Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
NBES202 | Besin Kimyası ve Analizleri II | Ders | 2 | 4 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmek.
Dr. Öğr. Üyesi Kamil Serkan Uzyol
1 | Vitaminlerin özelliklerini sıralar. |
2 | Gıdaların raf ömrünü sınırlayan başlıca kimyasal reaksiyonları yorumlar. |
3 | Besinlerin kimyasal analizlerinde uygulanan temel laboratuvar tekniklerini uygular. |
4 | Çözeltilerin konsantrasyonlarını hesaplar. |
5 | Besinlerdeki nem oranı ve kuru madde miktarlarını hesaplar. |
6 | Besinlerdeki su aktivitesini hesaplar. |
7 | Besinlerin kimyasal içeriklerini açıklar |
8 | Besinlerin işlenmesi esnasında meydana gelen temel kimyasal reaksiyonları açıklar |
Birinci Öğretim
Yok
Protein, karbonhidrat ve lipitlerin kimyası ve analizi, Su, vitamin ve minerallerin kimyası ve analizi, Besin İşleme sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar (Maillard reaksiyonu, karamelizasyon vb.).
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Besin kimyasına giriş | |||
2 | Suyun besinlerdeki önemi, yapısı ve fonksiyonları | |||
3 | Karbonhidratların kimyasal yapısı | |||
4 | Karbonhidratların sınıflandırılması ve özellikleri | |||
5 | Proteinlerin kimyasal yapısı | |||
6 | Proteinlerin sınıflandırılması ve özellikleri | |||
7 | Lipidlerin kimyasal yapısı | |||
8 | ARA SINAV | |||
9 | Lipidlerin sınıflandırılması ve özellikleri | |||
10 | Mineral maddelerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları | |||
11 | Mineral maddelerin özellikleri | |||
12 | Vitaminlerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları | |||
13 | Vitaminlerin özellikleri | |||
14 | Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin sistemleri | |||
15 | GENEL TEKRAR | |||
16 | FİNAL |
Demirci M. (2008). Gıda Kimyası, 4.baskı. Onur Grafik, İstanbul. Bilişli A. (2015). Gıda Kimyası, 3.baskı. Sidas Yayıncılık, İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 80 |
Rapor | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 4 | 52 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Rapor | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 153 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |
ÖÇ 7 |
ÖÇ 8 |