GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OOTO274 Hareket Sistemleri Ders 2 4 4.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Araçlarda şasi ve karoserinin temel görevlerini, önemini, farklı şasi yapılarını ve özelliklerini kavrayabilme, Ön ve arka askı donanımlarını ve elemanlarını tanıyabilme, hareket ve tork iletim şekilleri ile bu elemanların çalışmalarını kavrayabilme. Şasi, karoseri ve askı donanımlarının diğer hareket kontrol sistemleri ile ilişkilendirebilme, Direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisini ilişkilendirebilme, geometrik ve fiziksel analizini yapabilme. Direksiyon sistemi elemanlarını tanıyabilme, Farklı süspansiyon sistemlerini tanıyabilme. Süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağlarını ve özelliklerini kavrayabilme. Körüklü, hidrolik takviyeli sistemlerini tanıyabilme ve kullanım alanları ile amaçlarını kavrayabilme.


Öğr. Gör. Emir Eminoğlu


1 Taşıt hareketini kontrol eden sistemlerin diğer sistemlerle ilişkisini anlamak
2 Teorik bilgileri taşıt statiği ve dinamiği ile ilişkilendirilerek, uygulama çalışmalarıyla gerçeklilik ve anlaşılabilirliliğini kavrayabilme.
3 Taşıt hareketinde yol-taşıt, taşıt-sürücü etkileşimini kavrayabilme.
4 Taşıtların dinamik davranışlarını kontrol eden sistemler ve hareket kontrol terminolojisini kavrayabilme

