Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES204 | Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları II | Ders | 2 | 4 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Bu ders öğrenciye beslenmenin temel ilkelerini öğretmeyi ve beslenme bilimine mutfak ortamında girişi amaçlar. Makro ve mikro besin öğelerinin kapsamlı olarak öğrenilmesini (kimyasal yapıları, vücuttaki kullanımı, sindirimi ve emilimi vs.) amaçlar. Her besin öğesinin pişirme tekniklerini mutfakta uygulamalı olarak göstermeyi amaçlar.
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şanlı Ak
1 | Yaşam döngüsü boyunca beslenmenin büyüme ve sağlıktaki rolünü hatırlar. |
2 | Diyet kaynaklarının alım seviyeleri ve fizyolojik etkisi konusunda neden-sonuç ilişkisi kurar. |
3 | Besin gereksinimlerinin biyolojik belirleyicileri ve bireylerde ve popülasyonlarda besin durumunu değerlendirebilir. |
4 | Temel besin maddelerinin günlük gereksinim miktarını farklı bireyler için hesaplar. |
5 | Ulusal besin rehberlerini kullanarak enerji ve besin öğesi alımı, fiziksel aktivite gibi konularda çıkarımda bulunabilir. |
Birinci Öğretim
-
-
Protein, enerji ve insan popülasyonunda sağlık ve hastalıkların belirleyicileri olan başlıca vitamin ve minerallerin fizyolojik gereksinimleri ve işlevlerine entegre bir genel bakış sağlar.
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
4 | Besin Gruplarına Genel Bakış | Besin Gruplarına Genel Bakış | ||
8 | Besin Hazırlığı ve Tarifelere Genel Bakış | Besin Hazırlığı ve Tarifelere Genel Bakış | ||
12 | Ekmek ve Tahıllar | Ekmek ve Tahıllar | ||
16 | Süt ve Süt Ürünleri | Süt ve Süt Ürünleri | ||
20 | Et Grubu (Yumurta) | Et Grubu (Yumurta) | ||
24 | Ara Sınav | Ara Sınav | ||
28 | Et Grubu (Et, Tavuk, Balık) | Et Grubu (Et, Tavuk, Balık) | ||
32 | Et Grubu (Kurubaklagiller) | Et Grubu (Kurubaklagiller) | ||
36 | Yağlar | Yağlar | ||
40 | Sebze ve Meyveler | Sebze ve Meyveler | ||
44 | Şeker, Bal, Pekmez | Şeker, Bal, Pekmez | ||
48 | Su ve İçecekler | Su ve İçecekler | ||
52 | Final Sınavı | Final Sınavı |
Kaynak kitaplar ve öğretim elemanı ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 1 | 25 | 25 |
Laboratuvar | 1 | 25 | 25 |
Soru-Yanıt | 1 | 10 | 10 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 18 | 18 |
Gözlem | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |