GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EBUS208 Production Management Ders 2 4 6.00 3.00

Lisans


İngilizce


Kapsamı: Üretim yönetimi (PM), çeşitli girdileri ürün ve hizmetlerin istenen çıktılarına dönüştüren dönüşüm sürecinin tasarımı, işletilmesi ve iyileştirilmesi olarak tanımlanır. “Üretim yönetimi, üretim süreci faaliyetlerinde karar verme olarak tanımlanabilir.” “Mal veya hizmetlerin ihtiyaç duyulan miktarda ve planlanan talebe göre mümkün olan en düşük maliyetle üretilmesi esastır.” Amaç: Üretim yönetiminin temellerini ve sorumlu faktörleri analiz etmek. Çeşitli üretim süreçlerini, bir ürünün seçimi, çeşitli prosedürleri ve stoklanması gibi esaslarını uygulamak. Üretimin programlanması ve ölçülmesi ile ilgili çeşitli faaliyetleri ve hem ürün hem de kalite üzerinde kontrolün nasıl elde edilebileceğini kolaylaştırmak. Üretim sürecinde envanter, kontrol, emniyet ve güvenlik yönetimi ile ilgilenen çeşitli modeller geliştirmek. Tedarik ve lojistik, dağıtım ağları ve bunların yönetimini oluşturmak.


Dr. Mehmet Çiçek


1 İşletmelerdeki üretimle alakalı stratejileri tanımlıyor ve uygulayabiliyor olmak
2 Üretim kaynaklarıyla ilgili geliştirilmiş planlama teknikleri uygulayabiliyor olmak
3 Stok ve stok yönetimini anlamak ve uygulayabiliyor olmak
4 Ürün tasarımı ve geliştirme süreçlerine hakim olmak
5 Üretim Yönetimi süreçlerine hakim olmak

Birinci Öğretim


Bulunmamaktadır.


Bulunmamaktadır.


Üretim Yönetiminin Doğası ve Kapsamı, PM'nin Organizasyondaki Diğer Sistemlerle İlişkisi, Sistemi Etkileyen Faktörler ve Üretim Yönetimi Kavramı Tesis Lokasyonu, Üretim Sistemleri Çeşitleri, Yalın Üretim, Öğrenci Planlama ve Analizi Üretim Sistemi ve İlgili Kavramlar Üretim Faaliyetlerinin Çizelgelenmesi ve Ölçülmesi Malzeme ve Stok Yönetimi Üretimde Kalite & Operasyon Yönetimi Üretim ve Malzeme Yönetiminin İşlevleri, Üretim Sistemi Türleri, Verimlilik Değişkenleri ve Verimlilik Ölçümü Seri Üretimde, Parti Üretiminde Üretim Planlama ve Kontrol İş Emri Üretimi, Seçimi, Ürün Tasarımı ve Geliştirmesi, Proses Seçimi, Kapasite Tasarımı, Gerekli Malzemenin Belirlenmesi, Satın Alma Prosedürü, Malzemelerin Stoklanması ve Dağıtımı Çizelgeleme, Bakım Yönetimi Kavramları, TPM, İş-Etüd, Yöntem Etüdü, İş Ölçümü İş Örnekleme, Çalışma Ortamı ve Güvenliği, Malzeme Yönetimi Malzeme Yönetimine Genel Bakış, Malzeme Planlama ve Envanter Kontrolü, Envanter Modelleri, (Klasik EOQ, Eksiklikli Model), JIT. Bütçeleme ve Malzeme Planlama, Satınalma Yönetimi, Mağaza Yönetimi, Güvenlik Yönetimi Kalite Güvencesi, Numune Alma, İstatistiksel Proses Kontrolü. Toplam Kalite Yönetimi, KYS ve ISO Standartları


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 1. Hafta: Üretim Yönetiminin Doğası ve Kapsamı, PM'nin Organizasyondaki Diğer Sistemlerle İlişkisi, Sistemi Etkileyen Faktörler ve Üretim Yönetimi Kavramı.
2 2. Hafta: Tesis Lokasyonu, Üretim Sistemleri Çeşitleri, Yalın üretim, Öğrenci Planlaması ve Analizi.
3 3. Hafta: Üretim Sistemi ve İlgili Kavramlar.
4 4. Hafta: Üretim Faaliyetlerinin çizelgelenmesi ve ölçülmesi.
5 5. Hafta: Malzeme ve Envanter Yönetimi.
6 6. Hafta: Üretimde Kalite & Operasyon Yönetimi.
7 7. Hafta: Üretim Fonksiyonları ve Malzeme Yönetimi, Üretim Sistemi Çeşitleri, Verimlilik Değişkenleri ve Verimlilik Ölçümü.
8 Ara Sınavlar
9 9. Hafta: Seri Üretimde Üretim Planlama ve Kontrol, Parti Üretimi.
10 10. Hafta: İş Emri Üretimi, Seçimi, Ürün Tasarımı ve Geliştirmesi, Proses Seçimi, Kapasite Tasarımı, Gerekli Malzemenin Belirlenmesi, Satın Alma Prosedürü, Malzemelerin Stoklanması ve Dağıtımı.
11 11. Hafta: Çizelgeleme, Bakım Yönetimi Kavramları, TPM, İş-Etüd, Yöntem Etüdü, İş Ölçümü.
12 12. Hafta: İş Örneklemesi, Çalışma Ortamı ve Güvenliği, Malzeme Yönetimi.
13 13. Hafta: Malzeme Yönetimine genel bakış, Malzeme Planlama ve Stok Kontrolü, Stok Modelleri, (Klasik EOQ, Eksiklikli Model), JIT. Bütçeleme ve Malzeme Planlama, Satınalma Yönetimi, Mağaza Yönetimi, Güvenlik Yönetimi.
14 14. Hafta: Kalite Güvencesi, Numune Alma, İstatistiksel Proses Kontrolü. Toplam Kalite Yönetimi, KYS ve ISO Standartları.
15 15. Hafta: Final sınavları

Everett E. Adam and Ronald J Ebert, Production and Operation Management: Concepts, Models & Behaviour, PHI New Delhi




Bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 60 60
Final Sınavı 1 90 90
Toplam İş Yükü (saat) 150

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek