GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OTTR261 Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri Seçmeli Ders Grubu 2 3 4.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Farklı mutfak kültürlerinin nasıl bir yörünge çizerek coğrafi olmanın ötesine geçtiğini kıyaslamalı olarak tartışmak. İleri mutfak kültürü bilgisi vermek, dünya mutfaklarındaki yemek ve pişirme teknikleri üzerindeki kültürel unsurların etkisini belirlemek ve bunları karşılaştırılarak farklılıkların oluştuğu unsurları öğrenmek.


Öğretim Görevlisi : Hümeyra DEMİR


1 Özgün düşünebilmek ve araştırma yapabilmek için alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler, olgular ve paradigmalar ile ilgili kapsamlı, sistemli ve uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.
2 Alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri, hizmet verme süreçleri ve işlemleri, örgüt yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında detaylı bilgi sahibidir.
3 Hizmet alanı ve yakın alanlardaki önemli ve güncel sorunları ve bilgi ihtiyacını sıralar.
4 Alanı ve yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları, modelleri, vb. araştırma yaparken veya hizmet süreçlerini tasarlarken, yönetirken kullanır ve geliştirir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


İleri mutfak kültürünün ne olduğunu, bunu oluşturan etkileri, bu etkilerin gücünü ve bu gücün hangi koşullarda değiştiğini görür. Dünya mutfaklarından örnekleri, bu mutfaklarda kullanılan pişirme tekniklerini ve mutfak kültürlerini görür. Farklı mutfak kültürlerinin karşılaştırılmasını öğrenir. Mutfak kültürlerini karşılaştırarak gıda coğrafyasını anlar.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Dünya Mutfak Kültürleri/Majör ve Glocal Mutfaklar
2 Fransız Mutfak Kültürü
3 İtalyan Mutfak Kültürü
4 İspanyol Mutfak Kültürü
5 Rus Mutfak Kültürü
6 Orta ve Kuzey Amerika Mutfak Kültürleri
7 Meksika ve Güney Amerika Mutfak Kültürleri
8 Ara Sınav
9 Çin Mutfak Kültürü
10 İskandinav Mutfak Kültürü
11 Modern Zamanlarda Klasik Mutfak Kültürleri
12 Minör Mutfak Kültürlerinin Etkileri
13 Türk Mutfak Kültürü (1)
14 Türk Mutfak Kültürü (2)
15 Final Sınavı

`1. Larousse Gastronomique-Oğlak Yayınları. 2. Food Cultures of the World Encyclopedia-Ken Albala, Greenwood Publishing. 3. Dünya Mutfakları I-Hakan Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Yayınları. 4. Dünya Mutfakları II- Alev Dündar Arıkan & Burhan Kılıç, Anadolu Üni. Yay. 5. Ders içeriği ile ilgili makaleler ayrıca dağıtılacaktır.`



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 30 30
Final Sınavı 1 40 40
Takım/Grup Çalışması 1 10 10
Proje Hazırlama 1 10 10
Quiz için Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek