GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OGRF299 Grafik ve Animasyon I Seçmeli Ders Grubu 2 3 4.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin; Tasarım yetenekleri doğrultusunda multimedya tabanlı animasyonlar meydana getirmesini sağlamak, Hareketli grafik ve animasyon üretim süreçlerine hâkim, planlanan bir senaryoya uygun olarak dijital ortamda animasyonlar oluşturabilmelerini sağlamak, Marka, kişi ya da bir kurum gibi oluşumların hedefleri doğrultusunda nasıl tasarım üreteceklerini öğretmek, Dönem boyunca anlatılan Adobe After Effects 2024 programının tüm detaylarını kavrayarak, gerçek hayatta sahada istenilen çalışmaları kazandırılan bilgi ve beceri ile harmanlayıp tamamlayabilmeleri amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Ümit KARABACAK


1 Grafik Tasarım uygulamalarını gerçekleştirirken gerekli olan bilgi iletişim teknolojilerini başarı ile kullanabilme ve ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri ve araçları etkin kullanabilmeyi öğrenirler.
2 Grafik Tasarım ile ilgili uygulamalarda, soruna tasarım kuramlarıyla çözüm üretebilme, takımlarda veya bireysel çalışmalarda sorumluluk alabilme becerisi kazanırlar.
3 Grafik tasarımın farklı dijital mecralarda, özgün yorum ve anlatım kabiliyetine hâkim olurlar.
4 Kapsamlı animasyon programı bilgisine sahip olurlar.

Birinci Öğretim


Ön koşul bulunmamaktadır.


Yok


Kapsamlı Adobe After Effects programı eğitimi verilerek, markaların reklam, görsel tasarım ve kurumsal kimlik gibi çözümlemeleri yapılıp, hedeflenen doğrultuda programda projeler üretilecektir.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma. Dersin amacı, yöntemi, kullanılacak kaynaklar, ders öğrenme sürecinde uygulanacak sistemler, işleyiş hakkında bilgilendirmelerin yapılması. Reklam, marka, pazarlama, iletişim, sosyal medya yönetimi, fotoğrafçılık ve kameramanlık gibi paydaş alanların grafik ve animasyonla ilişkisinin konuşulması.
2 Grafik ve animasyonla ilgili temel teorik bilgilerin verilmesi, Adobe After Effects programına giriş, araçlar ve kullanım amaçları. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
3 Adobe After Effects program panelleri ve kullanım şekilleri. Piksel, ekran çözünürlüğü ve fps konularına değinilmesi. Kompozisyon oluşturma mantığı. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
4 Varlıkları içe aktarma, klip önizleme, kırpma ve temel video kurgusu. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
5 Katman mantığı ve anahtar kare oluşturma. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
6 Maskeleme yöntemi, efektlerin kullanımı, video geçiş animasyonlarının gösterilmesi. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
7 Arka plan değiştirme ayarları, metin animasyonu oluşturma, hareketli ivme ve yavaşlatma teknikleri. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
8 VİZE HAFTASI
9 Marka ismi, logosu, sembolü, ismi, kimliği ve marka analizi gibi temel marka bileşenleri hakkında bilgilerin verilmesi, marka reklam metni oluşturma pratiğinin uygulanması ve yapılacak projedeki marka seçimi üzerine yorumlamaların yapılması. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
10 Öğrencilerin seçmiş olduğu markaların sunumunu yapması, marka analizinin yapılması ve proje detaylarının değerlendirilmesi. Değerlendirilen markalar ile alakalı metin animasyonu mantığı ile bir animasyon filmi hazırlama projesinin ilk adımının atılması. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
11 Proje doğrultusunda belirlenen markaların yapılan analize uygun anahtar kelimelerinin çıkartılması. Sonrasında bu anahtar kelimelerinin sıralanarak değerlendirilmesi ve seçilen markaya uygun bir font seçimi yapılması. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
12 Ses dosyalarıyla çalışma yöntemlerinin anlatılarak, planlanmış projelere deneme uygulamalarının yapılması. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
13 Sosyal medya mecralarında hikâye ve gönderi animasyonları hazırlama yöntemlerinden bahsedilmesi ve planlanan projelerde uygulanması. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
14 Çalışma kapsamında planlanan marka projeleri üzerinde tartışılarak, kontrollerin yapılması ve son revizelerin verilmesi. Render alma yöntemleri ve format çeşitlerinin gösterilmesi ve final projesinin renderlarının alınması. Öğretilen bilgilerin bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin deneyimlemesini sağlamak ve eğitmen tarafından öğrenim sürecinin gözlemlenmesinin yapılması.
15 FİNAL HAFTASI

Öğr. Gör. kendi içeriğini oluşturacaktır. Adobe After Effects CC El Kitabı - Ebru AĞAOĞLU ERCAN Adobe After Effects CS6 & CC - Yağızalp AKARSU



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Gösterme 1 20 20
Beyin Fırtınası 1 14 14
Proje Hazırlama 1 20 20
Proje Tasarımı /Yönetimi 1 15 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek