Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES104 | Besin Mikrobiyolojisi | Ders | 1 | 2 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Gıda mikrobiyolojisi ve güvenliği için geçerli olan kalite kontrol ve düzenleyici kontrole ilişkin bir temel oluşturmak amaçlanmaktadır.
Dr. Öğretim Üyesi Wida Simzari
1 | Mikroorganizmaları, mikrobiyal büyümeyi ve mikroorganizmalar ile gıda arasında var olan ilişkileri tanımlar. |
2 | Gıda kaynaklı hastalıkların nedenlerini bilir ve halk sağlığına yönelik tehditlerini değerlendirebilir. |
3 | Gıdanın mikrobiyolojik kalitesini ve güvenliğini incelemek için mevcut yöntemleri ana hatlarıyla öğrenir. |
4 | Besinlerle mikroorganizmalar arasındaki ilişki arasında bağlantı kurar. |
5 | Besinlerle mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin gelecekteki yarar ve faydalarını öğretmeyi amaçlar. |
Birinci Öğretim
-
-
Mikroorganizmaların gıdanın bozulması, muhafazası, gıda kaynaklı hastalıklar ve halk sağlığı üzerindeki etkileri de dikkate alınacaktır. Birim, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktası (HACCP) prosedürlerinde yer alan gıda güvenliğini yönetme ilkelerini içerir.
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
4 | Besin Mikrobiyolojisine Giriş | Deney hazırlığı, Analiz aşamaları | ||
8 | Gıda Kaynaklı Mikroorganizmalar | Örnek alma, Ekim yöntemleri | ||
12 | Gıda Kaynaklı Mikroorganizmalar Ve Bulaş Yolları | Mikroorganizma sayımı | ||
16 | Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | İzolasyon ve identifikasyon | ||
20 | Gıda Zehirlenmeleri Ve Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar | Gıdalarda Listeria monocytogenes aranması | ||
24 | Gıda Zehirlenmeleri Ve Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar | Gıdalarda Salmonella aranması | ||
28 | Gıda Zehirlenmeleri Ve Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar | Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı | ||
32 | Vize Sınavı | Vize Sınavı | ||
36 | Dünyada Besin Zehirlenmeleri | Gıdalarda Bacillus cereus sayımı | ||
40 | Dünyada Besin Zehirlenmeleri | Gıdalarda Psikrofilik bakteri sayımı ve izolasyonu | ||
44 | Mikrobiyal Üremenin Kontrolü | Gıdalarda proteolitik bakteri sayımı ve izolasyonu | ||
48 | Mikroorganizmayı Yok Etme Yolları | Gıdalarda Clostridium perfringens sayımı izolasyonu | ||
52 | Mikroorganizmayı Yok Etme Yolları | Gıdalarda maya ve küf sayımı | ||
56 | Gıda Güvenlik Sistemleri | Gıdalarda maya ve küf izolasyonu | ||
60 | Final Sınavı | Final Sınavı |
-1. Tayar M., Hecer C (2015). Gıda Mikrobiyolojisi. Dora yayınevi. Bursa 2.Gyei Gyasi, Y (2003). GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARI KILAVUZU TEST YÖNTEMLERİ 3. Turgay Ö (2017). Gıda Mikrobiyolojisi. Nobel Yayın Evi
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Laboratuvar | 13 | 2 | 26 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 139 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | |
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 2 | 4 | |
ÖÇ 4 | 4 | 1 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 4 | |
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 4 |