Nişantaşı Üniversitesi Sağlık bilimleri Yüksekokulu 2020 yılında kurulmuş olup, 2020-2021 Eğitim Öğretim yılından itibaren Beslenme ve Diyetetik bölümüne öğrenci almaya başlamıştır.
8 yarıyıllık ve 240 AKTS’lik eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Beslenme ve Diyetetik “Lisans” derecesi elde ederler.
Lisans
Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha detaylı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.
Türkiye Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün (formal) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişle, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve 21/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Bu programa ÖSYM tarafından yerleştirilen dikey geçiş öğrencilerinin işlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik ve 01/04/2016 tarihli ve 29671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenci iken Bölümümüze kayıt yaptıran öğrenciler, daha önceki yüksek öğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları dersler için muafiyet talebinde bulunabilir.
Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için programda yer alan derslerin (toplam en az 240 AKTS Karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bununla birlikte her yarıyıl için yarıyıl ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 1.80 ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir.
Nişantaşı Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü toplum sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bireyin ve toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayan, uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, etik değerlere saygı gösteren, bilimsel ve akademik çalışmalar yapabilen, devamlı araştıran ve sorgulayan, yenilikçi, iletişim becerisi yüksek, hedef doğrultusunda tedavi planlama becerisine sahip olan ve çözüm üreten bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Nişantaşı Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak Beslenme ve Diyetetik eğitim programı içerisinde gerekli mesleki tüm bilgi ve yetiyi kavrayıp alanda uygulayabilecek, mesleki alanda araştırma yapabilecek ve güncel bilgileri takip edebilecek ve takım çalışması yapabilecek mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca mezunların toplumun beslenme problemlerini tanımlama, modelleme, çözme ve uluslararası ve toplumsal çerçeve içerisinde düşünebilme, verilerin çözümlenmesi, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve sözlü ve yazılı iletişim becerisi kazanması, Beslenme ve Diyetetik alanında ulusal ve uluslararası sorunlar hakkında bilgi sahibi olması, mesleki etik ve sorumluluk anlayışı ve yaşam boyu öğrenme davranışı kazanması hedefler arasında yer almaktadır.
Beslenme ve Diyetetik kadrosu hastanelerde Diyetisyen olarak bulunmaktadır. Huzurevleri, yataklı ve yataksız tedavi kurumları, aile sağlığı merkezleri, okullar ve kreşler, diyaliz merkezleri, zayıflama merkezleri, oteller, yemek fabrikalarında diyetisyenler görev alabilmektedir. Ayrıca meslek elemanlarının kendi işyerini açma şansı da bulunmaktadır. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alandaki eleman ihtiyacı giderek artmaktadır.
Lisans derecesini başarı ile tamamlayanlar, üniversitelerin lisansüstü programlarına başvurabilirler. Her üniversitenin başvuru koşulları farklı olabilir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları ve yeterli yabancı dil bilgisine sahip olmaları halinde kendi alanları veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlara kayıt olabilirler.
Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olabilmesi için o dersi aldığı dönem not ortalamasının en az 1.80 olması gerekir.
Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için programda yer alan derslerin (toplam en az 240 AKTS Karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bununla birlikte her yarıyıl için yarıyıl ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 1.80 ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir
Tam Zamanlı
Beslenme ve Diyetetik Program Başkanı ve AKTS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Özlem ATEŞ DURU ozlem.ates@nisantasi.edu.tr Maslak Mah., 1453 Söğütözü Sokak Ağaoğlu Maslak 1453 No:20, 34398 Sarıyer/İstanbul
Sağlık Bilimleri Yüksekokul Beslenme ve Diyetetik bölümünün uygulamalı dersler ve laboratuvar çalışmalarının gerçekleştirileceği Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Farmakoloji, Anatomi ve Fizyoloji, Histoloji ve Patoloji laboratuvarları bulunmaktadır. Ayrıca mutfak uygulamalarının gerçekleştirilebileceği 4 adet mutfak yer almaktadır. Üniversitemiz ortak kullanımında olan 30 öğrenci kapasiteli 6 adet bilgisayar laboratuvarı, okuma ve çalışma salonları, 4878 m2lik bir alana sahip kütüphanemizde de öğrencilerimiz ders süreleri dışındaki çalışmaları için kullanımdadır
1 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olmak |
2 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilmek. |
3 | Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
4 | Alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız yürütebilme ve alandaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi alarak sorumluluk alabilmek |
5 | Alanı ile ilgili proje çalışmalarında sorumluluğu altında yer alan çalışma ekibinin gelişimlerini destekleyici etkinlikleri planlayarak yönetmek |
6 | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilmek, yaşam boyu öğrenme açısından olum tutum sahibi olmak |
7 | Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve beceriler düzeyinde nicel ve nitel veriler ile destekleyerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini her türlü yazılı ve sözlü iletişim aracını kullanarak uzman ya da uzman olmayan kişilere aktarabilmek ve paylaşabilmek |
8 | Alanı ile ilgili sosyal çevresinde toplumsal katkı sağlayacak proje, seminer, eğitim vb. etkinlikleri düzenleyebilmek ve uygulayabilmek |
9 | Alanın gerektirdiği ve görev aldığı konularla ilgili olarak en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımından yararlanarak gerekli bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek |
10 | En az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek |
11 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak. |
12 | Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularına yeterli bilince sahip olmak |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olmak |
2 | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilmek. |
3 | Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
4 | Alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız yürütebilme ve alandaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi alarak sorumluluk alabilmek |
5 | Alanı ile ilgili proje çalışmalarında sorumluluğu altında yer alan çalışma ekibinin gelişimlerini destekleyici etkinlikleri planlayarak yönetmek |
6 | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilmek, yaşam boyu öğrenme açısından olum tutum sahibi olmak |
7 | Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve beceriler düzeyinde nicel ve nitel veriler ile destekleyerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini her türlü yazılı ve sözlü iletişim aracını kullanarak uzman ya da uzman olmayan kişilere aktarabilmek ve paylaşabilmek |
8 | Alanı ile ilgili sosyal çevresinde toplumsal katkı sağlayacak proje, seminer, eğitim vb. etkinlikleri düzenleyebilmek ve uygulayabilmek |
9 | Alanın gerektirdiği ve görev aldığı konularla ilgili olarak en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımından yararlanarak gerekli bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek |
10 | En az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek |
11 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak. |
12 | Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularına yeterli bilince sahip olmak |
0. Dönem | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
HAZ | İngilizce | İngılızce Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
TMR | Türkçe | Türkçe Hazırlık | İsteğe Bağlı | - | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | ||||||
1. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
EANT109 | Türkçe | Genel Fızyolojı | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | 3 | |
EATA191 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
EBES101 | Türkçe | Genel Mıkrobıyolojı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES103 | Türkçe | Tıbbı Bıyolojı ve Genetık | Zorunlu | 3 | - | - | - | 3 | |
EBES105 | Türkçe | Beslenme ve Dıyetetığe Gırış ve Etık | Zorunlu | 2 | - | - | - | 2 | |
EFIZ103 | Türkçe | Anatomı | Zorunlu | 2 | - | - | - | 2 | |
EYDL191 | İngilizce | İngılızce I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | 3 | |
Toplam | 16 | 4 | 0 | 15 | 18 | ||||
2. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
EATA192 | Türkçe | Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | 2 | |
EBES102 | Türkçe | Temel Bıyokımya | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES104 | Türkçe | Besın Mıkrobıyolojısı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES106 | Türkçe | Besın Güvenlığı ve Mevzuatı | Zorunlu | 2 | - | - | - | 2 | |
EINS112 | Türkçe | Genel Kımya | Zorunlu | 3 | - | - | - | 3 | |
EYDL192 | İngilizce | İngılızce II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | 3 | |
Toplam | 13 | 6 | 0 | 9 | 16 | ||||
3. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
EBES201 | Türkçe | Beslenme Bıyokımyası I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES203 | Türkçe | Beslenme İlkelerı ve Uygulamaları I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES205 | Türkçe | Besın Kımyası ve Analızlerı I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES207 | Türkçe | Organık Kımya | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
ETRD201 | Türkçe | Türk Dılı I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
EYDL291 | Türkçe | Meslekı İngılızce | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | 3 | |
GE01 | Türkçe | GE Seçmelı Ders Grubu (3. YY) | Seçmeli | 3 | - | - | - | 3 | |
Toplam | 16 | 8 | 0 | 7 | 20 | ||||
4. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
EBES202 | Türkçe | Besın Kımyası ve Analızlerı II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES204 | Türkçe | Beslenme İlkelerı ve Uygulamaları II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES206 | Türkçe | Beslenme ve Sağlık Psıkolojısı | Zorunlu | 2 | - | - | - | 2 | |
EBES210 | Türkçe | Beslenme Bıyokımyası II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EHEM204 | Türkçe | Bıyoıstatıstık | Zorunlu | 3 | - | - | - | 3 | |
ETRD202 | Türkçe | Türk Dılı II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | 2 | |
GE02 | Türkçe | GE Seçmelı Ders Grubu (4. YY) | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
Toplam | 13 | 6 | 0 | 2 | 16 | ||||
5. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
2020SEC-5-BES | Türkçe | SBF/SBYO Beslenme ve Dıyetetık 5 YY. Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | 3 | |
EBES301 | Türkçe | Toplu Beslenme Sıstemlerı I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES303 | Türkçe | Anne ve Çocuk Beslenmesı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES305 | Türkçe | Hastalıklarda Dıyet Tedavısı I | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES307 | Türkçe | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epıdemıyolojı | Zorunlu | 2 | - | - | - | 2 | |
GE03 | Türkçe | GE Seçmelı Ders Grubu (5. YY) | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
Toplam | 8 | 6 | 0 | 14 | |||||
6. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
2020SEC-6-BES | Türkçe | SBF/SBYO Beslenme ve Dıyetetık 6 YY. Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | 3 | |
EBES302 | Türkçe | Toplu Beslenme Sıstemlerı II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES304 | Türkçe | Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavısı | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES306 | Türkçe | Hastalıklarda Dıyet Tedavısı II | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | 3 | |
EBES308 | Türkçe | Sağlık Bılımlerınde Araştırma Yöntemlerı | Zorunlu | 1 | 2 | - | - | 2 | |
GE04 | Türkçe | GE Seçmelı Ders Grubu (6. YY) | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
KEP302 | İngilizce | KEP I | Zorunlu | - | - | - | - | - | |
Toplam | 7 | 8 | 0 | 14 | |||||
7. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
2020SEC-7-BES | Türkçe | SBF/SBYO Beslenme ve Dıyetetık 7 YY. Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | 3 | |
EBES401 | Türkçe | Meslekı Uygulama I | Zorunlu | 2 | 8 | - | - | 6 | |
EBES403 | Türkçe | Meslekı Uygulama II | Zorunlu | 2 | 8 | - | - | 6 | |
GE05 | Türkçe | GE Seçmelı Ders Grubu (7. YY) | Seçmeli | - | - | - | - | - | |
KEP401 | İngilizce | KEP II | Zorunlu | - | - | - | - | - | |
ÜNİSEÇ(7YY) | Türkçe | Ünıversıte Seçmelı Derslerı | 3 | - | 3 | - | - | ||
Toplam | 7 | 16 | 3 | 15 | |||||
8. Dönem | |||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor | KREDİ |
2020SEC-8-BES | Türkçe | SBF/SBYO Beslenme ve Dıyetetık 8 YY. Seçmelı Dersler | Seçmeli | - | - | - | - | 3 | |
EBES402 | Türkçe | Kurum ve Hastane Uygulaması III | Zorunlu | 2 | 8 | - | - | 6 | |
EBES404 | Türkçe | Kurum ve Hastane Uygulaması IV | Zorunlu | 2 | 8 | - | - | 6 | |
EBES406 | Türkçe | Bıtırme Projesı | Zorunlu | 3 | - | - | - | 3 | |
Toplam | 7 | 16 | 0 | 18 |