| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
|---|---|---|---|---|---|---|
| NBES202 | Besin Kimyası ve Analizleri II | Ders | 2 | 4 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmek.
Dr. Öğr. Üyesi Kamil Serkan Uzyol
| 1 | Vitaminlerin özelliklerini sıralar. |
| 2 | Gıdaların raf ömrünü sınırlayan başlıca kimyasal reaksiyonları yorumlar. |
| 3 | Besinlerin kimyasal analizlerinde uygulanan temel laboratuvar tekniklerini uygular. |
| 4 | Çözeltilerin konsantrasyonlarını hesaplar. |
| 5 | Besinlerdeki nem oranı ve kuru madde miktarlarını hesaplar. |
| 6 | Besinlerdeki su aktivitesini hesaplar. |
| 7 | Besinlerin kimyasal içeriklerini açıklar |
| 8 | Besinlerin işlenmesi esnasında meydana gelen temel kimyasal reaksiyonları açıklar |
Birinci Öğretim
Yok
Protein, karbonhidrat ve lipitlerin kimyası ve analizi, Su, vitamin ve minerallerin kimyası ve analizi, Besin İşleme sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar (Maillard reaksiyonu, karamelizasyon vb.).
| Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Besin kimyasına giriş | |||
| 2 | Suyun besinlerdeki önemi, yapısı ve fonksiyonları | |||
| 3 | Karbonhidratların kimyasal yapısı | |||
| 4 | Karbonhidratların sınıflandırılması ve özellikleri | |||
| 5 | Proteinlerin kimyasal yapısı | |||
| 6 | Proteinlerin sınıflandırılması ve özellikleri | |||
| 7 | Lipidlerin kimyasal yapısı | |||
| 8 | ARA SINAV | |||
| 9 | Lipidlerin sınıflandırılması ve özellikleri | |||
| 10 | Mineral maddelerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları | |||
| 11 | Mineral maddelerin özellikleri | |||
| 12 | Vitaminlerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları | |||
| 13 | Vitaminlerin özellikleri | |||
| 14 | Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin sistemleri | |||
| 15 | GENEL TEKRAR | |||
| 16 | FİNAL |
Demirci M. (2008). Gıda Kimyası, 4.baskı. Onur Grafik, İstanbul. Bilişli A. (2015). Gıda Kimyası, 3.baskı. Sidas Yayıncılık, İzmir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 80 |
| Rapor | 1 | 20 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
YOK
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 13 | 4 | 52 |
| Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
| Rapor | 14 | 1 | 14 |
| Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 153 | ||
| ÖÇ 1 |
| ÖÇ 2 |
| ÖÇ 3 |
| ÖÇ 4 |
| ÖÇ 5 |
| ÖÇ 6 |
| ÖÇ 7 |
| ÖÇ 8 |