Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
GET03010 | Beslenme ve Sağlıklı Yaşam | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 5.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Öğrencilerin; İnsan organizmasının bütünlüğünü ve yaşamını sürdürmesi için temel gereksinimlerini tanımlayan ve bu bilgiler doğrultusunda bireylerde sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesi, yaşam tarzının iyileştirilmesi bir anlamda sağlıklarının korunmasını kendi görevleri olarak algılamalarını ve bunun sonucunda riskli davranışlardan kaçınarak sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışları kazanmalarını ve uygulamalarını amaçlar.
Öğr. Gör. Hilal Konak
1 | Yeterli ve dengeli beslenmeyi ifade edebilecektir. |
2 | Beslenme ile ilgili bazı kavramları inceler. |
3 | Besin ögeleri hakkında bilgi sahibi olur. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarını öğrenir. |
4 | Vücut kompozisyonu ve vücut kompozisyonu saptama yöntemlerini öğrenir. |
5 | Obezite ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Dersin tanımı, planı, Yeterli ve dengeli beslenme, beslenme ile ilgili temel kavramları, sağlıklı metabolizma, kronik hastalıklar ve beslenme ilişkisi, beslenme ve diyetetikte güncel konular
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ile ilgili Bazı Kavramlar ve Yeterli-Dengeli Beslenme | ||
2 | Besin Öğeleri | ||
3 | Obezite ve Beslenmeye Bağlı Bazı Kronik Hastalıklar | ||
4 | Kronik Hastalıklar ve Beslenme İlişkisi (kardiyovasküler hastalıklar) | ||
5 | Kronik Hastalıklar ve Beslenme İlişkisi (Hipertansiyon) | ||
6 | Kronik Hastalıklar ve Beslenme İlişkisi (Diyabet) | ||
7 | Fonksiyonel besinler ve sağlık etkileri | ||
8 | ara sınav | ||
9 | Besin Güvenliği ve İlkeleri | ||
10 | Tüketimi Azaltılması Gereken Besinler | ||
11 | Tüketimi Artırılması Gereken Besinler | ||
12 | Dijital sağlık | ||
13 | Nutrigenetik | ||
14 | Beslenme ve diyetetikte güncel konular- Popüler diyetler ve mikrobiyota etkisi | ||
15 | Final Sınavı |
1. Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., Merdol-Kutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi 2.Uluslararası Beslenme ve Diyet Dergileri (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J ClinNutr vb.) 3. Bulduk, S. ve Bulduk, E. Ö. (2019). Beslenme ve sağlık. Ankara: Nobel Yayıncılık. 4. Aktümsek, A., Güler, G. Ö., Çakmak, Y. S., Zengin, G. ve Uysal, Ş. (2019). Beslenme ilkeleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 4 | 52 |
Problem Çözümü | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Ev Ödevi | 4 | 4 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 136 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||
ÖÇ 5 |