GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EBES106 Besin Güvenliği ve Mevzuatı Ders 1 2 5.00 2.00

Lisans


Türkçe


Gıda ürünlerinin ticari üretimi ile ilgili gıda güvenliği ve sanitasyonunun temellerini öğretmektir.


Dr. Öğr. Üyesi Gamze ŞANLI AK


1 Çeşitli gıda kontaminasyon türlerini ve gıda kaynaklı hastalıklara yol açan faktörleri tanımlar.
2 Gıda ürünlerini almak, hazırlamak, servis etmek ve depolamak için doğru prosedürleri kullanır.
3 Gıda kaynaklı olası hastalıkları ortadan kaldıracak uygun gıda işleme tekniklerini uygular.
4 Gıda kontaminasyon faktörleri ve gıda kaynaklı hastalıklar arasında neden-sonuç ilişkisi kurar.
5 Gıda konusunda yasal düzenleme faaliyetleri gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşların çalışmalarını değerlendirir.

Birinci Öğretim


-


-


Gıda güvenliğinin önemi, gıda güvenliği için en iyi uygulamaları ve gıda kaynaklı hastalıklar için yüksek risk faktörlerinini içerir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
4 Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
8 Gıdaların Kalite Öğeleri
12 Türkiye’de Gıda Kodeksi
16 Türkiye’de Gıda Kodeksi
20 Gıda Kontrolü
24 Gıda Standartları
28 Gıda Kaynaklı Hastalıklar
32 Ara Sınav
36 Kontrol Kriterleri
40 Tehlike Analizi
44 Besin Tehlikelerinin Kontrolü - HACCP Yaklaşımı
48 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
52 Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar
56 Türkiye’deki yasal düzenlemeler

Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı Doç.Dr. Nevin Şanlıer, Prof. Dr. Nevzat Artık, Yrd. Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin DETAY YAYINCILIK



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 13 2 26
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ev Ödevi 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 123

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek