GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGST204 Türk Mutfağı Uygulamaları Ders 2 4 5.00 3.00

Lisans


Türkçe


Türk Mutfağını oluşturan temel malzeme ve tekniklerin kullanımını öğretmek. Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Yöresel Türk Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Yöresel Türk Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu.


Öğr. Gör. Zehranur Torun


1 Türk mutfağındaki temel ürünleri yapım teknikleri açısından ayırt edebilecektir.
2 Türk mutfağının modernleşmesi ile gelişen ve yok olan teknikleri karşılaştırabilecektir.
3 Türk mutfağındaki temel teknikleri ve coğrafi işaretli ürünleri kullanmak ve tanıtmak hususunda hassasiyet gösterecektir.
4 Türk mutfağına ait geleneksel ürünlerin tarihini anlatabilecektir
5 Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olarak kuramsal bilgileri yerinde uygulayabilecektir.
6 Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir.
7 Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir.
8 Yerel özelliği olan malzemeyi tanıyarak uygun teknikleri ustalıkla kullanabilecektir.
9 Geleneksel, yöresel Türk yemeklerinin modernleştirilmesi hususunda hassasiyet gösterecektir
10 Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır
11 Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki yöreye özgü farklı menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri sıralayabilecektir.

Birinci Öğretim


Ön koşulu olan ders yoktur.


Yok


Türk Mutfağını oluşturan temel malzeme ve tekniklerin teorik bilgileri ve uygulamalı reçeteleri Yöresel Türk mutfaklarına ait reçeteler


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma, ders planının paylaşılması ve Türk Mutfağı hakkında bilgiler
2 Yöresel çorbalar
3 Salata ve aperatifler
4 Yöresel dolma ve sarmalar
5 Konserve ürünler ve içecekler
6 Köfte çeşitleri
7 Tencere yemekleri ve pilavlar
8 Mezeler ve ekmekler
9 Vize
10 Hamur işleri
11 Hamur işleri
12 Kebap çeşitleri
13 Tatlılar
14 Tatlılar
15 Final

Sarıışık, M. ve Özbay, G. (Ed.) (2019). Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı. Detay Yayıncılık Türk Mutfağı - Nevin HALICI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj durumu bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Uygulama/Pratik 15 4 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 116

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek