GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EBES202 Besin Kimyası ve Analizleri II Ders 2 4 4.00 3.00

Lisans


Türkçe


Gıda bileşenleri, bu bileşenlerin kimyasal yapıları ve çeşitli gıda gruplarının kimyasal özellikleri ve gıdaların özelliklerinin belirlenmesi konusunda, başlıca kimyasal ve fiziksel analitik metodların ayrıntılı olarak öğretilmesini amaçlar.


Dr. Öğr. Üyesi Kamil Serkan Uzyol


1 Gıdaların kalitesini etkileyen faktörleri örneklendirir.
2 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analitik yöntemleri tanımlar.
3 Gıda pigmentlerinin yapı ve görevlerini, gıda ve gıda katkı maddelerinde bulunan tat ve koku faktörlerini özetler.
4 Meyveler ve sebzeler, yumurta,et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri,baklagiller, çay, kahve , kakao ve çikolata gibi bazı besin gruplarının yapısını tanımlar.
5 Meyveler ve sebzeler, yumurta,et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri,baklagiller, çay, kahve , kakao ve çikolata gibi bazı besin gruplarının işlevlerini ana hatlarıyla gösterir.
6 Genetik olarak işlenmiş besinler hakkında değelendirmede bulunur.

Birinci Öğretim



-


Gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri, işlevi ve analizi.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
4 Gıda Kalitesini Etkileyen Faktörler Gıda Kalitesini Etkileyen Faktörler
8 Gıda Kalitesinin Değerlendirilmesi İçin Kullanılan Analitik Yöntemler Gıda Kalitesinin Değerlendirilmesi İçin Kullanılan Analitik Yöntemler
12 Gıda Kalitesinin Değerlendirilmesi İçin Kullanılan Analitik Yöntemler Gıda Kalitesinin Değerlendirilmesi İçin Kullanılan Analitik Yöntemler
16 Doğal Gıda Pigmentleri Doğal Gıda Pigmentleri
20 Gıdalarda Tat Ve Koku Faktörleri Gıdalarda Tat Ve Koku Faktörleri
24 Besin Katkı Maddesi; Gıda Renklendirici, Gıda Koruyucuları Vb. Besin Katkı Maddesi; Gıda Renklendirici, Gıda Koruyucuları Vb.
28 İşlevsel Yemekler; Tanımlar ve Probiyotikler İşlevsel Yemekler; Tanımlar ve Probiyotikler
32 Ara Sınav Ara Sınav
36 İşlevsel Yemekler; Genetik Olarak Değiştirilmiş Gıdalar İşlevsel Yemekler; Genetik Olarak Değiştirilmiş Gıdalar
40 Soya, Mısır Ve Buğdayın Yapıları Ve Fonksiyonları Soya, Mısır Ve Buğdayın Yapıları Ve Fonksiyonları
44 Yumurta, Süt Ve Süt Ürünlerinin Yapıları Ve Fonksiyonları Yumurta, Süt Ve Süt Ürünlerinin Yapıları Ve Fonksiyonları
48 Et Ve Et Ürünlerinin Yapıları Ve Fonksiyonları Et Ve Et Ürünlerinin Yapıları Ve Fonksiyonları
52 Bakliyat Yapıları ve Fonksiyonları Bakliyat Yapıları ve Fonksiyonları
56 Çay, Kahve, Kakao ve Çikolatanın Yapıları Ve İşlevleri Çay, Kahve, Kakao ve Çikolatanın Yapıları Ve İşlevleri
60 Final Sınavı Final Sınavı

Gıda Kimyası. Mustafa tayar, Recep Çıbık. Dora yayıncılık



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 13 4 52
Uygulama/Pratik 1 8 8
Takım/Grup Çalışması 1 25 25
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 99

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek