GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGRF431 Özgün Kitap Tasarımı Seçmeli Ders Grubu 4 7 6.00 3.00

Lisans



1. Kitap tasarımının temel ilkelerini kavratmak. 2. Tipografik yaklaşım ve okunabilirlik ölçütlerini öğretmek. 3. Sayfa düzeni ve sayfa örgülerini, Kitap üretim teknolojisi hakkında bilgilendirme



1 Tasarım problemlerini kitap formatında çözme aşamasını tanıyacaktır.
2 Problemi analiz eder ve gerekli araştırmaları yapar.
3 Eskiz ve maketlerle olası çözümlere dair fikir üretir.
4 Geliştirilen fikirleri uygulamada çeşitli basım ve çoğaltım tekniklerini etkin olarak kullanabilecektir.

Birinci Öğretim



Yok


Kitap tasarımının temel ilkeleri. Tipografik yaklaşım ve okunabilirlik ölçütleri. Sayfa düzeni ve sayfa örgüleri. Ciltleme yöntemleri. Kitap üretim teknolojisi.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Kitap türlerinin tanıtılması. Kitap, yazar, yayınevi ilişkileri ve editoryal süreçler hakkında bilgilendirme. Baskının tarihçesine giriş. Terimleri kavrama.
2 Baskının tarihçesi ve Incunabulum. Kitabın geçmişten günümüze tarihsel evreleri. Ülkelere göre stil gelişimleri. Türkiye ve uluslararası kitap tasarımcılarını tanıma, örnekleri inceleme ve özgün normlar üzerinden değerlendirmeler.
3 Kitabın baskı öncesi hazırlık süreçleri ve kontrol işlemleri. Kapak, forma, trase, mizanpaj, font ve dizin yöntemlerini kavramak. Örnek Video ve görseller izleme ve değerlendirme. Terimleri öğrenme.
4 Özel üretim kitaplar için cilt uygulamaları, kapak hazırlama ve takma işlemleri. Özgün sayfalar yaratma fikirleri için Pop-up, origami, kitap oymacılığı, DQP ve 3D görseller vb. özgün arayışları tanıma .Örneklerle izleme.
5 Malzeme seçenekleri ve olanakları. Fantezi kağıt türleri, duvar kağıtları, kumaş, PVC filmler, ahşap kaplama levhaları, deri vb esnek, dokulu ve farklı yüzey etkili malzemeler. Yenilikçi ve buluşçu yaklaşımlar geliştirmek için örnekler ve videolar izleme. Terimleri öğrenme.
6 Temadan hareket ederek özgün kitap tasarlama fikirleri ve Workshop. Özgün kitapta görsel hiyerarşi. Temanın tipografi, fotoğraf ve illüstrasyon ile tekil ve sentez ilişkileri.
7 Ara Sınav
8 Özgün bir kitapta izlenebilirlik, algılama, sürdürülebilir okuma ve satın alma yaklaşımları. Kitapta stimülasyon ve itici reaksiyon kavramları. Kitabın içinde yer alan yasal, yazar, uluslar arası norm vb. enformasyonları ve yerleşim hiyararşisi. Bandrol, ISBN, Copyright vb terimleri öğrenmek.
9 Kapak görseli yaratmada temel ölçüler, farklı yaklaşımlar. Fontların ve renklerin beden dillerini öğrenmek. Fontun tipografiye, dizgiye ve sütuna dönüştürümesindeki pratik çözümler. Kitapta kaligrafi uygulamaları, farklı mizanpaj ve marj yaklaşımları. Örnek videoların izlenmesi.
10 Kitabın ‘günceli ve geleceği’ üzerine bir oturum: E-kitap; kitaplığın sonu mu? Okuyucu geleneği, eğilimleri ve sadakat, Yazarda; erişim, yayıncıda; varolma sorunları, K-Kitap vb. konuların tartışılması, tespit yapabilme, bakış açısı geliştirme ve öneriler oluşturma.
11 Kitap hazırlamada kullanılan grafik programlarını tanımak. Sayfa hazırlama, PDF, JPG, TIFF, EPS, RGB, CMYK, Tire DPI. Nötr, PMS ve Renk yönetim panelini ve kavramlarını tanıma.
12 Özgün kitap yaratmada, özgün baskı sanatının yeri. Exlibris’ in kitap için önemi ve tarihsel süreci. Örnekler. Farklı kitap yüzey ve formlarına baskı için kullanılan serigrafi, tampon, transfer, hologram vb baskıları tanıma. Uygulama sahaları ve örnekleri inceleme, değerlendirme.
13 Kitap için Pop-up, kirigami ve DQP-pilyajlı form yapımı, becerileri geliştirme ve örnek uygulamaları inceleme.
14 Tüm özgün kitap tasarlama bilgilerinin gözden geçirme, soruların cevaplanması. Mesleki kariyer Önerileri.

1. Kitap Sanatı. Peter Koch. David Juri. Amazon Yay.2008 2. El yapım/letterPress. David Juri. Amazon Yay. 2011 3. Yeni Tipografik Tasarım. Roger Fawcet. 2009 4. Tasarımı Anlamak. Nigan Beyazıt. İdeal Kültür Yay.





Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
ÖÇ 1 5 5 3 5 3 5 3 5 5 5 4 5 4 2
ÖÇ 2 3 5 5 4 5 5 4 3 4 5 4 5 4
ÖÇ 3 5 4 4 5 5 4 5 5 5 5 4 4 5 4 4 5
ÖÇ 4 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek