Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
OASC276 | Yöresel Türk Mutfakları | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4.00 | 3.00 |
Önlisans
Yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Yöresel Türk Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Yöresel Türk Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu
Öğr. Gör. Şule Çelik Kiş
1 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir. |
2 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri değerlendirebilecektir. |
3 | Türk mutfağının kültürel temellerini anlatabilecektir. |
4 | Yerel özelliği olan malzemeyi tanıyarak uygun teknikleri ustalıkla kullanabilecektir. |
5 | Geleneksel, yöresel Türk yemeklerinin modernleştirilmesi hususunda hassasiyet gösterecektir. |
6 | Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki yöreye özgü farklı menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri sıralayabilecektir. |
Birinci Öğretim
Ön koşul olan ders yoktur.
Yok
Yöresel Türk mutfaklarına ait menü ve reçeteler
Hafta | Teorik | Uygulama | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Yöresel Mutfaklara giriş .(teorik) | |||
2 | Yöresel farklılıklar, sofra gelenekleri,malzeme çeşitliliği. | Yöresel farklılıklar, sofra gelenekleri,malzeme çeşitliliği. | ||
3 | Marmara Bölgesi | Marmara Bölgesi | ||
4 | İç Anadolu Bölgesi | İç Anadolu Bölgesi | ||
5 | Ege Bölgesi | Ege Bölgesi | ||
6 | Akdeniz Bölgesi | Akdeniz Bölgesi | ||
7 | Doğu Anadolu Bölgesi | Doğu Anadolu Bölgesi | ||
8 | ara sınav | ara sınav | ||
9 | Doğu Anadolu Bölgesi | Doğu Anadolu Bölgesi | ||
10 | Karadeniz Bölgesi | Karadeniz Bölgesi | ||
11 | Etnik lezzetler | Etnik lezzetler | ||
12 | Yöresel özel gün yemekleri | Yöresel özel gün yemekleri | ||
13 | Güney Doğu Anadolu Bölgesi | Güney Doğu Anadolu Bölgesi | ||
14 | SINIFIN ÖZEL GÜN YEMEĞİ | SINIFIN ÖZEL GÜN YEMEĞİ | ||
15 | final sınavı | final sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 1 | 48 | 48 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 101 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |