Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES301 | Toplu Beslenme Sistemleri I | Ders | 3 | 5 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek.
Dr.Öğr.Üyesi Rabia Nur Kocamış
1 | Güvenli, sağlıklı ve hijyenik besini tanımlar. |
2 | Menü planlaması yaparken bireylerin veya grupların çevresel durumları, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumlarına göre çıkarımlarda bulunur. |
3 | Toplam kalite yönetimini tanımlar. |
4 | Yönetim ve organizasyonu tanımlar. |
5 | İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını destekler. |
6 | Standart yemek tariflerini düzenler. |
Birinci Öğretim
Yok
Bu ders; Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri. Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon, Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri. TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi, TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları, TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı, Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler, Yeni Teknoloji, Menü Yönetim ve Denetimi I, Menü Yönetim ve Denetimi II, Standart Yemek Tarifeleri, TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları, Satın Alma Teknikleri, Depolama İlkeleri, Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği; konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Toplu Beslenme Sistemlerinin Tanımlanması | |||
2 | Toplu Beslenme Sistemlerinin Sınıflandırılması | |||
3 | Yönetim ve Organizasyon | |||
4 | Toplam Kalite Yönetim | |||
5 | Personel Yönetimi | |||
6 | İş Sağlığı ve Güvenliği | |||
7 | Mutfak Planlama | |||
8 | Ara Sınav | |||
9 | Standart Yemek Tarifleri | |||
10 | Menü Planlama ve Farklı Menü Tipleri | |||
11 | Menü Planlama ve Farklı Menü Tipleri | |||
12 | Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler | |||
13 | Araç-Gereç Seçimi | |||
14 | Satın Alma Ve Depolama | |||
15 | Final Sınavı |
Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP, Yrd.Doç.Dr. Murat Baş, 2004, Ankara Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing.2002 Selection and Procurement for the Hospitality Industry, Fifth Edition,John Wiley & Sons Inc, London Prof. Dr. Yasemin Beyhan; Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu, Ankara Nobel Tıp Yayınları, ISBN 9786256448322, 2023. Toplu Beslenme Sistemleri, Saniye Bilici, Murat Baş, 2021, Ankara T.C. Sağlık Bakanlığı TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ (TOPLU TÜKETİM YERLERİ) İÇİN ULUSAL MENÜ PLANLAMA VE UYGULAMA REHBERİ, Ankara, 2020.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 4 | 52 |
Proje Hazırlama | 13 | 1 | 13 |
Proje Sunma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Toplam İş Yükü (saat) | 153 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |