GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUTL323 Liman ve Terminal Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 3 5 5.00 3.00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, katılımcılara denizyolu yüklemeleri önceliğinde liman işletmelerinin örgütsel yapısı, limanlarda ve limanlara bağlı tesislerde sunulan hizmetlerin içeriği, kullanılan ekipmanların amaçları, liman işletmecisi - armatör - yük sahibi arasındaki hukuki bağ, Türkiye'de ve dünyada limancılık sektöründeki gelişmeler, liman hizmetlerinin fiyatlandırılması ve pazarlanması hakkında ihtiyaç duyulan bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Kerem ŞAHİNBOY


1 Liman ve terminallerin operasyonel yapısını tanımlayabilir.
2 Limanlarda elleçlenen yüklerin ve rıhtım gören gemilerin nitelikleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Liman ve terminal hizmetlerinin fiyatlandırmasını, maliyet analizini anlayarak analiz yapabilir.
4 Yükün limana inmesinden, elleçlenmesine, ardiyesinden, fiyatlandırılarak alıcısına teslimine kadarki operasyonel akış hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu derste, limanlarda sunulan hizmetler, yük, gemi ve terminal türleri, yük elleçleme ekipmanları ve limanlardaki araç envanterinin özellikleri, kuru dökme, konteyner, sıvı dökme yüklerle, gıda, canlı hayvan ve tehlikeli maddelerin elleçlenme, depolanma operasyonları, limanlardaki verimlilik analizleri, liman yönetim modelleri, liman işletmeciliği ve operasyonlarının hukuki altyapısı konuları teorik ve tatbiki yöntemlerle sunulmaktadır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 "LİMAN VE TERMİNAL YÖNETİMİYLE İLGİLİ GENEL TANIM VE KAVRAMLAR. Tarihten Günümüze Liman ve Rıhtımların Gelişimi. Limanların Sosyo-Ekonomik Yapıdaki Yeri ve İşlevleri. Limanlar Alt ve Üst Yapıları. Limanlarda Kullanılan Ekipmanlar. Liman ve Terminal Hizmeti Sunan ve Satın Alan Gerçek ve Tüzel Kişiler. Gemi Acenteleri, Yük Komisyoncuları ve Diğer Ticari İşletmeler."
2 "LİMANLARDA SUNULAN HİZMETLER. Liman Hizmetlerinin Çeşitleri ve Sunum Yolları. Yüke Verilen Temel ve Yan Hizmetler. Yüke Verilen Katma Değer Yaratan Hizmetler. Gemilere Verilen Temel ve Yan Hizmetler. Diğer Taşıt Araçlarına Verilen Hizmetler."
3 "LİMAN PLANLAMA VE GELİŞTİRME. Limanlarda Kuruluş Yeri Seçimi. Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) İle Kuruluş Yeri Seçimi Modellemesi. Limanlarda Yük Talep Tahmin Yöntemleri. Limanlarda Kapasite Ölçümü."
4 "YÜK, GEMİ VE TERMİNAL TÜRLERİ. Limanlarda Hizmet Verilen Yük Türleri. Limanlarda Hizmet Verilen Gemi Türleri. Limanlardaki Terminal Türleri."
5 YÜK ELLEÇLEME EKİPMANLARI. İşlevlerine Göre Yük Elleçleme Ekipmanları. Terminal Türlerine Göre Yük Elleçleme Ekipmanları. Konteyner Terminallerinde Kullanılan Ekipman Türleri. Karma Sistemler ve Ekipman Kombinasyonları.
6 LİMAN OPERASYONLARI İŞLEYİŞİ 1. Temel Operasyonlar. Terminal Bazlı Operasyonel Farklılıklar. Kuru Yük Terminallerinin İş Süreçleri. RORO ve ROPAX Limanlarında Operasyonel Süreç. Sıvı Dökme Yük Terminalleri. Yolcu Terminalleri.
7 LİMAN OPERASYONLARI İŞLEYİŞİ 2. Konteyner Terminallerinde Operasyonel İşleyiş. CFS (Container Freight Station) İşlemleri.
8 Ara Sınav
9 LİMAN VERİMLİLİK ANALİZLERİ Liman Operasyonlarının Verimlilik Ölçümü. Veri Zarflama Analizi Yöntemiyle Verimlilik Raporlanması.
10 LİMAN HİZMETLERİNİN PAZARLANMASI. Fiyatlandırma Yöntemleri. Rekabet Koşulları ve Pazar Yapısı. Tanıtım Faaliyetleri: .Bilbao Port Management Örneği".
11 LİMAN YÖNETİM MODELLERİ VE ÖRGÜTSEL YAPILARI. Dünyada Liman Yönetimi: Port Authority. Limancılık Sektöründe Örgütsel Yapı. Limancılık Sektörü Meslek Standartları. Türkiye'deki Liman Özelleştirmeleri (TCDD, TDİ Özelleştirmeleri). Devlet Tarafından İşletilen Limanlar. Yap-İşlet-Devret Modeli ve İşletme Hakkı Transferi.
12 HUKUKİ BAĞLAMDA LİMANLARIN SORUMLULUKLARI. 618 Sayılı Limanlar Kanunu Hükümleri. 16726 Sayılı Limanlar Yönetmeliği Kapsamı. 6237 Sayılı Limanlar İnşaatı Hakkındaki Kanun Hükümleri. 815 Sayılı Kabotaj Kanununa Göre Limanların Önemi. 854 Sayılı Deniz İş Kanununda Limanların Yeri. 4922 Sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun. 10043 Liman Devleti Denetimi Yönetmeliği. 11196 Güvenlik Kodu Uygulaması Hakkında Yönetmelik (ISPS). 18454 Sayılı Limanlar Arası Taşımalarda Gümrük Gözetimi Tebliği. Limanlarla İlgili Devlet Kurumları ve STK'lar. 11 Eylül Olayları Sonrasında Alınan Önlemler ve ISPS. International Maritime Organisation (IMO) Uygulamaları. Marpol Hükümleri ve Limanlarda Sürdürülebilirlik.
13 LİMAN İŞLETMESİ, ARMATÖRLER VE YÜK SAHİPLERİ ARASINDAKİ SORUMLULUK BAĞI. Liman İşletmesinin Yük Zararlarından Doğan Sorumlulukları. Depolama Kaynakları Hasarlardan Doğan Sorumluluklar. Elleçleme Sebepli Sorumluluklar. Ardiye ve Elleçleme Alacaklarının Tahsili Süreci. P&I Kulüp Sigortası Işığında Vaka Analizi.
14 Proje Ödevlerinin Sunumları ve Liman Gezisi
15 Final Sınavı

"""Liman ve Terminal Yönetimi"", Anadolu Üniversitesi Yayınları, ISBN:9789750631016. Ders Notları, Akademik ve Magazinel Makaleler"



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 80
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 10
Toplam 90
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 60 60
Bütünleme Sınavı 1 5 5
Problem Çözümü 1 1 1
Soru-Yanıt 1 3 3
Örnek Vaka İncelemesi 1 1 1
Beyin Fırtınası 1 5 5
Bireysel Çalışma 1 5 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Rapor 1 1 1
Sözlü Sınav 1 5 5
Sözlü Sınav 1 8 8
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 4 4 5 4 4 5 5 4 5 5
ÖÇ 2 4 5 5 4 4 4 4 5 5 4 4
ÖÇ 3 5 4 4 4 3 5 4 4 4 3 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 3 4 5 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek