GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EREH329 Yiyecek İçecek Tarihi ve Kültürü Seçmeli Ders Grubu 3 5 6.00 3.00

Lisans



Yiyecek içecek işletmelerinin genel özelliklerini ve organizasyon yapısını bilir. Menüler ve sunumları hakkında bilgi sahibi olur.


Öğr. Gör. Hümeyra DEMİR


1 Ders ile beraber öğrenciler, dünyanın tüm bölgelerinde farklı çağlarda gelişen yemek kültürlerini keşfedecek, hem tarihsel boyutta hem de zamanın koşullarında neyi neden yediğimizi anlayacaklardır.
2 Yemek tarihinin anlatıldığı bu derste öğrenciler, becerinin, yaratıcılığın ve fevkalade insan davranışının hikayelerini öğrenecek ve tarihsel süreçteki tüm yaklaşımların farkında olacaklardır
3 Yiyeceklerin günümüzde tüketilen şeklini alana kadar hangi süreçlerden geçtiği incelenecektir.
4 Yemek ile ülke kültürünün nasıl şekillendiği incelenecektir
5 Derslere düzenli olarak katılan öğrenciler, disiplin duygusu geliştirecek iş dünyasına kolay entegre olacaklardır.

Birinci Öğretim



Yok


Yiyecek İçecek İşletmeleri İle İlgili Temel Kavramlar Yiyecek İçecek İşletmelerinin Genel Özellikleri


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi
2 Tarihten günümüze din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi.
3 Coğrafya, iklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi.
4 Çiğden pişmişe yeme içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi- Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu.
5 Çiğden pişmişe yeme içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi- Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu II.
6 Çiftçilik ile ortaya çıkan etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar ve lüks yiyeceklerin tarihi
7 Yiyecek saklama koşullarının tarihi ve sembolik anlamları.
8 VİZE
9 Ulusal yeme içme kültürlerinin tarih sürecince gelişimi ve değişimi
10 Ekmek ve şarabın tarihi ve sembolik anlamları.
11 Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi
12 Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi
13 Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi
14 FİNAL

Yemek Kültür ve Toplum / Neslihan ÇETİNKAYA Gastronomi ve Yiyecek Tarihi / Atilla AKBABA Avcılıktan Gurmeliğe:Yemeğin Kültürel Tarihi / PRISCILLA MARY IŞIN



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 60 60
Final Sınavı 1 90 90
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek