| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
|---|---|---|---|---|---|---|
| ESBK121 | Siyaset Bilimine Giriş | Ders | 1 | 1 | 5.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin temel amacı, öğrencilere siyaset bilimi disiplinindeki temel kavram ve teorileri anlamaları için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Doç. Dr. Tacettin Gökhan ÖZÇELİK
| 1 | Öğrenciler siyaset biliminin temel kavramlarını öğrenir. |
| 2 | Siyaset bilimi disiplinindeki temel teorik yaklaşımları eleştirel biçimde ele almayı öğrenir. |
| 3 | Öğrenciler modern devlet kuramlarını ve bu kuramların işleyiş biçimlerini öğrenir. |
| 4 | Öğrenciler siyaset biliminde siyasal aktörlerin rollerini, etkilerini ve çatışma şekillerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Bu dersin ön koşulu yoktur
Yoktur
Siyasal sistem, siyasal rejim, ideoloji, demokrasi, devlet, millet ve vatandaşlık, küresel siyaset, ulus-altı siyaset, siyasal kültür, egemenlik, temsil, seçimler ve oy verme, siyasal partiler ve parti sistemleri
| Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
|---|---|---|---|
| 1 | Siyaset Bilimine Giriş, derste işlenecek temel kavramlar ve dersin içeriğiyle ilgili ön bilgi. | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Ön hazırlık gerektirmemektedir. |
| 2 | Siyaset Nedir? 1 | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - sayfa 1-27) |
| 3 | Siyaset Nedir? 2 | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - Sayfa 1-27) |
| 4 | Siyaset Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisi | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Ders Notu) |
| 5 | Siyasetin Kavramları, Kurumları. | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Hague- Harrop - sayfa 13-31) |
| 6 | Örgütlü İktidar Olarak Devlet ve Siyasal Sistemler. | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - Sayfa 60-84/118-144) |
| 7 | Siyasal Sistem, Siyasal Kurumlar | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma.(Hague- Harrop - sayfa 343-365) |
| 8 | İşlenen konuların genel tekrarı. | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Yukarıda belirtilen kaynak ve sayfa aralıkları) |
| 9 | Demokrasi Kavramı | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - Sayfa 85-117) |
| 10 | Siyasal Düşünceler ve İdeolojiler | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - Sayfa 28-59) |
| 11 | Siyasal Güçler. Küresel Siyaset | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Hague- Harrop - sayfa 155-170) |
| 12 | Siyasal Katılım | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - Sayfa 279-332) |
| 13 | Küresel Siyaset | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Heywood - Sayfa 167-190) |
| 14 | Dersin genel tekrarı | Anlatım, Açıklama, Tartışma, Soru Cevap. | Geçen hafta dersinin notlarının incelenmesi ve kaynaklar üzerinden okuma yapma. (Yukarıda belirtilen kaynak ve sayfa aralıkları) |
Heywood, A. (2022). Siyaset. İstanbul: Felix Kitap. Öztekin, A. (2016). Siyaset Bilimine Giriş. 10. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi. Taşkın, Y. (2014). Siyaset: Kavramlar, Kurumlar, Süreçler. 1. Baskı. İstanbul: İletişim Yayınları. Kapani, M. (2017). Politika Bilimine Giriş. Ankara: BB101 Yayınları. Hague, R, Harrop, M. (2016). Siyaset Bilimi, Ankara: Dipnot yayınları Özçelik, T. G. (2021). Yerel Demokraside Temsil ve Katılım, International Journal of Social Inquary.
Bu derste ders anlatım tekniği ile ders işlenecektir. Sanal Kampüs üzerinden ders notları yüklenecek, videolar ve destekleyici materyaller gerekli oldukça paylaşılacaktır. 1 Ara Sınav, 1 Final Sınavı şeklinde değerlendirme yapılacaktır. Derse devamsızlık (minimum %70) zorunludur. Derse devam etmeyen öğrenciler NA (Devamsız) notu alır.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Gerekmemektedir.
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 13 | 3 | 39 |
| Tartışma | 14 | 1 | 14 |
| Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
| Bireysel Çalışma | 13 | 1 | 13 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
| Okuma | 14 | 2 | 28 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 117 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 1 |
| ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 1 | 3 | 2 | 3 | 3 | 1 |
| ÖÇ 3 | 5 | 4 | 2 | 2 | 3 | 1 | 3 | 3 | 1 |
| ÖÇ 4 | 5 | 4 | 2 | 2 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 |