Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EGST321 | Fransız Mutfağı Uygulamaları | Ders | 3 | 5 | 7.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Fransa mutfak kültürlerinin oluşumunda coğrafya, tarih ve kültürel sistemlerin rolünü öğrenmek; bu mutfakların özel mutfak tekniklerini ve çeriklerini tanımak
1 | Fransız mutfağının özelliklerini açıklar |
2 | Fransa bölgesel mutfak özelliklerini açıklar |
3 | Fransız mutfağı tekniklerini açıklar ve uygulama yapabilir. |
4 | Fransız mutfağı temel reçetelerini açıklar ve uygular |
5 | Fransa mutfağına Aoc(Appelation d'Origine Controlee ) ürünler hakkında bilgi sahibidir |
Birinci Öğretim
Yok
Fransa'da yemek modellerini şekillendiren coğrafi, iklimsel ve tarihsel etkilere odaklanan mutfakların incelenmesi; Frransa ve bölgesel mutfaklarının hazırlanması, tatması ve değerlendirilmesini içerir
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Tanışm, izlence hakkında bilgilendirme ve Fransız mutfağı ve Tarihi hakkında tartışma. | |||
2 | Yahni yapma (Provans usulü) | Karnabahar Polonez Sığır Yahni Kereviz püresi | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
3 | Deniz ürünleri ve pie lar | Çavdar hamuruyla dereotlu somon kiş Fırınlanmış karnabahar ve kestane | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
4 | Yahni yapma (Normandiya usulü) | Bal kabağı bisque (kremalı çorbası) Dana blanket Krepe suzette | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
5 | Hafif ateşte pişirme, Yahni yapma (Burgonya usulü) | Soğan çorbası graten Burguniya usulü sığır yahnisi Yaban turplu patates püresi | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
6 | Tavada kızartma, Poşe etme (hafif suda pişirme) | Vierge soslu somon Poire belle Hélène (Belle Hélène usulü armut) | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
7 | Piperad (Bask usulü) | Bask usulü tavuk Krep suzet | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
8 | Vize Sınavı | |||
9 | Çorba yapımı, Hafif ateşte pişirme | Vişisuaz çorbası Kuzu navarin ve patates püresi | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
10 | Fırınlama ve Marine etme, Yahni yapma | Tart flambe (Elzas usulü ince pizza) Coq au vin | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır. |
11 | Sufle yapımı, Tavada kızartma, Derin yağda kızartma | İsviçre sufle Sirkeli soslu tavuk Dofin patates | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır |
12 | Yıl Başı Tatili | |||
13 | Ekmek yapımı, Yavaş pişirme, Muhallebi yapımı | Çıtır baget Rezene ve borlotti fasulyeli güveç Paris Flanı (muhallebisi) | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır |
14 | Poşe etme, Sos yapımı, Mühürleme | Melba tost ve ruyi soslu Bouillabaisse (Marsilya usulü) Patates dauphinoise ve sotelenmiş kara lahana ile biberli biftek | Şef demonstrasyonları Uygulamalı pratik eğitim Tarif uygulaması Grup çalışması Haftalık değerlendirmeler | Derse gelmeden önce, ders materyalleri temin edilmeli ve okunmalıdır |
Auguste Escoffier(1903) A guide to modern cookery La Varenne's (1615) The French Cook; The French Pastry Chef; The French Confectioner. Paul Bocuse (1977) Paul Bocuse's French Cooking Prosper Montagné (1938 ) Larousse Gastronomique
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 8 | 4 | 32 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 1 | 10 | 10 |
Takım/Grup Çalışması | 3 | 10 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 170 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |