| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
|---|---|---|---|---|---|---|
| GMS531 | Fermantasyon Teknolojisi | Ders | 1 | 1 | 6.00 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı, fermantasyon teknolojilerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için kullanılan en son teknikleri ve stratejileri sunmaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Berna ÖZTÜRK
| 1 | Fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları kavrar. |
| 2 | Gıdaların üretiminde yararlı mikroorganizmaların önemini öğrenir. |
| 3 | Mikroorganizmaların ürettiği veya salgıladığı maddelerin gıdanın muhafaza edilmesinde oynadığı rolü kavrar. |
| 4 | Fermantasyon çeşitlerini öğrenir. |
| 5 | Fermente gıdaların üretimindeki temel kavramları öğrenir. |
| 6 | Farklı fermente gıda ürünlerinin üretim teknolojilerini kavrar. |
| 7 | Probiyotik gıdaların önemini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Öğrenciler, fermantasyon süreçlerinin optimizasyonu, yeni ürünlerin geliştirilmesi ve çeşitli endüstriyel uygulamalar için uygun mikroorganizmaların seçimi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
| Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
|---|---|---|---|
| 1 | Fermantasyon teknolojisi giriş ve temel kavramlar | ||
| 2 | Fermantasyon süreci | ||
| 3 | Mikroorganizmalar | ||
| 4 | Laktik asit fermantasyonu ve ürünleri | ||
| 5 | Asetik asit fermantasyonu ve ürünleri | ||
| 6 | Etil alkol fermantasyonu ve ürünleri | ||
| 7 | Probiyotikler ve prebiyotikler | ||
| 8 | Vize Haftası | ||
| 9 | Fermente süt ürünleri ve üretimi | ||
| 10 | Fermente et ürünleri ve üretimi | ||
| 11 | Fermente meyve-sebze ürünleri ve üretimi | ||
| 12 | Fermente hububat ürünleri ve üretimi | ||
| 13 | Fermantasyon ve sağlık | ||
| 14 | Yeni fermantasyon teknolojileri ve gelecekteki uygulamalar | ||
| 15 | Final Sınavı |
Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi (Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam)
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
| Tartışma | 14 | 2 | 28 |
| Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 142 | ||
| ÖÇ 1 |
| ÖÇ 2 |
| ÖÇ 3 |
| ÖÇ 4 |
| ÖÇ 5 |
| ÖÇ 6 |
| ÖÇ 7 |