GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EDOT312 İleri Üç Boyutlu Animasyon Seçmeli Ders Grubu 3 6 6.00 3.00

Lisans


Türkçe


ileri üç boyutlu animasyon dersinin amacı, öğrencilere üç boyutlu animasyon yapımı için gerekli olan becerileri ve teknikleri öğretmektir. Öğrenciler, üç boyutlu modellerin oluşturulması, animasyon, karakter animasyonu, ışıklandırma, gölgelendirme, kamera çalışmaları, render ve post prodüksiyon teknikleri hakkında kapsamlı bir anlayış kazanacaklardır. Ayrıca, öğrencilerin bu teknikleri uygulamaları ve yaratıcı animasyonlar oluşturabilmeleri için gereken pratik deneyimler sağlanacaktır. Dersin sonunda, öğrencilerin üç boyutlu animasyon yapımı için gerekli becerileri edinerek, gerçek dünya uygulamalarında kullanabilecekleri bir portföy oluşturabilecekleri amaçlanmaktadır.


Dr.Öğr.Üyesi Şamil Can Güder


1 Üç boyutlu modelleme tekniklerini anlayarak, farklı nesnelerin ve karakterlerin nasıl oluşturulduğunu ve düzenlendiğini öğreneceklerdir.
2 Animasyon teknikleri konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip olarak, farklı animasyon türleri oluşturma ve bunları kare arası ve keyframe animasyon teknikleriyle nasıl animasyonlandırabileceklerini öğreneceklerdir.
3 Işıklandırma, gölgelendirme ve kamera tekniklerinin kullanımını anlayarak, farklı sahnelerin atmosferini nasıl oluşturabileceklerini ve kamera hareketlerinin nasıl kullanılabileceğini öğreneceklerdir.
4 Karakter animasyonu tekniklerini kavrayarak, karakterlerin nasıl yaratılabileceğini, yüz animasyonu tekniklerini ve karakter animasyonlarının nasıl yapılabileceğini öğreneceklerdir.

Birinci Öğretim


Yok.


Yok


İleri üç boyutlu animasyon dersi, öğrencilere üç boyutlu animasyon yapımı için gerekli olan temel becerileri ve teknikleri öğretmektedir. Ders, farklı üç boyutlu modelleme tekniklerini, animasyon türlerini ve kare arası ve keyframe animasyon tekniklerini öğretir. Öğrenciler, ışıklandırma, gölgelendirme ve kamera teknikleri hakkında kapsamlı bir anlayış kazanırken, karakter animasyonu teknikleri, yüz animasyonu teknikleri ve karakter animasyonlarının nasıl yapılabileceği hakkında da bilgi edinirler. Ayrıca, öğrenciler render ve post prodüksiyon teknikleri hakkında da bilgilendirilirler. Ders, öğrencilere gereken pratik deneyimleri sağlar ve yaratıcı animasyonlar oluşturabilmeleri için onları cesaretlendirir. Dersin sonunda, öğrenciler gerçek dünya uygulamalarında kullanabilecekleri bir portföy oluşturabilirler.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 3D modelleme nedir ve neden önemlidir? Animasyon nedir ve hangi teknikler kullanılır? Maya veya Blender gibi üç boyutlu animasyon yazılımlarının tanıtımı
2 Poly modeling, NURBS modeling, ve subdivision modeling teknikleri
3 Meshlerin oluşturulması ve düzenlenmesi Modelleme sırasında yüzeylerin ve malzemelerin oluşturulması
4 Keyframe animasyon ve kare arası animasyon teknikleri
5 Animasyon için zamanlama ve kare oranı ayarlama Animasyon eğrileri ve yayılımlarının kullanımı
6 Karakter oluşturma ve modelleme teknikleri Karakter animasyonu yaparken, karakterin duygu ve hareketlerini anlama Yüz animasyonu teknikleri
7 Işıklandırma ve Gölgeleme
8 Sınav
9 Işık kaynaklarının ve gölgelendirme özelliklerinin kullanımı Farklı ışık türleri ve materyallerin yansıması İşıklandırma için farklı ayarlar
10 Kamera açıları ve hareketleri için farklı teknikler Kamera objesi ve kamera çözünürlüğünün kullanımı
11 Kamera animasyonu teknikleri
12 Render ayarları ve farklı render motorları
13 Render sonrası düzenleme teknikleri
14 Filmlerin ve videoların oluşturulması

The Animator's Survival Kit by Richard Williams Character Animation Crash Course by Eric Goldberg The Illusion of Life: Disney Animation by Frank Thomas and Ollie Johnston Digital Character Animation 3 by George Maestri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Proje Hazırlama 2 20 40
Proje Sunma 2 20 40
Bireysel Çalışma 15 4 60
Okuma 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 5
ÖÇ 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1
ÖÇ 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5 5 1 1 5 1
ÖÇ 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek