Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EREH329 | Yiyecek İçecek Tarihi ve Kültürü | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Yiyecek içecek işletmelerinin genel özelliklerini ve organizasyon yapısını bilir. Menüler ve sunumları hakkında bilgi sahibi olur.
Öğr. Gör. Hümeyra DEMİR
1 | Ders ile beraber öğrenciler, dünyanın tüm bölgelerinde farklı çağlarda gelişen yemek kültürlerini keşfedecek, hem tarihsel boyutta hem de zamanın koşullarında neyi neden yediğimizi anlayacaklardır. |
2 | Yemek tarihinin anlatıldığı bu derste öğrenciler, becerinin, yaratıcılığın ve fevkalade insan davranışının hikayelerini öğrenecek ve tarihsel süreçteki tüm yaklaşımların farkında olacaklardır |
3 | Yiyeceklerin günümüzde tüketilen şeklini alana kadar hangi süreçlerden geçtiği incelenecektir. |
4 | Yemek ile ülke kültürünün nasıl şekillendiği incelenecektir |
5 | Derslere düzenli olarak katılan öğrenciler, disiplin duygusu geliştirecek iş dünyasına kolay entegre olacaklardır. |
Birinci Öğretim
Yok
Yiyecek İçecek İşletmeleri İle İlgili Temel Kavramlar Yiyecek İçecek İşletmelerinin Genel Özellikleri
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi | ||
2 | Tarihten günümüze din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. | ||
3 | Coğrafya, iklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi. | ||
4 | Çiğden pişmişe yeme içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi- Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu. | ||
5 | Çiğden pişmişe yeme içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi- Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu II. | ||
6 | Çiftçilik ile ortaya çıkan etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar ve lüks yiyeceklerin tarihi | ||
7 | Yiyecek saklama koşullarının tarihi ve sembolik anlamları. | ||
8 | VİZE | ||
9 | Ulusal yeme içme kültürlerinin tarih sürecince gelişimi ve değişimi | ||
10 | Ekmek ve şarabın tarihi ve sembolik anlamları. | ||
11 | Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi | ||
12 | Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi | ||
13 | Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi | ||
14 | FİNAL |
Yemek Kültür ve Toplum / Neslihan ÇETİNKAYA Gastronomi ve Yiyecek Tarihi / Atilla AKBABA Avcılıktan Gurmeliğe:Yemeğin Kültürel Tarihi / PRISCILLA MARY IŞIN
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 | 60 |
Final Sınavı | 1 | 90 | 90 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 |