Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES311 | Fonksiyonel Besinler | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Fonksiyonel besinler ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin incelenmesidir.
Dr.Öğr.Üyesi Rabia Nur Kocamış
1 | Fonksiyonel besinlerin tanımlarını, sınıflandırılmasını ve tarihsel gelişim sürecini özetler. |
2 | Fonksiyonel besin, diyet takviyeleri, nutrasötikler gibi kavramlar arasındaki farkları ve benzerlikleri açıklar. |
3 | Biyoaktif besin bileşenlerini tanımlar. |
4 | Farklı besin gruplarına ait fonksiyonel besinleri kategorize eder. |
5 | Fonksiyonel besinlerin genel sağlık etkilerini açıklar. |
6 | Fonksiyonel besinlerle ilişkili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri araştırır. |
Birinci Öğretim
Yok
Fonksiyonel besin ve besin bileşeni tanımı, fonksiyonel besin bileşenlerinin sınıflandırılması, fonksiyonel besinler ile ilgili yasal düzenlemeler ve fonksiyonel besinlerin kullanım alanlarının tanımlanması.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | 1 FONKSİYONEL BESİNLERİN TANIMI VE TARİHSEL SÜRECİ | ||
2 | 2 FONKSİYONEL BESİNLERİN GRUPLANDIRILMASI | ||
3 | 3 HAYVANSAL FONKSİYONEL BESİNLER | ||
4 | 4 BİTKİSEL FONKSİYONEL BESİNLER | ||
5 | 5 FONKSİYONEL BESİNLER VE NUTRASÖTİKLER | ||
6 | 6 İSOTERPENLER VE FENOLİK BİLEŞİKLER | ||
7 | 7 PROTEİN VE KARBONHİDRAT KÖKENLİ NUTRASÖTİKLER | ||
8 | 8 Ara Sınav | ||
9 | 8 LİPİD KÖKENLİ NUTRASÖTİKLER | ||
10 | 10 MİNERALLER VE NUTRASÖTİKLER | ||
11 | 11 PREBİYOTİK VE PROBİYOTİKLER | ||
12 | 12 FONKSİYONEL OLARAK ÇAY VE KAHVE | ||
13 | 13 FONKSİYONEL BİR BESİN OLARAK SOĞAN VE SARIMSAK | ||
14 | 14 FONKSİYONEL BİR BESİN OLARAK YAĞLI TOHUMLAR | ||
15 | 15 Final Sınavı |
Vattem, D. A., & Maitin, V. (Eds.). (2015). Functional foods, nutraceuticals and natural products: concepts and applications. Wildman, R. E., Wildman, R., & Wallace, T. C. (2016). Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC press.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 4 | 52 |
Proje Hazırlama | 13 | 1 | 13 |
Proje Sunma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Toplam İş Yükü (saat) | 153 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 5 | 2 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 |
ÖÇ 3 | 5 | 2 | 3 | 4 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 1 | 4 | 4 | 1 | 3 | 3 |
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 5 | 5 | 1 | 2 | 5 | 3 | 5 | 3 |