GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EMUZ106 Türk Müziği Solfej ve Nazariyatı I Ders 1 2 4.00 3.00

Lisans


Türkçe


• Türk müziği teorisini öğretmek. Türk müziği teorisine ait özel yazım biçimlerini ve terminolojiyi öğretmek. • Türk müziği makamlarını ve usullerini uygulamalı olarak öğretmek. • Türk müziği makamlarını tanıyabilmek, solfej yapabilmek, analiz yapabilmek, seyir yapabilmek.



1 Genel müzik bilgilerini öğrenme. Türk müziği ve Batı müziği teorileri hakkında genel bilgileri öğrenme.
2 Türk müziğinde kullanılan ikili aralıkları ve değiştirme işaretlerini, tam dörtlü ve beşliler, özel dörtlü ve beşlileri öğrenme. Göçürme kavramını öğrenme ve uygulama yapma.
3 Dizi-makam kavramı ve ilişkilerini öğrenme. Dizi üzerindeki önemli perdeleri öğrenme. (Durak-güçlü-yeden)
4 Genel makam tarifi, makam tasnifleri ve makam unsurlarını öğrenme. Basit makam tanımını ve dizilerini öğrenme.
5 Rast, Uşşak, Bayati, Buselik, Kürdi ve Çargah makamlarını öğrenme.
6 2-8 zamanlı usulleri öğrenme ve uygulama yapabilme.
7 Öğrenilen makamlarda seyir ve analiz yapabilme.

Birinci Öğretim



Yok


Genel müzik bilgilerinin öğrenilmesi. Türk müziği ve Batı müziği teorileri hakkında genel bilgilerin öğrenilmesi. Türk müziğinde kullanılan ikili aralıkların ve değiştirme işaretlerinin, dörtlü ve beşlilerin öğrenilmesi. Dizi, makam kavramı ve ilişkilerinin öğrenilmesi. Dizi üzerindeki önemli perdelerin öğrenilmesi (Durak, güçlü, yeden). Genel makam tarifleri, makam tasnifleri ve makam unsurlarının öğrenilmesi. Basit makam tarifi ve isimlerinin öğrenilmesi. Basit makamlardan Rast makamı, Uşşak makamı, Bayati makamı, Buselik makamı, Kürdi makamı ve Çargah makamının öğrenilmesi. 2-8 zamanlı usullerin öğrenilmesi. Öğrenilen makam ve usullerde örnek etüt, eser ve seyir çalışmalarının yapılması, makam/çeşni analizleri yapılması ve genel tekrar.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Müzik nedir? Müziği oluşturan unsurlar: Melodi, Ritim, Ses Nota. Nota-Sus çeşitleri, Nota ve sus’ların süre değer bölünmeleri ve süre değer hesaplamaları. Seslerin porte üzerindeki yerleri. Türk müziğinde kullanılan sekizli (oktav) alanları ve bu alanlardaki doğal seslerin isimleri, değiştirme işaretleri.
2 Türk müziğinde kullanılan değiştirme işaretleri. Aralık kavramı. Usul nedir? Küçük-Büyük, Basit-Bileşik Usul, Usul öğeleri. Birim zaman ve mertebe çalışmaları.
3 Türk müziğinde tam 4’lüler ve beşliler, Özel 4’lü ve 5’liler
4 Dizi nedir? Dizinin dereceleri hakkında genel bilgiler. Makam kavramı, makam tasnifleri, makam öğeleri. Karar, yeden, seyir çeşitleri. 2 zamanlı Nim Sofyan ve 3 zamanlı Semai usulleri.
5 13 basit makamın isimleri ve dizileri. 4 zamanlı Sofyan ve 5 zamanlı Türk Aksağı Usulleri.
6 Rast makamı. 6 zamanlı Yürük Semai usulü.
7 Rast makamı. (Bilgi niteliğinde Rehavi ve Sazkâr makamı). 6 zamanlı Sengin Semai usulü. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
8 Uşşak makamı.
9 Uşşak makamı. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
10 Bayati makamı. (Acem makamı bilgi niteliğinde).
11 Bayati makamı. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
12 Buselik makamı. 7 zamanlı Devr-i Hindi ve 8 zamanlı Düyek usulü. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
13 Çargâh, ve Kürdi makamı. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
14 Genel tekrar. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.

Arel, H. Sadettin. 1969. Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri, İstanbul. Özkan, İsmail Hakkı. 1984. Türk Musikisi Nazariyatı ve Usulleri, İstanbul: Ötüken Yayınları. Arel, H. Sadettin. 1993. Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri. Hazırlayan: Onur Akdoğu. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Ezgi, Mehmet Suphi. 1933-1953. Nazari, Ameli, Türk Musikisi I-IV, İstanbul: Belediye Konservatuarı Neşriyatı. Kutluğ, Y.Fikret. 2000. Türk Musikisinde Makamlar, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Karadeniz M. Ekrem. 1982. Türk Musikisi Nazariye ve Esasları, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. TRT Nota Arşivi. Ungay, M.Hurşit. 1981. Türk Musikisinde Kullanılan Usuller ve Kudüm, İstanbul: Türk Musikisi Vakfı. Yekta, Rauf. 2009. Türk Musikisi, İstanbul: Pan Yayıncılık. Yılmaz, Zeki. 1988. Türk Musikisi Dersleri, Darü’l Elhan Külliyatı. İstanbul: İstanbul Belediye Konservatuarı Yayınları. Varol, Necdet. 1994. Türk Müziği Nazariyat, Usul, Solfej Metotları. İstanbul: Türk Musikisi Vakfı. Zekai Dede. 1940. Zekai Dede Külliyatı ve Zeyli, İstanbul: İstanbul Belediye Konservatuarı Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 18 18
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek