GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EBES205 Besin Kimyası ve Analizleri I Ders 2 3 4.00 3.00

Lisans


Türkçe


Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmek.


Dr. Öğr. Üyesi Kamil Serkan Uzyol


1 Vitaminlerin özelliklerini sıralar.
2 Gıdaların raf ömrünü sınırlayan başlıca kimyasal reaksiyonları yorumlar.
3 Besinlerin kimyasal analizlerinde uygulanan temel laboratuvar tekniklerini uygular.
4 Çözeltilerin konsantrasyonlarını hesaplar.
5 Besinlerdeki nem oranı ve kuru madde miktarlarını hesaplar.
6 Besinlerdeki su aktivitesini hesaplar.
7 Besinlerin kimyasal içeriklerini açıklar
8 Besinlerin işlenmesi esnasında meydana gelen temel kimyasal reaksiyonları açıklar

Birinci Öğretim



Yok


Protein, karbonhidrat ve lipitlerin kimyası ve analizi, Su, vitamin ve minerallerin kimyası ve analizi, Besin İşleme sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar (Maillard reaksiyonu, karamelizasyon vb.).


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Besin kimyasına giriş
2 Suyun besinlerdeki önemi, yapısı ve fonksiyonları
3 Karbonhidratların kimyasal yapısı
4 Karbonhidratların sınıflandırılması ve özellikleri
5 Proteinlerin kimyasal yapısı
6 Proteinlerin sınıflandırılması ve özellikleri
7 Lipidlerin kimyasal yapısı
8 ARA SINAV
9 Lipidlerin sınıflandırılması ve özellikleri
10 Mineral maddelerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları
11 Mineral maddelerin özellikleri
12 Vitaminlerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları
13 Vitaminlerin özellikleri
14 Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin sistemleri
15 GENEL TEKRAR
16 FİNAL

Demirci M. (2008). Gıda Kimyası, 4.baskı. Onur Grafik, İstanbul. Bilişli A. (2015). Gıda Kimyası, 3.baskı. Sidas Yayıncılık, İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 80
Rapor 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Laboratuvar 6 8 48
Bireysel Çalışma 8 6 48
Rapor 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 99

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek