GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EANT323 Egzersiz ve Sporda Beslenme Ders 3 5 4.00 2.00

Lisans


Türkçe


Beslenmenin fiziksel performans ve bireylerin vücut kompozisyonu üzerindeki etkisi bilinmektedir. Aslında, artan performanslarını diyetteki radikal değişikliklere borçlu olan çok sayıda profesyonel veya amatör sporcu vardır. Sporcuların diyetlerini oluşturan öğeler hareketlerinin kalitesini belirler. Spor bağlamında diyet veya beslenme hakkında konuştuğumuzda, atletik takviyeler ve hidrasyona da atıfta bulunuruz. Fiziksel performansımızı artırmak veya sürdürmek söz konusu olduğunda, bunların tümü temel bileşenlerdir. Bu ders ile öğrencilerin, besinlerin ve atletik takviyelerin vücutta etkilediği sistemlerin bilgisi verilecektir. Hedef, fiziksel performansı en üst düzeye çıkarmak olduğunda diyet bileşenlerinin seçiminin nasıl optimize edileceği açıklanacaktır.



1 Egzersiz ve Sporda Beslenmede makro ve mikro besin öğeleri tanımlanır.
2 Besin öğelerinin sindirim sistemindeki akıbeti anlaşılır.
3 İnsan vücudun enerji mekanizmalarının nasıl çalıştığı ve düzenleyici sistemlerin detayları anlaşılır.
4 Egzersiz öncesinde ve sonrasında protokoller doğrultusunda sporcunun nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
5 Egzersiz ve sporda hidrasyonun önemi anlaşılacak, konuyla ilgili takip edilmesi protokoller öğrenilecektir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Egzersiz ve Sporda Beslenme Giriş Besinler ve Sindirim Sistemi Makrobesin Öğelerinin Sindirimi -Karbonhidratlar-Yağlar-Proteinler Mikrobesin Öğelerinin Sindirimi - Vitaminler ve Mineraller ve Su Enerji Metabolizması Egzersiz Öncesi ve Sonrası Beslenme Egzersiz ve Sporda Enerji Dengesi Karbonhidrat Metabolizması ve Gereksinimleri Yağ Metabolizması ve Gereksinimleri Protein Metabolizması ve Gereksinimleri Ergojenik Destekler Hidrasyon


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Egzersiz ve Sporda Beslenme Giriş
2 Besinler ve Sindirim Sistemi: Gastrointestinal sistem, tükettiğiniz tüm yiyecek ve içeceklerin işlenmesinden ve elde edilen besinlerin dokulara taşınması için kana verilmesinden sorumludur. Bu bölüm normal GI işlevini, sporcuların yaşadığı ortak sorunları ve olası çözümleri tartışmaktadır.
3 MAKROBESİNLER:Karbonhidratlar-Yağlar-Proteinler Enerji substratları (karbonhidrat, protein ve yağ) hakkındaki gerçekleri, bunların farklı alım miktarlarının atletik çabayı nasıl etkilediğini ve önerilen alımların performansınızı nasıl optimize edebileceği öğrenilecek.
4 Mikrobesinler: Vitaminler ve Mineraller ve Su Egzersiz, vitamin ve mineral ihtiyacını artırır. Yeterli vitamin ve mineral alımını sağlamanın en iyi yollarının yanı sıra yetersiz veya aşırı alımın olası sonuçları öğrenilecektir.
5 Spesifik Enerji Sistemleri için Beslenme Stratejileri Anaerobik ve Aerobik Enerji Sistemleri
6 Besin ve Sıvı Alımı Zamanlaması -1 Hem besin hem de sıvı dengesi, optimum vücut kompozisyonu, ağırlık ve atletik performans elde etmek için kritik öneme sahiptir. Bu bölüm, besin ve sıvı alımının ihtiyaca uyan bir şekilde zamanlanmasının önemini tartışır, böylece doku gereksinimleri gerçek zamanlı olarak karşılanır.
7 Besin ve Sıvı Alımı Zamanlaması -2: Hem besin hem de sıvı dengesi, optimum vücut kompozisyonu, ağırlık ve atletik performans elde etmek için kritik öneme sahiptir. Bu bölüm, besin ve sıvı alımının ihtiyaca uyan bir şekilde zamanlanmasının önemini tartışır, böylece doku gereksinimleri gerçek zamanlı olarak karşılanır.
8 Oksijen Taşınması ve Kullanımı: Oksijenin çalışan kaslara iletilmesi performans için çok önemlidir. Bu bölüm, oksijen taşınması ve kullanımı ve oksidatif sistemin besinlerin dahil olduğu birçok bölümü ile ilgili konuları gözden geçirmektedir.
9 Ergojenik Destekler: Ergojenik yardımcı maddeler, atletik performansı iyileştirmeyi amaçlayan maddelerdir, ancak çok azı aslında belirtildiği gibi çalışır. Bu yardımcıların metabolik temelleri, nasıl çalıştıkları ve neden çözdüklerinden daha fazla soruna neden olabilecekleri öğrenilecektir.
10 Sıvılar ve Elektrolitler Sıvı dengesini korumak, atletik performansı sürdürmek için çok önemlidir. Sporcunun fiziksel aktivite kapasitesini optimize edecek hidrasyon stratejileri öğrenilecektir.
11 Anti-Enflamasyon ve Kas Sağlığı için Stratejiler: Egzersiz, eğitimi engelleyebilecek enflamatuar bir olaydır. Bu bölüm, belirli yiyecekler ve besinler için ve iltihaplanmayı azaltmak ve kas iyileşmesini iyileştirmek için ne zaman tüketilmeleri gerektiği konusunda öneriler sunar.
12 Spesifik Spor Branşları için Beslenme Planları: Güç ve Hız Gerektiren Sporlar, Dayanıklılık Gerektiren Sporlar, Birleşik Güç ve Dayanıklılık Gerektiren Sporlar

Ders Slaytları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Takım/Grup Çalışması 1 20
Proje Sunma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Rapor Hazırlama 1 20
Rapor Sunma 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Rapor Hazırlama 2 10 20
Rapor Sunma 2 5 10
Proje Hazırlama 2 10 20
Proje Sunma 2 5 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 94

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5 2 3 4 5 5 3 4 3 5 5 4 5 5 4 1 1
ÖÇ 2 5 3 3 4 4 4 3 4 3 5 5 4 5 4 4 3 1
ÖÇ 3 5 4 5 4 5 5 4 5 4 4 5 4 5 5 4 3 1
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 4 5 5 4 4 1
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 4 5 4 4 4 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek