GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EMIM121 Temel Tasarım Ders 1 1 4.00 4.00

Lisans


Türkçe


Mimari tasarımla ilgili temel öğe ve ilkelerin öğretilmesi ve uygulamalar yoluyla öğrencilerin tasarım yeteneklerinin geliştirilmesi


Öğr. Gör. EDA NUR ÖZCAN


1 Temel sanat ve tasarım bilgisini kuramsal ve uygulamalı olarak kavrayabilme ve aktarabilme becerisi edinir.
2 Mimari tasarıma dair temel öge ve prensiplerin öğretilmesi
3 Öğrencinin görsel algısı, görsel temsil üretme becerisi ve ifadesi geliştirilir. İki ve üç boyutlu düşünebilme becerisi edinir.
4 Öğrencinin tasarımda, soyutlama becerisi geliştirilir.
5 Tasarım problemlerini çözebilir, kendini tasarım yoluyla özgün bir şekilde ifade edebilme yetisi kazanır.
6 Belirli bir konu (konsept) dahilinde çalışabilme yetisi ve bir düşünceyi bir kavramı, bir olguyu görsel yolla yaratıcı biçimde ifade etme becerisi kazandırır.
7 Sanat ve Tasarım Alanında disiplinlerarası çalışabile yetisi kazandırır.

Birinci Öğretim



Yok


Temel Tasarım öğelerinin tanıtımı: Nokta, çizgi, yön, düzlem, hacim, biçim, sekil, mekan, ölçü, oran, aralık, doku, renk, hareket, ışık, gölge. Görsel algılamada belirliliği sağlayan ilkeler, Şekil-Zemin ilişkileri, Şekil-Zemin anlatımları. Temel Tasarım ilkelerinin tanıtımı: egemenlik, ritim ve tekrar, uygunluk, zıtlık, koram, denge, birlik


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma ve izlencenin okunması, Tasarım Elemanlarına Giriş anlatılacaktır. Öğrencilere derste kullanacakları araç-gereçlerinin listesi verilecektir. Görsel algının ölçülmesi için yapı ve mekan araştırması yaptırılacaktır
2 Nokta-Çizgi- Biçim çalışmaları Komposizyon, Dinamik ve Statik Kavramları ile birklikte anlatılacaktır. Öğrencilerle derste kullanacakları araç-gereç kullanımıyla ilgili bilgi verildikten sonra bu araç-gereçlerle serbest çizim uygulamaları yapılacaktır. Nokta ve çizgi ile özgün kompozisyon oluşturulacaktır.
3 NOKTA-ÇİZGİ çalışmalarının TASARIM İLKELERİ ile birklikte anlatılacaktır. Harmoni kontrast bağıntılarından, noktasal elemanlarla bir veya birkaç objenin ifadelendirilmesi tartışılacaktır. Tasarımda ölçü, değer veya doku farklılığı ile çalışma alanında üç boyutluluk hissi verilmesi örneklerle anlatılacaktır. Öğrencilere T cetveli ve gönye kullanımı anlatılacaktır. T cetveli ve gönye yardımıyla öğrencilerle bazı yatay, düşey, diyagonal ve karolaj çizimleri ve antet oluşturma çalışmaları yapılacaktır. Tasarım ilkelerinde ve bir yapı üzerinde Açık-Koyu yüzey etkisi çizilecektir.
4 Soyutlama, Stilizasyon kavramları anlatılacaktır. Öğrencilerden istenen iki obje ile stilizasyon ve deformasyon çalışması açıklanacaktır. Bu çalışma ile stilizasyon yaparken tasarım ilkelerini kullanarak kompozisyon oluşturulacaktır. İki boyuttan üç boyuta geçiş gösterilecektir. Öğrenciler bir nesneyi soyutlayarak stilize edecek ve bir örüntü çalışması yapacaklardır. Öğrencilere maket malzemeleri tanıtılacak ve maket yapımı anlatılacaktır. Maket çalışması yapılacaktır.
5 Renkler ve renk çemberi anlatılacaktır. Renklerin mekan ve yüzey üzerindeki etkisi tartışılacaktır. Renk şemaları örnek iç mekanlar ve yapılar üzerinde gösterilecektir. Renk kontrastlarının etkisi örnekler üzerinde incelenecektir. Sıcak, soğuk ve ara renklerin tanımı yapılarak bu renklerle tasarım çalışmaları yapılacaktır. Öğrencilerle renk çalışmaları yapılacaktır. Renk çemberinden seçilen sınırlı sayıda renkle ton skalası oluşturulacaktır. Skaladaki renklerle kompozisyon çizim çalışması yapılacaktır.
6 Koramın kavramları anlatılacaktır. Örnek yapılar üzerinde koram kavramı ve tasarım ilkeleri tartışılacaktır. Öğrenciler gruplara ayrılarak renk tonlaması ile koram maketi yapacaklardır.
7 Biyomimikri kavramının anlatılacaktır. Örnekler ile doğadan analiz ederek tasarımın nasıl yapıldığı tartışılacaktır. Doğadan analiz ederek oluşturulan bir soyutlama ile konsept oluşturma çalışması ve tasarımdan maket yapılacaktır.
8 Vize haftası
9 Temel tasarım ilkeleri ile modülden strükrüktür oluşturma anlatılacaktır. Soyut özgün konseptli bir strüktür oluşturulacaktır. Grup öğrencilerle bir konsept temelinde, strüktür maketi yapılacaktır. Maket sunum çizimleri yapılacaktır.
10 Soyut kavram seçimi ve mekana geçiş anlatılacaktır. Öğrencilerle bir yüzeyin mekana dönüşümü ve mekan içinde mekan kavramları tartışılacaktır. Tasarım ilkeleri ile konsept oluşturulacaktır. Küp içinde konsepte uygun mekanlar tasarlanacaktır. Öğrenciler gruplar halinde bu mekanlarıdan maket çalışması yapacaklardır.
11 Soyut kavram seçimi ve mekana geçiş anlatılacaktır. Öğrencilerle bir yüzeyin mekana dönüşümü ve mekan içinde mekan kavramları tartışılacaktır. Öğrenci maket ve pafta sunumları kritiklerle düzenlenecek son değerlendirilmeleri yapılacaktır.
12 Görünmez kentler kitabından iki ve üç boyutlu kompozisyon çalışması örnekler eşliğinde anlatılacaktır. Bir kent tasarımında dikkat edilmesi gerekenler öğrencilerle tartışılacaktır. Ütopik kent tasarımı, kentte cephe ve peyzaj konularına değinilecektir. Görünmez kentler kitabı okunarak, öğrencilerle özgün görünmez bir kent tasarlaması ve plan çalışmaları yapılacaktır.
13 Görünmez kentler kitabından iki ve üç boyutlu kompozisyon çalışması örnekler eşliğinde anlatılacaktır. Bir kent tasarımında dikkat edilmesi gerekenler öğrencilerle tartışılacaktır. . Ütopik kent tasarımı, kentte cephe ve peyzaj konularına değinilecektir. Öğrenci maket ve pafta sunumları kritiklerle düzenlenecek son değerlendirilmeleri yapılacaktır.
14 Mekan veya yüzeyler arasında bağlantı oluşturmanın insan kullanımı için önemi anlatılacaktır. Gerçek bir arazide, sürdürülebilir, kullanışlı bir proje tasarlama yöntemleri örnekler ile aktarılacaktır. Projede tasarım ilkelerini kullanma, strüktür oluşturma ve kentte imgesel bağlaç vurgu yapma gösterilecektir. Verilen bir arazi üzerinde proje tasarlanacaktır. Arazi üzerinde farklı kotların ilişki kurması ve mekanlar arasında bağ oluşturulması sağlanacaktır. Bir modül oluşturulacaktır. Yapılan eskiz çalışmalarının ardından maket çalışması yapılacaktır. Modülden strüktürel bir bağlaça dönüştürülecektir.
15 Final

Temel Tasarım - Prof. Dr. Latife Kübra Gürer Prof. Dr. Özcan, Z., Bayraktar, N., vd.. Görsel Eğitimde Yaratıcılık ve Temel Tasarım. Nobel Kitap. 2012 Ching, F. D. Architecture: Form, space, and order. John Wiley & Sons, 2014 Farrelly, L., Fundamentals of Architecture, Academia, AVA Publishing, 2007 McKim, H.R., Experiences in Visual Thinking, Brooks/Cole Publishing Company, 1980 Gombrich E.H., The Story of Art, Phaidon Press, London,1995 4. De Sausmarez, M., Basic design: the dynamics of visual form, London: A. & C. Black, 2001 Landa, R., Thinking Creatively: New Ways to Unlock Your Visual Imagination, North Light Books, 1998



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 12 3 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Performans 2 14 28
Toplam İş Yükü (saat) 108

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek