GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUTL325 Gümrük Mevzuatı Seçmeli Ders Grubu 3 5 5.00 3.00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencinin, gümrük mevzuatına ve uygulamalarına ve gümrük işlemlerini gerçekleştirebilecek teorik bilgiye sahip olmasını, gümrük rejimleri, gümrüklerdeki iş süreçleri, kanun, yönetmelik, tebliğ ve kararnamelerin kullanım alanlarına hakim olarak gümrüksel süreçler hakkında donanımlı hale gelmesini sağlamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Kerem ŞAHİNBOY


1 Gümrük kanunu ve yönetmeliklerine bağlı olarak, gümrüğe gelen ve gümrükten çıkan malların süreçleri, gümrük müşaviri ve yardımcılarının fonksiyonlarını bilir.
2 Gümrük vergisi ve diğer tarife benzeri ve tarife dışı engelleri anlar.
3 Gümrük süreçlerinin yönetilmesini sağlayacak bilgiyi edinir.

Birinci Öğretim



Yok


Katılımcı, bu programın sonunda; gümrüklerde yürütülen süreçler hakkında kapsamlı bilgi sahibi olur; gümrük rejimlerinin operasyonel ve yasal farkları hakkında farkındalık kazanır; hangi evrakın, dolaşım belgesinin, sertifikanın ve raporun gümrük işlemlerinin hangi adımında kullanılacağını bilir, vergi, harç, ceza ve diğer masrafların hesaplanma yöntemleri becerisi kazanır, Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları, Bölgesel Ekonomik Kümülasyonların gümrüksel anlamda ticarete etkilerini yorumlayabilecek birikimi edinmiş olur.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 GÜMRÜK MEVZUATIYLA İLGILI GENEL TANIM, HÜKÜM VE KAVRAMLAR. Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Diğer Ekonomik Kümülasyonlar ve Anlaşmalar. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Tebliğler, Yönetmelikler ve Kapsamları. Gümrük Rejimleri ve Gümrük İşlemlerinde Yer Alan Kurum ve Kişiler. Türkiye'deki İhtisas Gümrükleri, Amaçları ve Coğrafi Konumları. Onaylanmış Kişi Statüsü Nedir, Kimler OKS Hakkı Edinebilir? Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Nedir, Başvuru Şartları ve Avantajları Nelerdir?
2 SERBEST DOLAŞIMA GIRIŞ REJIMINDE YASAL VE OPERASYONEL SÜREÇLER 1. Eşyanın Gümrüğe Sunulması, Özet Beyan. Gümrük Beyannamesi ve Beyan Çeşitleri (Yazılı, Bilgisayar Yoluyla, Sözlü, Başka Bir Tasarrufla). Taşıma Senetleri ve Dolaşım Belgeleri. İthalatta Ürün Güvenliği Denetimleri ve Tareks (Risk Esaslı Kontrol Sistemi).
3 SERBEST DOLAŞIMA GIRIŞ REJIMINDE YASAL VE OPERASYONEL SÜREÇLER 2. Eşyanın Tarifesi, Armonize Gümrük Tarife Sistemi (Nomanklatürü). Eşyanın Menşei, Menşe Tespiti, Menşe Şehadetnamesi, Bağlayıcı, Tercihli, Tercihli Olmayan Menşe Kavramları, Örnek Uygulamaları. Eşyanın Gümrük Kıymeti ve Kıymet Belirleme Yöntemleri (Satış Bedeli, Aynı Eşya, Benzer Eşya, İndirgeme, Hesaplanmış Kıymet, Son Yöntem). Serbest Dolaşıma Girişte Vergi Hesaplama Adımları.
4 ANTREPO REJIMI VE GEÇICI DEPOLAMA ALANLARI. Antrepo Tipleri. Geçici Depolama Alanları ile Antrepoların Yasal ve Operasyonel Farkları. Antrepo Açılması Şartları, Teminat ve Sermaye Koşulları. Antrepolarda Elleçleme, Karıştırma, Montaj, Numune Alımı İşlemleri.
5 DAHILDE İŞLEME REJIMI VE İZIN VERILECEK HALLER. Genel Hükümler, Dahilde İşleme Rejiminin Önemi. Kapasite Raporu, Döviz Kullanım Oranı, Eşdeğer Eşya Kullanım Süreçlerinin Amaçları. Yurtiçi Alımlar ve İzlenebilirlik Kuralının İçeriği. İhracatın Gerçekleştirilmesi ve/veya Gerçekleştirilmemesi. Telafi Edici Vergi ve Kapatma İşlemi.
6 HARIÇTE İŞLEME REJİMİ. Hariçte işleme Rejimi Hangi Şartlarda Uygulanabilir ve Uygulanamaz? Belge / Başvuru / İzin / Süre ve Ek Süre Şartları. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu 135 ila 149 Sayılı Maddelerin İncelenmesi ve Yorumu. Standart Değişim Sistemine Dayalı Hariçte İşleme.
7 İHRACAT REJİMİ. İhracat İş Akışı ve Sürece Dahil Olan Belge, Kurum ve Kişiler. İhracat Şekilleri ve Kapsamları (Konsinye, Kredili, Kayda Bağlı, Ön İzne Bağlı). İhracat Beyannamesi, Tescil, Muayene Çeşitleri (Sarı, Kırmızı, Yeşil, Mavi Hat), Tam Tespit Uygulaması. TEV (Telafi Edici Vergi), DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) Amaç ve Yönetmelik Açısından İrdelenmesi. E-İhracat Nedir ve Gümrüksel Kapsamı. Sınır Ticareti.
8 ARA SINAV
9 TRANSIT REJİMİ. Türkiye Topraklarından Geçen Yükler İçin Uygulanan Yasal Süreçler. Bir Yabancı Ülkeyle Başka Bir Yabancı Ülke Arasındaki Transit Ticaret. Yabancı Bir Ülkeden Türkiye'ye / Türkiye'den Yabancı Bir Ülkeye Transit Ticaret. İç Gümrükler Arasında Gerçekleşen Transit Aktarma İşlemleri. Transit Ticaret ile Transit Gümrük işlemleri Arasındaki Farklar. Transit Ticarette Kambiyo Düzeni ve Üretici, Tüccar, İthalatçı Arasındaki Hukuki Bağ. Transit Belgeleri ( TIR Karnesi, T1, ATA Karnesi, Form-302, Posta Koli Listesi ve Diğerleri).
10 GEÇICI İTHALAT REJIMI VE UYGULAMA SAHASI. Geçici İthalat Rejiminde Süreler ve Vergilendirme Esasları. ATA Karnesiyle Geçici İthalat. GÜMRÜK KONTROLÜ ALTINDA İŞLEME REJİMİ
11 GÜMRÜK KANUNUNDAKI PARA CEZALARI VE İTIRAZ YOLLARI. Kabahat Sayılan İhlallere Uygulanan Cezalar. Miktar ve Kıymet Noksanlığı İhlallerinde Uygulanan Cezalar. Antrepo Rejimi İhlallerinde Uygulanan Cezalar. Özet Beyan Noksan veya Fazlalıklarında Uygulanan Cezalar. DİR, GKAİR ve GİR İhlallerine Uygulanan Cezalar. Gümrük Kapıları Dışından İthalat ve İhracat ile Usülsüz İhracat Cezaları. Para Cezalarına İtiraz (GK 242-245, GY 585-590). Kimyevi Tahlil Sonuçlarına İtiraz. Uzlaşma ve Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinin Mütalaası.
12 KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE FAALİYETLERİ. 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Suçlar. Kaçak Eşyanın Müsadere ve Tasfiye Adımları. 6136 Sayılı Kanun Işığında Silah Kaçakçılığı ile İlgili Yasal Kapsam, İstisna ve Yaptırımlar. 5237 Sayılı TCK / 118nci Maddesi Bağlamında Uyuşturucu Kaçakçılığı Kapsamı, İstisnaları ve Yaptırımları. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı Hakkındaki Hükümler (2863). CITES Sözleşmesi Kapsamı ve İhlali. Karapara ve Suç Gelirlerinin Engellenmesiyle İlgili Mücadele (5549 ve 4208 ).
13 PROJE SUNUMLARININ YAPILMASI
14 GENEL DEĞERLENDIRME. Gümrüklerde "Single Window" Yaklaşımı ve Entegrasyon. Çağdaş Gümrük Organizasyon Yapısı ve Geleceğin Gümrük Örgütleri. Blockchain Teknolojisinin Gümrüklerde Kullanımı. Video Konferans Yoluyla: Birleşik Arap Emirlikleri'nde Gümrük Süreçleri. Web-toplantı sunumu. Katılımcı: Rohinton Bilimoria, COO, DEAL FREIGHT, Dubai.
15 FİNAL SINAVI

"Gümrük Kanunu ve İlgili Mevzuat", Seçkin Yayıncılık, ISBN: 9789753472722. "Gümrük İşlemleri ve Vergilendirilmesi", Ekin Yayın Evi, ISBN: 9786257983808. "Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları", Istanbul Sanayi Odası Yayınları, ISBN: 9786051378145. "Uygulamalı Gümrük Mevzuatı", Gazi Kitap Evi, ISBN: 9786053445470.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 30 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 42 42
Ev Ödevi 1 60 60
Toplam İş Yükü (saat) 134

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 4 4 4 5 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 2 5 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 4 4 4 4 5 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek