Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES307 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyoloji | Ders | 3 | 5 | 4.00 | 2.00 |
Lisans
Epidemiyolojinin tanımını, kavramlarını, araştırma yöntemlerini anlamak ve toplumdaki özel niteliklere sahip grupların beslenme sorunlarını, nedenlerini ve çözümlerini öğrenmek.
Dr. Öğr. Üyesi Wida Simzari
1 | Epidemiyolojik kavramları irdeler. Toplumda görülen beslenme sorunları tanımlar ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | Vitamin ve mineral yetersizlikleri, protein-enerji malnutrisyonu, obezite ve diyetle ilişkili kronik hastalıkların epidemiyolojisini öğrenir ve çözüm yolları hakkında bilgi edinir. |
3 | Türkiye’de ve dünyada yürütülmekte olan gıda ve beslenme politikaları hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | Özel toplum gruplarına uygun diyet planlanmasını hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Yok
Epidemiyoloji tanımı ve araştırma yöntemleri , toplumda sık görülen beslenme sorunları, epidemiyolojisi, çözüm önerileri, beslenme plan ve politikaları.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Epidemiyoloji: kavram ve temelleri | ||
2 | EPİDEMİYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | ||
3 | Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi | ||
4 | PROTEİN ENERJİ MALNÜTRİSYONU | ||
5 | ŞİŞMANLIK VE BESLENMEYE BAĞLI BAZI KRONİK HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ | ||
6 | İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI | ||
7 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI- DEMİR YETERSİZLİĞİ | ||
8 | ARA SINAV | ||
9 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI- A VE D VITAMINI | ||
10 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI- K VE E VİTAMİNİ | ||
11 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI- B VİTAMİNLERİ | ||
12 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI - C VİTAMİNİ | ||
13 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI- ÇİNKO VE BAKIR | ||
14 | Eser elementler | ||
15 | GENEL TEKRAR | ||
16 | FİNAL SINAVI |
1.Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA), T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Yayın No: 1132, Ankara, 2020 2. Willett, W. 2013. Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. Oxford. 3. Güler, Ç., Akın, L. 2006. (Ed). Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Ankara. 4. Boyle MA, Holben DH.2006.Community Nutrition in Action, Thomson, Canada. 5. WHO, FAO, UNICEF, Avrupa Birliği yayınları, Uluslararası dergiler.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Soru-Yanıt | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Ev Ödevi | 4 | 4 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 106 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |