GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ESOS121 Felsefeye Giriş Ders 1 1 6.00 3.00

Lisans


Türkçe


Bu ders, öğrencilere felsefe tarihi hakkında genel bir bilgi vermeyi, felsefenin temel kavramlarını incelemeyi, felsefe tarihi boyunca ele alınan temel felsefi sorunları inceleyerek tartışmaya sunmayı amaçlamaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çiğdem Kocaman


1 Felsefenin temel kavramlarını, alanlarını ve yöntemlerini açıklayabilir.
2 Klasik ve modern felsefi akımları, önde gelen filozofları ve temel eserleri tanımlayabilir.
3 Bilgi, varlık, etik ve siyaset gibi felsefenin temel disiplinleri hakkında eleştirel bir bakış açısı geliştirebilir.
4 Felsefi argümanları analiz edebilir, mantıksal tutarlılıklarını değerlendirebilir ve kendi argümanlarını oluşturabilir.
5 Felsefi düşüncenin tarihsel gelişimini ve farklı medeniyetlerdeki felsefi yaklaşımları karşılaştırabilir.
6 Günlük hayatta karşılaşılan etik, siyasi ve epistemolojik sorunları felsefi bakış açısıyla yorumlayabilir.
7 Özgür düşünme, sorgulama ve rasyonel tartışma becerileri kazanarak eleştirel düşünme yetkinliği geliştirebilir.
8 Felsefenin diğer bilimlerle ve çağdaş toplumsal meselelerle ilişkisini kavrayarak disiplinler arası düşünme becerisi edinebilir.
9 Felsefi metinleri analiz edebilir, farklı düşünce sistemlerini karşılaştırarak yorumlayabilir.
10 Kendi felsefi düşüncelerini tutarlı ve sistematik bir şekilde ifade edebilir.

Birinci Öğretim


Yok


-


Bu derste felsefenin temel kavram, soru ve sorunları ele alınarak tartışılacaktır. Bu sorunlarla ilgili felsefe tarihinden önemli filozofların görüşlerine değinilecektir. Ayrıca, felsefi bir bakış açısıyla günümüz sorunları ele alınarak tartışılacaktır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Felsefeye Giriş: Felsefe Nedir? Neden Felsefe Yaparız? Felsefi Düşünmenin Özellikleri Nedir? Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
2 Felsefenin Konusu, İşlevi, Alt Dalları ve Felsefi Düşünmenin Önemi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
3 Varlık Felsefesi: Metafizik-Ontoloji Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
4 Varlık Felsefesi: Metafizik-Ontoloji Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
5 Epistemoloji Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
6 Epistemoloji Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
7 Felsefi Antropoloji (İnsan Felsefesi) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
8 VİZE SINAVI
9 Sanat Felsefesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
10 Siyaset Felsefesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
11 Siyaset Felsefesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
12 Etik Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
13 Etik Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
14 Eğitim Felsefesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gözlem, Örnek Olay İncelemesi, Beyin Fırtınası, Sorun/Problem Çözme. Konu özetleri ve ders anlatım sunularının ön okuması.
15 Final sınavı

1. Çotuksöken, Betül (1991, 1994, 2000, 2007). Felsefi Söylem Nedir?, İstanbul: İnkılâp Kitabevi. 2. Özlem Doğan (1990, 1997) (Derleyen ve Çeviren), Günümüzde Felsefe Disiplinleri, İnkılâp Kitabevi. 3. Kuçuradi, İoanna (2003) İnsan ve Değerleri, Ankara:Türkiye Felsefe Kurumu. 4. Kranz, Walther (2009 ) Antik Felsefe, İstanbul: Sosyal Yayınları 5. Mengüşoğlu, Takiyetttin (1958, 1968, 1983, 1988), Felsefeye Giriş, İstanbul: Remzi Kitabevi. 6. Aristoteles ( 2012) Metafizik, İstanbul: Sosyal Yayınları. 7. Çüçen, A.Kadir (2012) Felsefeye Giriş, Bursa: Sentez Yayım ve Dağıtı 8. Ozcan, Muttalip (2007) İnsan Felsefesi, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınevi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj yoktur.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Makale Yazma 2 2 4
Makale Kritik Etme 2 1 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 5 35
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 5 70
Okuma 14 2 28
Quiz için Bireysel Çalışma 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 144

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek