Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EGST322 | Moleküler Gastronomi | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Moleküler gastronominin temel amacı mevcut durumu iyileştirmek, yenilikleri keşfetmek, yemek hazırlamanın ve pişirmenin yeni yöntemlerini geliştirmektir. Aynı zamanda hazırlanan ürünlerin lezzetinin istikrarlı kalmasını sağlamak için gastronomi biliminin yeni araştırma alanlarından biri haline gelmiştir
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şanlı Ak, Öğr. Gör. Selçuk Karaçam
1 | Yiyeceklerin pişirme esnasında birbirlerine dönüşümlerini incelenir |
2 | pişirme sırasında yiyeceklerde ve içeceklerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler bilimsel olarak incelenir |
3 | farklı şekil ve tatlarda hazırlayarak sunmak olarak da tanımlanabilen özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir tekniktir. |
4 | mutfağın teknik bileşeni keşfedilir |
5 | bilimsel olarak mutfak faaliyetlerinin sanat bileşenini keşfetmek |
6 | Yeni ürün ve ürün hazırlama yöntemleri geliştirmek |
Birinci Öğretim
Yok
Moleküler gastronomi, pişirme sırasında yiyeceklerde ve içeceklerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimleri bilimsel olarak inceler. Yemeğin bilimsel araştırmasıdır.
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | moleküler gastronomi nedir? | |||
2 | Moleküler gastronominin oluşum süreci | |||
3 | Kullanılan ekipmanlar ve kullanım Şekilleri | |||
4 | kullanılan malzemeler | |||
5 | Sıvı Nitrojen Kullanımı | |||
6 | Emülsifikasyon | |||
7 | Jelatinasyon | |||
8 | Ara Sınav | |||
9 | Sifon kullanımı | |||
10 | küre formuna getirme | |||
11 | Transglutaminaz kullanımı | |||
12 | köpük oluşumu | |||
13 | Moleküler ürünleri saklama yöntemleri | |||
14 | Moleküler malzeme kullanmadan ürünleri moleküler forma getirme | |||
15 | Final |
moleküler gastronomi-Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aksoy, Kübra Özel, Gülistan Sezgi Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor- Herve This
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Ev Ödevi | 1 | 23 | 23 |
Toplam İş Yükü (saat) | 141 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |