayacaktır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezli / Tezsiz) Yüksek Lisans programı, Gastronomi Anabilim Dalı’na bağlı olarak kurulmuş olup, ulusal ve uluslararası mutfakların uygulamalı olarak ele alındığı bir lisansüstü programıdır. Tüketici davranışlarındaki sürekli değişim, yeni tatlara olan talebin artması, belli yiyecek gruplarına yönelik sürdürülebilir talebin oluşması, tüketicilerin sağlıklı beslenme konusunda daha bilinçli hareket etmesi ve gıda teknolojisi alanındaki gelişmeler gastronomi alanında da sürekli değişim ve gelişimleri zorunlu kılmaktadır. Sektörün sürdürülebilir başarı için belirli aralıklarla kendini yenilemesi, yeni teknikler geliştirip uygulaması ve ihtiyaca cevap verebilecek yeni ürünler geliştirmesi kritik öneme sahiptir. Bu bilgiler ışığında yenilik odaklı yiyecek ve içecek üretim ve tasarımına yönelik planlanan dersler planlanarak bu amaca hizmet edebilecek profesyoneller yetiştirilmektedir. Tezli yüksek lisans programında öğrenci, tez danışmanı gözetiminde bilimsel araştırma yaparak tez yazmakta ve jüri önünde tezini savunmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programında ise öğrenci, danışmanı gözetiminde dönem projesi hazırlamakta ve danışmanına sunmaktadır.

Mezun öğrencilerimiz öğrenim sürelerini başarıyla tamamladıktan sonra başta yiyecek içecek işletmeleri ve otel işletmelerinin mutfakları olmanın yanı sıra kendi sanatlarıyla isim yaparak kendi işletmelerini yönetebilecek bilgi ve beceri donanımına sahip olacaklardır.

Öğrenciler tezli yüksek lisans programlarına devam edebilirler.

Yüksek lisans/Doktora programındaki dersler için genel olarak bir ara sınav ve bir de final sınavı yapılmaktadır. Sınavlarda yazılı sınav dışında ayrıca dönem projesi, araştırma, makale yazma, sunum gibi yöntemler de uygulanabilir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredat’ta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği h ps://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/lisansustu-egi m-ve-ogrem-yonetmeligi-1119485741.pdf

Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezsiz yüksek lisans programına kabul edilen öğrencilerin yüksek lisans eğitimlerini tamamlayarak mezun olabilmeleri için toplam 30 kredilik 10 adet dersi başarıyla geçmeleri gerekir. Buna ilave olarak, öğrencilerin bir dönem projesi çalışmasından başarılı olmaları gerekmektedir. Programı tamamlamak için minimum süre 2 yarıyıl, maksimum süre ise 3 yarıyıldır.

Tam Zamanlı

Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Zehra Dilistan Shipman İletişim: dilistan.shipman@nisantasi.edu.tr Telefon: +90(212)2101010 Adres: Neotech Kampüs, Maslak Mah., Taşyoncası Sok. No: 1V ve No: 1Y, 34398 Sarıyer/İstanbul

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, öğrencilere modern eğitim tesisleri ve uygulamalı eğitim imkanları sunar. Öğrenciler, mutfak becerilerini geliştirir, yiyeceklerin hazırlanması ve sunumu konusunda uzmanlaşır. Mezunlar, restoranlar, oteller, kafeler gibi çeşitli sektörlerde iş imkanlarına sahip olur. Bölüm aynı zamanda uluslararası deneyimler sağlar, öğrenciler farklı kültürleri ve mutfakları keşfedebilir. Bu sayede bölüm, öğrencilere kariyer ve öğrenme fırsatları sunar.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2020-2021 Lisansüstü Müfredatı-GMS(Tezsiz)


0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
GMS502 Türkçe Bıtırme Projesı Zorunlu - - - - -
GMS531 Türkçe Fermantasyon Teknolojısı Zorunlu 3 - - - 3
GMS539 Türkçe Turızm Ekonomısı ve Polıtıkaları Zorunlu 3 - - - 3
GMS541 Türkçe Yemek ve Sınema Zorunlu 3 - - - 3
GMS543 Türkçe Gıda Sektöründe Tedarık Zıncırı Zorunlu 3 - - - 3
GMS544 Türkçe Çay Bılımı Zorunlu 3 - - - 3
LEE501 Türkçe Araştırma ve Sunum Teknıklerı Zorunlu 3 - - - 3
LEE597 Türkçe Bıtırme Projesı Zorunlu - - - - -
SECGMSD Türkçe Gastronomı ve Mutfak Sanatları Program Dışı Dersler Seçmeli - - - - 3
SECGMSİ Türkçe Gastronomı ve Mutfak Sanatları Program İçı Dersler Seçmeli - - - - 3
Toplam 18 0 0 24
SECGMSD - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Program Dışı Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
SECGMSİ - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Program İçi Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