| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
|---|---|---|---|---|---|---|
| BVD516 | Fonksiyonel Besinler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6.00 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı, öğrencilere fonksiyonel besinlerin tanımını, biyoaktif bileşenlerini, sağlık üzerindeki etkilerini ve kullanım alanlarını anlatmak, fonksiyonel besinlerin beslenme ve sağlık üzerindeki önemini vurgulamaktır.
Dr.Öğr.Üyesi Rabia Nur KOCAMIŞ
| 1 | Fonksiyonel besinlerin tanımı ve özellikleri |
| 2 | Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan fonksiyonel besin bileşenleri |
| 3 | Fonksiyonel besinlerin metabolizmaya etkileri ve biyolojik mekanizmaları |
| 4 | Fonksiyonel besinlerin tüketimine ilişkin öneriler ve yöntemler |
| 5 | Fonksiyonel besinlerin araştırma, üretim ve pazarlama süreçleri |
Birinci Öğretim
yok
yok
Bu dersin amacı, öğrencilere fonksiyonel besinlerin tanımını, biyoaktif bileşenlerini, sağlık üzerindeki etkilerini ve kullanım alanlarını anlatmak, fonksiyonel besinlerin beslenme ve sağlık üzerindeki önemini vurgulamaktır.
| Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
|---|---|---|---|
| 1 | Fonksiyonel Besinlerin Tanımı ve Tarihsel Süreci | ||
| 2 | Fonksiyonel Besinlerin Gruplandırılması | ||
| 3 | Hayvansal Fonksiyonel Besinler | ||
| 4 | Bitkisel Fonksiyonel Besinler | ||
| 5 | Fonksiyonel Besinler ve Nutrasötikler | ||
| 6 | İsoterpenler ve Fenolik Bileşikler | ||
| 7 | Protein ve Karbonhidrat Kökenli Nutrasötikler | ||
| 8 | Ara Sınav | ||
| 9 | Lipid Kökenli Nutrasötikler | ||
| 10 | Mineraller ve Nutrasötikler- Proje Sunumları Başlangıcı | ||
| 11 | Prebiyotik ve Probiyotikler | ||
| 12 | Fonksiyonel Olarak Çay ve Kahve | ||
| 13 | Fonksiyonel Bir Besin Olarak Soğan ve Sarımsak | ||
| 14 | Fonksiyonel Bir Besin Olarak Yağlı Tohumlar | ||
| 15 | Final Sınavı |
1. Vattem, D. A., & Maitin, V. (Eds.). (2015). Functional foods, nutraceuticals and natural products: concepts and applications. 2. Wildman, R. E., Wildman, R., & Wallace, T. C. (2016). Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC press.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 70 | 70 |
| Final Sınavı | 1 | 76 | 76 |
| Proje Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
| Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 150 | ||
| ÖÇ 1 |
| ÖÇ 2 |
| ÖÇ 3 |
| ÖÇ 4 |
| ÖÇ 5 |