Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
BVD514 | Besin Güvenliği ve İlgili Yasal Düzenlemeler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6.00 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, besin güvenliği kavramını tanıtmak, gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğretmek, 5996 sayılı kanun ve Codex Alimentus temel alınarak hazırlanan yasal zorunluluklar ve zorunluluklara uyulmadığı takdirde işletmelere uygulanan müeyyideler hakkında öğrencilere temel bilgi ve beceriler kazandırmaktır.
1 | Besin güvenliği kavramı ve önemi |
2 | 5996 sayılı kanun |
3 | İşletmelerin kayıt ve onay süreçleri |
4 | Gıda etiketleme ve ambalajlama yönetmelikleri |
5 | Besin güvenliği denetimleri ve yasal düzenlemeler |
Birinci Öğretim
Yok
yok
Bu ders, 5996 sayılı kanunun hükümlerinin incelenmesini, gıda güvenliği için oluşturulan diğer kanun ve yönetmeliklerin içeriklerini ve Avrupa Birliği uyum sürecini içerir.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Gıda Mevzuatına Giriş | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
2 | 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
3 | Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
4 | Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
5 | Gıda Güvenliği ve HACCP Sistemi | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
6 | Resmî Kontroller ve Denetimler | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
7 | Gıda Katkı Maddeleri ve Bulaşanlar Mevzuatı | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
8 | Ara Sınav | ||
9 | Gıda İhracatı ve İthalatı Mevzuatı | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
10 | Gıda Etiketleme ve Tüketici Hakları | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
11 | Organik Gıda ve Genetik Modifiye Organizma (GMO) Mevzuatı | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
12 | Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar ve Takviye Edici Gıda Mevzuatı | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
13 | Gıda Güvenliği Kriz Yönetimi ve Yasal Yaptırımlar | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
14 | Mevzuatın Geleceği ve Güncel Gelişmeler | Sunum, tartışma, soru-cevap | |
15 | final sınavı |
1 `Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry` - Yasmine Motarjemi, Huub Lelieveld 2 `Food Safety: Theory and Practice` - Paul L.K. Denny, Luís Miguel C. Gouveia 3 `Food Safety: A Practical and Case Study Approach` - Michelle A. Brown, John N. Sofos 4 `5996 sayılı VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU` 5 T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 3 | 39 |
Soru-Yanıt | 13 | 1 | 13 |
Proje Hazırlama | 5 | 3 | 15 |
Proje Sunma | 5 | 1 | 5 |
Bireysel Çalışma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 140 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 |
ÖÇ 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 |
ÖÇ 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 |