GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EPLT102 Aerodynamics Ders 1 2 6.00 3.00

Lisans


İngilizce


Hava araçlarındaki uygulamalarla ilgili olarak aerodinamiğin fiziği ile ilgili genel bir anlayış geliştirmek ve uçuş mekaniği ve uçak sevk ve idamesinin yorumlanması için bir mühendislik temeli sağlamak.



1 Aerodinamiğin temel terminolojisini kullanmak
2 Akışların temel fiziklerini tanımak
3 Akışları tanımlamak için matematiksel, bilimsel metotları uygulamak
4 Kaldırma, sürükleme ve stabilite ile ilgili temel kavramları açıklamak
5 Kontrol ve kaldırma artırımı için uçuş prensiplerini açıklamak
6 Hava taşımacılığı araçlarının aerodinamik özelliklerini kısaca açıklamak
7 Yüksek hızlı (transonic) uçakların standart hava yolu uçaklarına göre olan farklarını açıklamak.

Birinci Öğretim



Yok


Temel terminoloji tanımlandıktan sonra atmosfer özellikleri anlatılmaktadır. Oluşan kaldırma kuvvetini tanımlamak için sürekli ortam yaklaşımı ve ilgili analitik çözümler çeşitli senaryolar için uçak uygulamaları açısından sunulmaktadır. En sonunda güncel teknoloji hakkında genel görüş sağlayabilmek için bilgisayar destekli akışkanlar dinamiği hesaplamaları gösterilmektedir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Aerodinamik: dersi tanıtıcı bazı hususlar, aerodinamik kuvvet ve momentler, aerodinamik katsayılar, boyut analizi be Buckingham Pi kuramı.
2 Aerodinamik: dersi tanıtıcı bazı hususlar; akış benzerliği, akış tipleri.
3 Aerodinamik: bazı temel ilkeler ve denklemler; yöney işlemlerinin gözden geçirilmesi, entegraller, akışkan modelleri, kontrol hacmi ve akışkan elemanı.
4 Aerodinamik: bazı temel ilkeler ve denklemler; kütlenin, momentumun ve enerjinin korunumu ilkelerini içeren korunum yasaları.
5 Aerodinamik: bazı temel ilkeler ve denklemler; akış paternleri, vortisite, sirkülasyon, hız potansiyeli ve akım fonksiyonları, hesaplamalı akışkanlar dinamiği bazlı bazı sayısal çözüm yönleri ile ilgili özet bilgiler.
6 Viskoz olmayan, sıkıştırılamaz akışın temelleri: Bernoulli denklemi, kanal dâhilinde sıkıştırılamaz akış, pitot tüpü, basınç katsayısı kavramı.
7 Viskoz olmayan, sıkıştırılamaz akışın temelleri: irrotasyonel, sıkıştırılamaz akış için yönetici denklemler, Laplace denklemi, uniform akış, kaynak akışı.
8 Vize Sınavı
9 Viskoz olmayan, sıkıştırılamaz akışın temelleri: duble akışı, girdap akışı, Kutta-Joukowski kuramı ve taşımanın üretimi, panel yöntemleri.
10 Kanat profilleri etrafında sıkıştırılamaz akış; profil geometrisi ve karakteristikleri, girdap yayılımı, Kutta şartı, Kelvin’in sirkülasyon kuramı.
11 Kanat profilleri etrafında sıkıştırılamaz akış; klasik ince profil kuramı, aerodinamik merkez, çağdaş düşük hız profilleri.
12 Sonlu kanat etrafındaki sıkıştırılamaz akış, indüklenmiş sürükleme, vorteks flamenti, Biot-Savart yasası ve Helmholtz teoremleri; Prandtl’a ait klasik taşıyıcı çizgi kuramı, sayısal doğrusal olmayan taşıyıcı çizgi yöntemi, tasıyıcı yüzey kuramı ve girdap latis sayısal metodu.
13 Taşıyıcı çizgi teorisi, eliptik taşıma dağılımı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 60 60
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 75 75
Toplam İş Yükü (saat) 139

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek