GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
GMS524 Duyusal Analiz Seçmeli Ders Grubu 1 1 6.00 3.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı, gıdalarda duyusal değerlendirme kriterlerini kullanarak yiyecek içecek işletmelerinde uygun ürünlerin seçilebilmesini sağlamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Ali paşazade


1 Duyusal kalite karakteristiklerini açıklayabilir.
2 Duyusal değerlendirmenin tanımını yapabilir.
3 Duyusal değerlendirme panelleri oluşturabilir.
4 Duyusal değerlendirme testlerini bilir.
5 Duyusal test tekniklerinden yararlanabilir.
6 Duyusal analiz kavramını ve kullanım alanlarını tanımlayabilecektir.
7 Duyusal analiz uygulamaları ve sonuçlarını yorumlayabilecek.

Birinci Öğretim



Yok


Genel giriş, Dersin tanıtımı ve işlenişi hakkında bilgi, gıda formülasyonları, duyusal analizin gastronomi bilimi açısından önemi ve kullanımı Duyusal analizin tanımlanması, Kalite kontrolde duyusal analiz, Duyusal değerlendirmede fizyolojik ve psikolojik temeller, Duyusal özellikler ile ilgili algılar, duyu etkileşimleri, Duyusal değerlendirmede test odası, ürün ve panelist özellikleri, Duyusal analiz için panelist seçimi ve eğitimi, Eşik değerlerinin belirlenmesi, Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde uygun duyusal analiz tekniklerinin seçimi ve uygulanması, Farklılık testleri, Kabul edilirlik ve tercih testleri, Tüketici paneli, Tanımlayıcı analiz, Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesinde temel yöntemler


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Duyusal analizin ilkeleri
2 Gıdaların duyusal özelliklerine genel bakış
3 Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
4 Duyusal değerlendirme laboratuvarının özellikleri, ürün ve panel kontrolleri
5 Gıdaların duyusal özellikleri görünüş, renk
6 Gıdaların kinestetik özellikleri ve doku ölçüm yöntemleri
7 Gıdaların tat ve koku özellikleri ve lezzet analizi yöntemler
8 Vize haftası
9 DUYUSAL DEGERLENDİRME LABORATUARI, ÜRÜN ve PANEL KONTROLLER
10 DUYUSAL DEGERLENDİRME LABORATUARI, ÜRÜN ve PANEL KONTROLLER
11 DUYUSAL DEGERLENDİRME LABORATUARI, ÜRÜN ve PANEL KONTROLLER
12 Duyusal değerlendirme teknikleri
13 Farklılık testleri 1
14 -Farklılık testleri üçgen test, ikili üçlü test - Farklılık testleri eşlenmiş kıyaslama, beşten ikisi, a, a değil testlerifile
15 Final



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 20 20
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 1 1 1
Uygulama/Pratik 1 25 25
Laboratuvar 1 25 25
Problem Çözümü 1 1 1
Tartışma 1 1 1
Soru-Yanıt 1 10 10
Beyin Fırtınası 1 1 1
Proje Hazırlama 1 10 10
Seminer 1 1 1
Makale Kritik Etme 1 1 1
Bireysel Çalışma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Rapor 1 1 1
Laboratuvar Sınavı 1 20 20
Quiz için Bireysel Çalışma 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 153

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek