GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EBES301 Toplu Beslenme Sistemleri I Ders 3 5 6.00 3.00

Lisans


Türkçe


Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek.


Dr.Öğr.Üyesi Rabia Nur Kocamış


1 Güvenli, sağlıklı ve hijyenik besini tanımlar.
2 Menü planlaması yaparken bireylerin veya grupların çevresel durumları, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumlarına göre çıkarımlarda bulunur.
3 Toplam kalite yönetimini tanımlar.
4 Yönetim ve organizasyonu tanımlar.
5 İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını destekler.
6 Standart yemek tariflerini düzenler.

Birinci Öğretim



Yok


Bu ders; Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri. Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon, Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri. TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi, TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları, TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı, Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler, Yeni Teknoloji, Menü Yönetim ve Denetimi I, Menü Yönetim ve Denetimi II, Standart Yemek Tarifeleri, TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları, Satın Alma Teknikleri, Depolama İlkeleri, Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği; konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Toplu Beslenme Sistemlerinin Tanımlanması
2 Toplu Beslenme Sistemlerinin Sınıflandırılması
3 Yönetim ve Organizasyon
4 Toplam Kalite Yönetim
5 Personel Yönetimi
6 İş Sağlığı ve Güvenliği
7 Mutfak Planlama
8 Ara Sınav
9 Standart Yemek Tarifleri
10 Menü Planlama ve Farklı Menü Tipleri
11 Menü Planlama ve Farklı Menü Tipleri
12 Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler
13 Araç-Gereç Seçimi
14 Satın Alma Ve Depolama
15 Final Sınavı

Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP, Yrd.Doç.Dr. Murat Baş, 2004, Ankara Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing.2002 Selection and Procurement for the Hospitality Industry, Fifth Edition,John Wiley & Sons Inc, London Prof. Dr. Yasemin Beyhan; Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu, Ankara Nobel Tıp Yayınları, ISBN 9786256448322, 2023. Toplu Beslenme Sistemleri, Saniye Bilici, Murat Baş, 2021, Ankara T.C. Sağlık Bakanlığı TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ (TOPLU TÜKETİM YERLERİ) İÇİN ULUSAL MENÜ PLANLAMA VE UYGULAMA REHBERİ, Ankara, 2020.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 13 4 52
Proje Hazırlama 13 1 13
Proje Sunma 13 2 26
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 13 3 39
Toplam İş Yükü (saat) 153

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek