Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES203 | Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları I | Ders | 2 | 3 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; öğrencilere beslenme bilimine giriş, makro ve mikro besin öğelerine genel bakış, önerilen referans alım düzeyleri ve diyet ile sağlık arasındaki önemli ilişkileri içeren temel beslenme ilkelerini öğretmektir.
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şanlı Ak
1 | Beslenme ve diyet ile ilgili terimleri tanımlar. |
2 | Besinlerin doğal sindirim yolunu sıralar. |
3 | Çeşitli karbonhidratları (nişasta, şeker ve diyet lifleri gibi), onların kimyasal yapılarını ve vücut içindeki fonksiyonlarını özetler. |
4 | Proteinlerin yapılarını, besinsel kaynaklarını ve vücut içerisindeki fonksiyonlarını sıralar. |
5 | Yağların yapılarını, besinsel kaynaklarını ve vücut içerisindeki fonksiyonlarını öerneklendirir. |
6 | Vitamin ve mineral çeşitlerini, besinsel kaynaklarını tanımlar; vücut içerisindeki fonksiyonlarını hastalıklarla ilişkilendirir. |
7 | Sağlıklı pişirme tekniklerini uygular. |
Birinci Öğretim
-
Yok
Bu ders kapsamında; makro besin öğeleri (karbonhidratlar, yağlar ve proteinler) ve mikro besin öğelerinin (vitaminler, mineraller ve su), kimyasal yapıları, besinsel kaynakları, vücuttaki rolleri, sindirim, emilim ve taşıma süreçleri, eksiklikleri ve toksisite semptomları ayrıntılı olarak incelenecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
4 | Beslenme Bilimine Genel Bakış | |||
8 | Sağlıklı Bir Diyet/ Sindirim, Emilim ve Taşıma | |||
12 | Karbonhidratlara Genel Bakış | |||
16 | Karbonhidratlar (Nişasta, Şeker ve Diyet Lifleri) | |||
20 | Proteinlere Genel Bakış | |||
24 | Amino asitler | |||
28 | ARA SINAV | |||
32 | Yağlara genel bakış | |||
36 | Trigliseritler, Fosfolipidler ve Steroller | |||
40 | Suda Çözünen Vitaminler | |||
44 | Suda Çözünen Vitaminler | |||
48 | Yağda Çözünen Vitaminler | |||
52 | Su ve Makro Mineraller | |||
56 | Eser Elementler | |||
60 | Genel Tekrar | |||
61 | FİNAL |
Eleanor N. Whitney & Sharon R. Rolfes. 2007. Understanding Nutrition. Eleventh Edition. Wadsworth Publishing.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Laboratuvar | 13 | 2 | 26 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 139 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 |