Birinci Öğretim


Ön koşul olan ders yoktur


Yok


Araçlarda şasi ve karoserinin temel görevleri ve önemi, farklı şasi yapıları ve özellikleri, şasi ve karoserinin yük dağılımı ve denge mekanizmaları, şasi ölçme ve kontrol sistemleri, şasi doğrultma kriterleri, ön ve arka askı donanımları, ve elemanları, Kamber, kaster, king pimi ve dönüş açıları, rot açıklığı ve kapalılığı, ön düzen geometrisinin fiziksel esasları, ön düzen geometrisindeki bozulmaların taşıt hareketine etkileri, düzeltilme çareleri, direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisi ilişkisi, Direksiyon sistemleri elemanları ve farklı uygulamalar, hidrolik direksiyon, elektro-mekanik direksiyon, elektro hidrolik direksiyon, direksiyon sistemi arızaları teşhisi ve giderilme yöntemleri, Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi, Amortisörlerin işlevi, çalışma esasları, çeşitleri, farklı süspansiyon sistemleri, süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağları ve özellikleri.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Hareket Sistemleri dersinin temel amaç ve kapsamı, otomotiv sektöründe hareket, kuvvet, tork ve dinamik sistem kavramlarının önemi üzerine odaklanarak, dersin teorik altyapısının oluşturulması esas alınmaktadır. Ders ilerledikçe direksiyon sistemlerine dair konulara geçiş için sağlam bir temel oluşturulmuş olur. Ders, açıklamalı sunumlar ve interaktif sözlü anlatım yoluyla, sınıf içi tartışmalar eşliğinde teorik bilgi aktarımına dayalı olarak yürütülecektir. Öğrenciler, temel hareket, kuvvet, tork ve dinamik sistem kavramlarıyla ilgili literatür ve ders notlarını inceleyerek konuyla ilgili ön bilgi edinmeleri beklenmektedir.
2 Direksiyon sisteminin genel işlev, yapı ve çeşitliliği ile direksiyon dişli kutusunun çalışma prensipleri; sistemin temel bileşenleri (direksiyon simidi, direksiyon mili, dişli kutusu, rot ve deveboynu) ve bu bileşenlerin işlevleri; ayrıca oluşabilecek arıza nedenleri ve kontrol yöntemleri, tek paragraflık bütünsel bir anlatımla ele alınmaktadır. Teorik anlatım, görsel destekli sunumlar ve sınıf içi tartışmalar yoluyla, konunun bütüncül kavranması sağlanarak aktarılacaktır. Öğrenciler, direksiyon sistemleri ve dişli kutuları ile ilgili temel kavramları içeren kaynakları ve ders notlarını inceleyerek, dersle uyumlu ön hazırlık yapmalıdır.
3 Hidrolik destekli direksiyon sistemlerinin çalışma prensipleri ve ana bileşenleri (hidrolik pompa, yön kontrol valfi, silindir, emniyet valfi, depo ve filtre) ile sistemin avantaj ve dezavantajları; ayrıca, hidrolik yağların direksiyon sistemindeki rolü, kritik performans parametreleri, test yöntemleri ve uygun yağ seçimi kriterleri, tek paragraflık bütünsel bir çerçevede aktarılmaktadır. Sunumlar ve sözlü açıklamalar eşliğinde, hidrolik destek mekanizmaları ve yağların işlevleri teorik detaylarla aktarılacaktır. Öğrenciler, hidrolik sistemler ve hidrolik yağlar konusunda yayımlanmış kaynakları ve ders notlarını inceleyerek konunun temel bilgilerini öğrenmelidir.
4 Elektrik destekli direksiyon sistemlerinin çalışma mekanizmaları, verimlilik ve performans artışı sağlama özellikleri ile bu sistemlerin karşılaşabileceği arıza senaryoları; modern otomobillerde kullanılan direksiyon yardımcı sistemlerinin (direksiyon açı sensörü, pasif güvenlik önlemleri, elektro-hidrolik yardımlı yön kontrol ve dört tekerlek yön kontrolü) işlev ve etkileri, tek paragraflık bütünsel bir anlatım çerçevesinde ele alınmaktadır. Görsel sunumlar ve sözlü anlatım yoluyla, elektrik destekli sistemlerin teorik prensipleri ve modern yardımcı bileşenlerin işlevleri detaylandırılarak aktarılacaktır. Öğrenciler, elektrik destekli direksiyon sistemleri ve ilgili yardımcı sistemler hakkında yayımlanmış makaleler ve ders notlarını inceleyerek konuyla ilgili ön hazırlık yapmalıdır.
5 Modern direksiyon yardımcı sistemlerinin kapsamlı incelenmesi, direksiyon açı sensörü, pasif güvenlik önlemleri, elektro-hidrolik yardımlı yön kontrolü ve dört tekerlek yön kontrolü gibi sistem bileşenlerinin fonksiyonları, çalışma prensipleri ve performansa etkileri, tek paragraflık bütünsel bir anlatım çerçevesinde aktarılmaktadır. Teorik sunumlar ve sözlü anlatım yoluyla, modern direksiyon yardımcı sistemlerinin tüm yönleri detaylandırılarak aktarılacaktır. Öğrenciler, modern direksiyon yardımcı sistemleri ile ilgili literatür ve ders notlarını inceleyerek, konunun teorik altyapısına dair ön hazırlıklarını tamamlamalıdır.
6 Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi.
7 Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi.
8 Vize Sınavı
9 Yaprak yay ve helisel yayların yapısal özellikleri ve süspansiyon sistemimdeki işlevi.
10 Amortisörlerin işlevi, çalışma esasları, çeşitleri, farklı süspansiyon sistemleri, süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağları ve özellikleri.
11 Körüklü, hidrolik takviyeli sistemler, kullanım alanları, elektronik kontrollü süspansiyon sistemleri, çalışma esasları, süspansiyon sisteminde arıza arama , teşhis koyma ve arıza giderme yöntemleri.
12 Sürtünme kavramı, çeşitleri ve frenlemenin fiziksel esasları, temel düzeyde hidrolik- pnömatik terminolojisi, klasik fren sistemi ve elemanları.
13 Merkez pompası, vestinghouse ve tekerlek silindirleri ile diğer ara elemanlar, kampanalı ve diskli fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, kilitlemesiz fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, motor freni şaft freni kavramaları ve çalışma mekanizmaları.
14 Merkez pompası, vestinghouse ve tekerlek silindirleri ile diğer ara elemanlar, kampanalı ve diskli fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, kilitlemesiz fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, motor freni şaft freni kavramaları ve çalışma mekanizmaları.

Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

15/30 iş günü veya staj projesi


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 39 39
Quiz için Bireysel Çalışma 2 20 40
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5 5 5 5 3 3 4
ÖÇ 2 5 5 5 5 3 3 4
ÖÇ 3 5 5 5 5 3 3 4
ÖÇ 4 5 5 5 5 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek