Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
NBES384 | Yaşlılıkta Beslenme | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 3.00 | 2.00 |
Lisans
Türkçe
Yaşlılık döneminde besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilmektir.
-
1 | Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önemini özetler. |
2 | Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini ulusal ve uluslararası rehberler aracılığıyla saptayarak uygun beslenme planını düzenler. |
3 | Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini hasta ve yakınlarına özetler. |
4 | Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerileri üzerinde araştırma yapar. |
5 | Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerileri geliştirir. |
Birinci Öğretim
-
-
-
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Yaşlılığın Tanımı ve Önemi | ||
2 | Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri | ||
3 | Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi | ||
4 | Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I | ||
5 | Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II | ||
6 | Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I | ||
7 | Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I | ||
10 | Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları | ||
11 | Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri | ||
12 | Ödev Sunumları | ||
13 | Ödev Sunumları | ||
14 | Ödev Sunumları | ||
15 | Final Sınavı |
1-Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006. 2-Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009. 3-Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008. 4-Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 13 | 2 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 68 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | ||||||||||
ÖÇ 2 | ||||||||||
ÖÇ 3 | ||||||||||
ÖÇ 4 | ||||||||||
ÖÇ 5 |