Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EGST204 | Türk Mutfağı Uygulamaları | Ders | 2 | 4 | 5.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Türk Mutfağını oluşturan temel malzeme ve tekniklerin kullanımını öğretmek. Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Yöresel Türk Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Yöresel Türk Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu.
Öğr. Gör. Zehranur Torun
1 | Türk mutfağındaki temel ürünleri yapım teknikleri açısından ayırt edebilecektir. |
2 | Türk mutfağının modernleşmesi ile gelişen ve yok olan teknikleri karşılaştırabilecektir. |
3 | Türk mutfağındaki temel teknikleri ve coğrafi işaretli ürünleri kullanmak ve tanıtmak hususunda hassasiyet gösterecektir. |
4 | Türk mutfağına ait geleneksel ürünlerin tarihini anlatabilecektir |
5 | Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olarak kuramsal bilgileri yerinde uygulayabilecektir. |
6 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir. |
7 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir. |
8 | Yerel özelliği olan malzemeyi tanıyarak uygun teknikleri ustalıkla kullanabilecektir. |
9 | Geleneksel, yöresel Türk yemeklerinin modernleştirilmesi hususunda hassasiyet gösterecektir |
10 | Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır |
11 | Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki yöreye özgü farklı menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri sıralayabilecektir. |
Birinci Öğretim
Ön koşulu olan ders yoktur.
Yok
Türk Mutfağını oluşturan temel malzeme ve tekniklerin teorik bilgileri ve uygulamalı reçeteleri Yöresel Türk mutfaklarına ait reçeteler
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Tanışma, ders planının paylaşılması ve Türk Mutfağı hakkında bilgiler | |||
2 | Yöresel çorbalar | |||
3 | Salata ve aperatifler | |||
4 | Yöresel dolma ve sarmalar | |||
5 | Konserve ürünler ve içecekler | |||
6 | Köfte çeşitleri | |||
7 | Tencere yemekleri ve pilavlar | |||
8 | Mezeler ve ekmekler | |||
9 | Vize | |||
10 | Hamur işleri | |||
11 | Hamur işleri | |||
12 | Kebap çeşitleri | |||
13 | Tatlılar | |||
14 | Tatlılar | |||
15 | Final |
Sarıışık, M. ve Özbay, G. (Ed.) (2019). Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı. Detay Yayıncılık Türk Mutfağı - Nevin HALICI
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Staj durumu bulunmamaktadır.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Uygulama/Pratik | 15 | 4 | 60 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 116 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |
ÖÇ 7 |
ÖÇ 8 |
ÖÇ 9 |
ÖÇ 10 |
ÖÇ 11 |