GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
BVD514 Besin Güvenliği ve İlgili Yasal Düzenlemeler Seçmeli Ders Grubu 1 1 6.00 3.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, besin güvenliği kavramını tanıtmak, gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğretmek, 5996 sayılı kanun ve Codex Alimentus temel alınarak hazırlanan yasal zorunluluklar ve zorunluluklara uyulmadığı takdirde işletmelere uygulanan müeyyideler hakkında öğrencilere temel bilgi ve beceriler kazandırmaktır.



1 Besin güvenliği kavramı ve önemi
2 5996 sayılı kanun
3 İşletmelerin kayıt ve onay süreçleri
4 Gıda etiketleme ve ambalajlama yönetmelikleri
5 Besin güvenliği denetimleri ve yasal düzenlemeler

Birinci Öğretim


Yok


yok


Bu ders, 5996 sayılı kanunun hükümlerinin incelenmesini, gıda güvenliği için oluşturulan diğer kanun ve yönetmeliklerin içeriklerini ve Avrupa Birliği uyum sürecini içerir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Gıda Mevzuatına Giriş Sunum, tartışma, soru-cevap
2 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Sunum, tartışma, soru-cevap
3 Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri Sunum, tartışma, soru-cevap
4 Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri Sunum, tartışma, soru-cevap
5 Gıda Güvenliği ve HACCP Sistemi Sunum, tartışma, soru-cevap
6 Resmî Kontroller ve Denetimler Sunum, tartışma, soru-cevap
7 Gıda Katkı Maddeleri ve Bulaşanlar Mevzuatı Sunum, tartışma, soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Gıda İhracatı ve İthalatı Mevzuatı Sunum, tartışma, soru-cevap
10 Gıda Etiketleme ve Tüketici Hakları Sunum, tartışma, soru-cevap
11 Organik Gıda ve Genetik Modifiye Organizma (GMO) Mevzuatı Sunum, tartışma, soru-cevap
12 Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar ve Takviye Edici Gıda Mevzuatı Sunum, tartışma, soru-cevap
13 Gıda Güvenliği Kriz Yönetimi ve Yasal Yaptırımlar Sunum, tartışma, soru-cevap
14 Mevzuatın Geleceği ve Güncel Gelişmeler Sunum, tartışma, soru-cevap
15 final sınavı

1 `Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry` - Yasmine Motarjemi, Huub Lelieveld 2 `Food Safety: Theory and Practice` - Paul L.K. Denny, Luís Miguel C. Gouveia 3 `Food Safety: A Practical and Case Study Approach` - Michelle A. Brown, John N. Sofos 4 `5996 sayılı VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU` 5 T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 13 3 39
Soru-Yanıt 13 1 13
Proje Hazırlama 5 3 15
Proje Sunma 5 1 5
Bireysel Çalışma 13 2 26
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 3 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 4 8
Okuma 13 2 26
Toplam İş Yükü (saat) 140

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1 3 1 1
ÖÇ 2 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1 4 1 1
ÖÇ 3 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 4 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1 2 1 1
ÖÇ 5 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1 4 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek