GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
GET01009 Türk Mutfak Sanatı Seçmeli Ders Grubu 3 5 5.00 3.00

Lisans



Öğrencilere Türk mutfağının var oluşundan bu güne kadar ki tarihi, gelişimi, yemeklerin özellikleri ayrıca Türklere özel saklama ve pişirme teknikleri hakkında bilgilerin öğretilmesidir.


Selçuk KARAÇAM


1 Öğrencilerin Türk mutfak tarihinin nerede başladığını ve nasıl devam ettiğini öğrenmeleri.
2 Orta Asya'daki Türklerin mutfak özelliklerinin öğrenilmesi.
3 Anadolu topraklarına gelen Türklerin mutfak kültürlerinin gelişimi ve etkilendiği unsurların öğrenilmesi.
4 Selçuklu dönemi Türk mutfağı özelliklerinin öğrenilmesi.
5 Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk mutfağında yaşanan gelişmeler ve bu dönemdeki Türk mutfağı özelliklerinin öğrenilmesi.
6 Cumhuriyet dönemi Türk mutfağı özelliklerinin öğrenilmesi.
7 Türk mutfağı pişirme tekniklerinin ve saklama yöntemlerinin öğrenilmesi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Orta Asya dönemi, Anadolu'ya geliş, Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi, Cumhuriyet dönemi, Türk sofra adabı, Türklere özgü saklama koşulları ve Türk pişirme tekniklerini içermektedir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Öğrencilerle tanışma, Ders içeriğinin anlatılması ve Türk mutfak sanatı dersinin nasıl işleneleceğinin anlatılması.
2 Orta Asya bölgesinde yaşamış olan Türklerin mutfak kültürleri
3 Anadolu'ya yerleşen Türklerin mutfak özellikleri
4 Anadolu'ya yerleşen Türklerin mutfak özellikleri
5 Selçuklu Dönemi Türk mutfağı özellikleri
6 Selçuklu Dönemi Türk mutfağı özellikleri
7 Osmanlı dönemi Türk mutfağı özellikleri
8 Vize sınavı
9 Osmanlı dönemi Türk mutfağı özellikleri.
10 Cumhuriyet dönemi Türk mutfağı özellikleri
11 Türk mutfağı çorbaları ve Zeytinyağlılar
12 Türk mutfağı Et yemekleri
13 Türk mutfağı kuru baklagiller ve tahıl yemekleri
14 Türk mutfağı tatlıları, Türk saklama yöntemleri ve Pişirme teknikleri
15 Final sınavı

Türk Mutfak Sanatı / Necip Usta Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı / Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ / Prof. Dr. Atilla Akbaba, Yrd. Doç. Dr. Neslihan Çetinkaya



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 1 50 50
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 132

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek