Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
GMS510 | İleri Düzey Peynir Üretim Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6.00 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin alanında gerekli alt yapıyı oluşturabilecek bilgilere sahip olmasını, bilimsel bir çalışmayı (makale, bildiri, rapor, proje, tez) tasarlamasını, yürütmesini ve raporlamasını, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin temel mantığını kavramasını sağlamak ve sorgulayıcı, araştırıcı bir düşünme biçimi kazandırmaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Esin BALTACI
1 | Peynirin bileşimi ve kimyasını kavrar. |
2 | Peynir üretiminde kullanılacak alet, ekipman ve üretim hattını tanır. |
3 | Peynir yapım aşamalarının peynir çeşidine göre değişim göstermesi durumunu değerlendirebilir. . |
4 | Peynir ürünlerine ilişkin standardın kapsamını bilir ve yeni düzenlemeleri takip edebilir. |
5 | Peynirlerin karakteristik özelliklerine göre sınıflandırılması kriterlerini bilir. |
6 | Dünya genelinde üretilen peynirlerin karakteristik özelliklerinin farklı olmasının etkenlerini değerlendirebilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu dersin amacı, öğrencilerin alanında gerekli alt yapıyı oluşturabilecek bilgilere sahip olmasını, bilimsel bir çalışmayı (makale, bildiri, rapor, proje, tez) tasarlamasını, yürütmesini ve raporlamasını, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin temel mantığını kavramasını sağlamak ve sorgulayıcı, araştırıcı bir düşünme biçimi kazandırmaktır.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Peynirin Tanımı, Peynire İşlenecek Sütün Seçilmesi ve Süte Uygulanan Ön İşlemler | ||
2 | Peynir Sütüne Starter Kültür Katılması, Maya Katılması ve Pıhtı Oluşumu | ||
3 | Telemenin Eldesi ve İşlenmesi I | ||
4 | Telemenin İşlenmesi II, Peynirlerin Olgunlaştırılması ve Ambalajlanması | ||
5 | Dünya Markası ve Geleneksel Peynirlerin Sınıflandırılması | ||
6 | Ekstra Sert ve Sert Peynirlerin Üretim Teknikleri | ||
7 | Yarı sert ve yumuşak peynirlerin üretim teknikleri | ||
8 | Vize | ||
9 | Hollanda ve İsveç Tipi Peynirlerin Üretim Teknikleri | ||
10 | Pasta-Filata Peynirler ve Salamura Beyaz Peynirlerin Üretim Teknikleri | ||
11 | Dış Yüzeyden (Bakteri ve Küfle) Olgunlaştırılan Peynirlerin Üretim Teknikleri | ||
12 | Mavi damarlı peynirlerin, asitle pıhtılaştırılmış peynirlerin ve ısıyla pıhtılaştırılmış peynir altı suyu peynirlerinin üretim teknikleri | ||
13 | Peynirin Besin Değeri | ||
14 | Eritme Peyniri Teknolojisi |
Bal, OB ve Aksoy, BN. (2015). Doğduğu topraklarda peynir aşkına yolculuklar. İstanbul. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. •Mc Sweeney, P., Fox, P. F., Cotter, P. D., & Everett, D. W. (2017). Cheese: Chemistry, physics and microbiology. •Papademas, P., Bintsis, T. ve Robinson, RK (2018). Küresel peynir yapım teknolojisi: Peynir kalitesi ve özellikleri . Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Ltd. •Robinson, R. K. & Wilbey, R. A. (1998). Cheesemaking Practice – R. Scott, 3rd edition. Aspen Publishers, Maryland, USA. •Üçüncü, M. (2020). A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi (3. bs). İzmir: Sidas Yayıncılık. •Whitley, L. (2018). Global Cheesemaking Technology: Cheese Quality and Characteristics (2018), edited by PhotisPapademas, ThomasBintsis. John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK. ISBN 978-1-119-04615-8.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 6 | 6 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Performans | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |